Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Heb jij de verwarming thuis al aan staan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Hoe bespaar jij energie?

Hoe houd je het warm?

De ener­gie­kos­ten stijgen: zo blijft je ener­gie­re­ke­ning betaalbaar

Geschreven door Mariska van der Veen

29 november 2023 · 09:50

Update: 30 november 2023 · 13:52

In gesprek met

Foto van "Stap over naar een andere energieleverancier."
Dirk-Jan WolfertVastelastenbond
"Stap over naar een andere energieleverancier."
Foto van "Ik maak heel veel ovenschotels en traybakes om gas te besparen."
Aletta MatheusLeeft in energiearmoede
"Ik maak heel veel ovenschotels en traybakes om gas te besparen."
Foto van "Overheid moet minima aan een duurzame woning helpen."
Olaf van der GaagNederlandse Vereniging van Duurzame Energie
"Overheid moet minima aan een duurzame woning helpen."

In het kort

Zet de verwarming maar uit en trek je warmste kleding aan. In het nieuwe jaar gaan de kosten voor energie namelijk flink omhoog. Waarom stijgen de prijzen? En hoe houd je de kosten laag?

Wat denk jij?

Heb jij de verwarming thuis al aan staan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Energie wordt weer duurder

Het is weer koud, dus waarschijnlijk staat je verwarming weer vaker aan. En dit kan je vanaf januari 2024 zomaar flink hogere kosten opleveren. 

In januari stijgt namelijk de gasbelasting, met ongeveer € 0,11 per kuub gas. En dan komt er nog wat bij, het energieprijsplafond stopt aan het einde van dit jaar. Hierdoor gaan huishoudens voor energie weer het volle tarief betalen. En als de kosten voor energie nog verder oplopen, dan zijn de huishoudens dus niet langer beschermd. 

Wat is het energieprijsplafond?
In januari 2023 stelde de overheid een energieprijsplafond in om huishoudens te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Het kabinet wilde zorgen dat de energierekening betaalbaar bleef.

Het prijsplafond gold tot een maximumverbruik. Huishoudens betaalde voor de eerste 1.200 m3 gas en de eerste 2.900 kWh elektra een aangepaste prijs.

Alle energieleveranciers waren verplicht om het prijsplafond toe te passen. De gemiddelde korting per huishouden was € 2.500 op jaarbasis. 

Ook de kosten voor netbeheerders stijgen. Gemiddeld vijf tot tien euro per maand. Hoeveel de kosten precies stijgen verschilt per netbeheerder en heeft te maken met de capaciteit van de aansluiting.

Wat doet een netbeheerder?
Een netbeheerder zorgt ervoor dat jij stroom, water en gas hebt. De beheerder zorgt voor alle kabels, leidingen en het onderhoud van het energienetwerk. Netbeheerders moeten zorgen dat het energienet goed werkt en regelen het transport van elektriciteit en gas door de leidingen. En ook zijn ze verantwoordelijk voor de verschillende aansluitingen en de energiemeter in jouw huis. 

Dit is de discussie

Hoe houd je de energierekening betaalbaar?

De energiekosten stijgen vanaf 2024 weer, wat kan je doen om te besparen op je energierekening? Daar heeft Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond wel ideeën over. 

Dirk-Jan Wolfert (Vastelastenbond)

Dirk-Jan Wolfert

Vastelastenbond

"Let op je verbruik, dat heb je zelf in de hand. De bekende tips: zet je thermosstaat een graadje lager en doe je lampen uit als je er niet bent. En er is veel concurrentie op de energiemarkt, dus je kunt overstappen van energieleverancier. Ik heb net even uitgerekend dat je met een vast energiecontract bij een andere energieleverancier bijna € 500 euro kunt besparen."

Voor de Nederlanders die nauwelijks hun energiekosten kunnen betalen, zijn er ook andere opties, zegt Wolfert in Geld of je Leven (EO).

"De echte minima kunnen bij de gemeente aankloppen voor een energietoeslag. Vorig jaar is dat uitgekeerd en dit jaar doen gemeentes dat ook. En er komt een nieuw Noodfonds Energie. Dat is een samenwerkingsverband tussen de overheid en energieleveranciers. Dat noodfonds komt er waarschijnlijk in januari."

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie, Olaf van der Gaag, ziet dat mensen met een laag inkomen niet profiteren van verduurzaming, waar anderen dat wel doen.

Olaf van der Gaag (voorzitter Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie)

Olaf van der Gaag

Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie

"De enige mensen die afgelopen jaar met een glimlach naar hun energierekening keken, waren de mensen die een verduurzaamd huis hadden met woningisolatie, een warmtepomp en met zonnepanelen op het dak. Want de fossiele energie werd duurder, niet de duurzame energie."

Voor de minima wil Van der Gaag het liefst meer structurele oplossingen. 

"Wat we als een dolle zouden moeten doen is mensen met een laag inkomen eigenlijk op kosten van de overheid helpen aan een duurzame woning, die besparen dan structureel € 100 per maand op hun energierekening, elke maand weer, jarenlang. Maar die hikken aan tegen de grote investering die daarvoor nodig is."

Woningcorporaties en woningeigenaren kunnen gebruik maken van regelingen om investeringen te doen in duurzame woningen, maar dat is volgens Van der Gaag nog te ingewikkeld. De overheid moet het een stuk simpeler maken volgens hem. 

"Dit is wel echt een belangrijke prioriteit van veel politieke partijen. Ook de partijen aan de rechterkant hebben gezegd: help mensen om hun energierekening onder controle te krijgen. We moeten op zoek naar manieren om dat ook gefinancierd te krijgen. Maar ik denk echt dat dat geld goed besteed is. Want mensen hebben hartstikke veel stress gehad en die zijn toe aan een structurele oplossing."

Dit is haar verhaal

Aletta leeft in energiearmoede

Als er bezoek komt zet Aletta Matheus de verwarming aan, maar anders staat de verwarming uit en trekt ze dikke kleding aan om het warm te houden. "Ik wil niet dat mijn gasten in de kou zitten, zoals ik."

Een groot deel van haar bijstandsuitkering gaat naar de energierekening. Eerst betaalde ze € 105, maar door te besparen betaalt ze nu € 61. "Maar als ik hoor dat de belasting weer omhooggaat van gas, dan denk ik dat ik weer ga verhogen." Ze heeft net als veel andere Nederlanders een energietoeslag gekregen van de overheid.

Matheus probeert dus energie te besparen, bijvoorbeeld bij het koken. In plaats van het gasfornuis, gebruikt ze de elektrische oven: "Ik maak heel veel ovenschotels en traybakes." En als ze toch op gas kookt, doet ze aardappels en groente samen in een pan.

Overstappen naar een andere energieleverancier om geld te besparen doet ze niet: "Ik ben nu bijna dertig, veertig jaar bij één en dezelfde energiemaatschappij. Ik ben een gouden klant, dus ik denk dat ik bij hun ook wel enige voordelen heb." 

Volgend jaar denkt ze er wel uit te komen met de energiekosten: "Ik mag dan mijn pensioen en AOW aanvragen, dus dan zit ik waarschijnlijk weer wat beter." Maar ze blijft voorzichtig: "Alles wordt duurder en je krijgt er weinig bij." 

Wat denk jij?

Hoe bespaar jij energie?

Meer weten?

Luister Geld of je Leven

Wil je meer horen over dit onderwerp, luister dan naar de podcast Geld of je Leven (EO).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Dit schreven we eerder