Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

21 februari 2024 · 15:15| Leestijd: 5 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:54

In dit artikel aan het woord

Gerjo van Eijnsbergen
Gerjo van EijnsbergenHuiseigenaar
"Er zijn soms van die dagen dat ik geen 40.000 euro zo op de plank heb liggen."
Sander Toering
Sander ToeringEnergieadviseur
"Wat een goed advies is, valt of staat bij wat je als bewoner wilt gaan doen."
Arno
ArnoWhatsApp-panellid
"Zolang de cv-ketel blijft werken, overweeg ik de aanschaf van een warmtepomp niet."

In het kort

Als je een rondje door je wijk wandelt, zie je ze waarschijnlijk bij steeds meer huizen wel staan: van die stevige metalen kasten met daarin één of meerdere ventilatoren. Het zijn buitenunits van warmtepompen. Een goede investering, zegt de één. Veel te duur, vindt de ander. Wat is wijsheid met de warmtepomp? Je hoort het in Geld of je Leven (EO).

Wat denk jij?

Heb jij een warmtepomp?

Dit is de situatie

Cv-ketels maken plaats voor warmtepompen

Heb jij nog een cv-ketel? Dan kom je de komende jaren een keer voor de vraag te staan of je die wil vervangen door een warmtepomp. Want het kabinet wil dat we met z'n allen van het gas af gaan en over twee jaar mogen er alleen nog bij uitzondering nieuwe cv-ketels geplaatst worden.

Een warmtepomp is beter voor het milieu, voor je gasrekening en werkt goed in combinatie met vloerverwarming. Toch maken veel woningeigenaren zich zorgen over de beslissing om zo'n warmtepomp te nemen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Acht op de tien huiseigenaren vindt het aanschaffen van een warmtepomp namelijk te duur.

Wat kost een warmtepomp?

Dat veel huiseigenaren een warmtepomp te duur vinden, is niet zo gek. Een warmtepomp is nou eenmaal niet bepaald goedkoop. Hoeveel een warmtepomp precies kost - en hoeveel je ermee bespaart op je energierekening - verschilt per type warmtepomp.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Simpel gezegd zijn er twee soorten warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je cv-ketel en zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. Alleen wanneer het heel koud is of de woning snel moet opwarmen, dan helpt de cv-ketel nog een handje. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water voor de badkamer en keuken.

  • Volledig elektrische warmtepomp. Die verwarmt je huis én zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Ga je dan ook nog elektrisch koken? Dan woon je gasloos!

Voor een gemiddelde lucht-waterwarmtepomp betaal je volgens Milieu Centraal ongeveer 6.000 euro, een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp kost je zo'n 12.000 euro en voor een bodem-waterwarmtepomp ben je al gauw 30.000 euro kwijt. Als je twijfelt kan het verstandig zijn om je goed te laten adviseren.

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Artikel gaat verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoeveel subsidie zit er op een warmtepomp?

Misschien schrik je van de prijzen van een warmtepomp. Eén voordeel: je kan flink wat subsidie krijgen voor de aanschaf van zo'n apparaat. Hoeveel je precies krijgt? Dat hangt af van het type. Je ontvangt altijd minimaal 500 euro subsidie voor een warmtepomp. Weet je al welke je wilt laten installeren? Dan kan je ook al checken hoeveel subsidie je krijgt.

Wat verandert er vanaf 2026?

De overheid wil Nederland verduurzamen om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan en minder afhankelijk te zijn van gas uit Rusland. Daarom moet je vanaf 2026, als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, je cv-ketel (of andere gasverwarming) vervangen door een warmtepomp. Er zijn wel een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor flats en appartementen. Voor die woningen is een warmtepomp vaak niet de beste oplossing.

Een buitenunit van een warmtepomp
© ANP
Dit is de discussie

Warmtepomp in plaats van cv: ja of nee?

Veel hoge bedragen en door de mitsen en maren is het je misschien een beetje gaan duizelen. Maar is het nou wel of niet verstandig om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je voor deze keuze staat?

Gerjo en zijn vrouw twijfelden lange tijd of ze er goed aan zouden doen om een warmtepomp te nemen. Om een warmtepomp in hun woning goed te laten functioneren, zouden ze meer verduurzamende maatregelen moeten nemen. De kosten van de investering zouden daardoor behoorlijk oplopen, vertelt Gerjo in Geld of je Leven (EO).

Gerjo van Eijnsbergen
Gerjo van EijnsbergenHuiseigenaar

"Er zijn dagen dat ik geen 40.000 euro zo op de plank heb liggen. Een jaar of zes geleden gingen we over van een huurwoning naar een koopwoning. We namen de zonnepanelen mee en belandden in een huis dat vrij goed geïsoleerd was. Toen gingen we nadenken wat we verder konden doen om duurzamer te leven. We spraken met verschillende adviseurs, maar bleven ons afvragen: waar doen we nou goed aan?"

Volgens energieadviseur Sander Toering staat voorop dat we in Nederland uiteindelijk van het gas af willen. Om de uitstoot iets te verminderen is het een goed uitgangspunt om bij jezelf te beginnen, vindt hij. En dan is een warmtepomp in veel gevallen een goed idee. Als je tenminste weet in welke volgorde je de randvoorwaarden moet toepassen. Wat echt de juiste keuze is, is afhankelijk van je woning, zegt Toering.

Sander Toering
Sander ToeringEnergieadviseur

"De randvoorwaarden zijn heel belangrijk. Je kan namelijk niet overal zomaar een warmtepomp plaatsen. In een slecht geïsoleerde woning moet je bijvoorbeeld eerst de isolatie opschroeven. Wat een goed advies is, valt of staat bij wat je als bewoner wilt gaan doen. Elke gemeente heeft een energieloket, dat is verplicht in Nederland. Ga daar te raadde als je het zelf niet weet."

Uiteindelijk besloot Gerjo om toch af te zien van een warmtepomp. Mede vanwege advies dat hij kreeg bij een bezoekje aan het energieloket in zijn gemeente.

Gerjo van Eijnsbergen
Gerjo van EijnsbergenHuiseigenaar

"Het kostenplaatje was een van de redenen om het uiteindelijk niet te doen. En we kregen bij het energieloket de opmerking dat gas een goed alternatief blijft in de toekomst. Dat er nu hard aan de weg getimmerd wordt om het gasverbruik anders te organiseren. Boeren hebben bijvoorbeeld silo’s staan om biogas op te wekken. Als straks de industrie voorzien is van alternatieven, blijft er een heel mooi product – wat gas is – over voor huishoudens. En dan hoeft de prijs niet heel hoog te zijn, zo kregen we te horen."

Maar met dat advies is Sander Toering het niet helemaal eens. Volgens hem is de oplossing van biogas is echt toekomstmuziek. Toering denkt dat die in ieder geval in de komende jaren nog niet toegepast kan worden.

Sander Toering
Sander ToeringEnergieadviseur

"Biogas is wellicht iets voor de toekomst, als het op grote schaal toegepast kan worden. Maar daar kunnen we nu nog niet heel veel mee. Datzelfde geldt voor waterstof. Dat gaat de komende vijftien jaar nog niets worden. Een warmtepomp is wel een bewezen techniek. Die is dusdanig goed ontwikkeld, daar zijn we al heel ver mee. Ze zijn enorm efficiënt, die warmtepompen. Ook de buitenunits zijn tegenwoordig enorm stil, ook omdat we daar sinds kort aangepaste regels voor hebben."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met energieadviseur Sander Toering en huiseigenaar Gerjo van Eijnsbergen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit is de community

Dit zegt ons WhatsApp-panel

We vroegen het DIT-WhatsApp-panel naar hun ervaringen met een warmtepomp.

Kris

"Ik heb nog geen warmtepomp, maar overweeg het zeker. De huidige cv-ketel moet binnen een paar jaar vervangen worden. Denk nu eerst hybride, ook omdat nog onduidelijk is wat er in huis gedaan moet worden qua isolatie."

J. Koopman

"Ik heb mijn huis verduurzaamd, inclusief een hybride warmtepomp. Ben er blij mee, het geeft veel comfort."

Wia

"Nee, ik heb geen warmtepomp en ik denk er ook niet aan om er eentje aan te schaffen. Het is te duur in aanschaf en trouwens: ik woon in een huurhuis. Ik heb nog steeds een gaskachel in mijn huis."

Lotte

"Ik woon in een huis waar al een warmtepomp in zit, omdat het een relatief nieuw huis is. Op zich bevalt het mij wel. Het enige nadeel is dat als je als derde aan de beurt bent om te douchen, het water op een gegeven moment lauw wordt."

Arno

"Nog geen warmtepomp gekocht. De huidige cv-ketel doet het nog prima. Zolang de cv-ketel blijft werken, overweeg ik de aanschaf van een warmtepomp niet."

Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt. 

Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden

Dit maakten we ook

Praat mee

Wat heb jij gedaan (of ga je doen) om je huis te verduurzamen?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is Geld of je leven
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

  • Duurzaamheid
  • Geld
  • Klimaat

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook