Wat betekent het regeerakkoord voor jou?
16 mei 2024 · 11:24| Leestijd: 4 min
Update: 26 september 2024 · 09:43
In dit artikel aan het woord
"Er worden ook wat dingen verbeterd voor de laagste inkomens."
"Mijn leven wordt niet beter van het nieuwe regeerakkoord."
"We moeten ook wel een beetje voor onszelf gaan zorgen."
"Of de plannen haalbaar zijn? Natuurlijk!"
In het kort
Er is eindelijk een regeerakkoord tussen PVV, VVD, BBB en NSC. Maar wat houdt zo'n regeerakkoord eigenlijk in? En wat betekenen de plannen voor jou? Een rondvraag in het televisieprogramma Dit is Nederland (EO).
Wat denk jij?
Weet jij wat er in het regeerakkoord staat?
Aantal reacties: 0
Regeerakkoord 'Hoop, lef en trots'
Het is gelukt. Er is een regeerakkoord tussen de rechtse partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Het hoofdlijnenakkoord met de naam 'Hoop, lef en trots' werd om twee uur 's nachts overhandigd aan de Kamervoorzitter. Maar wat houdt zo'n regeerakkoord eigenlijk in?
Dit zijn de plannen in het regeerakkoord
Koopkracht
- Eigen risico omlaag naar 165 euro in 2027
- Hoger kindgebonden budget en huurtoeslag
- Minder hoge belasting voor werkenden
- Kinderopvang bijna gratis
- Energiebelasting omlaag
- Brandstofaccijnzen omhoog
Wonen
- 100.000 nieuwe woningen per jaar
- Salderingsregeling zonnepanelen vervalt in 2027
- Warmtepomp niet meer verplicht
Migratie
- Tijdelijke Asielcrisiswet
- Afschaffen asielvergunning voor onbepaalde tijd
- Afschaffen automatische gezinshereniging
- Verzoek aan EU om eigen Nederlands asielbeleid
- Werkgevers verantwoordelijk voor overlast buitenlands personeel
- Rem op buitenlandse studenten
- Strengere regels voor gebedsoproepen
Landbouw
- Geen gedwongen onteigening boeren
- Wel vrijwillige stoppersregeling
- Minder accijns op brandstof voor boeren
Onderwijs
- Afschaffen maatschappelijke diensttijd
- Extra compensatie 'pechgeneratie'
- Lesmethoden moeten bewezen effectief en politiek neutraal zijn
- Prioriteit op basisvaardigheden, lezen, schrijven en rekenen
- Langstudeerboete van 3000 euro bij meer dan een jaar vertraging
Overig
- Terug naar 130 km/u op de snelweg
- Beter busvervoer
- Gokken wordt duurder
- Theater, museum en concert wordt duurder
- Hotels worden duurder
- Extra geld naar ouderenzorg
- Apart hof dat wetten toetst aan grondwet
- Nederlandse ambassade in Israël verplaatst naar Jeruzalem
- Bezuiniging op NPO vanaf 2026
In een regeerakkoord staan de belangrijkste doelen van de komende regering. Wat wil de regering de komende vier jaar bereiken? Wilders (PVV) heeft het in ieder geval over 'schrijven van geschiedenis', Yesilgöz (VVD) spreekt over 'echt een andere koers varen', Omtzigt (NSC) wil 'Nederland samen een stap verder helpen' en Van der Plas (BBB) is vooral trots op het akkoord.
Dit is het gesprekDit vinden Nederlanders van het regeerakkoord
Maar wordt jouw leven daadwerkelijk beter met dit nieuwe regeerakkoord? Dat wordt besproken in Dit is Nederland (EO) met VVD-prominent Ed Nijpels.
Volgens hem verschilt de vooruitgang die Nederland met dit regeerakkoord kan boeken per onderwerp. Middeninkomens gaan er volgens hem in dit regeerakkoord op vooruit, zegt hij. Als het gaat om 'ik' versus 'wij', vindt Nijpels het kwalijk dat er bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking.
"Ik vind ontwikkelingssamenwerking een vorm van beschaving. Andere mensen laten meedelen in de welvaart die wij hebben. Dat vind ik een vorm van fatsoen."
Verder vindt hij het ook vrij onzinnig dat er straks weer 130 kilometer per uur gereden mag worden op de snelweg: hij noemt dat zelfs lachwekkend. Maar ook het feit dat de landbouw weer de laagbelaste brandstof rode diesel mag gebruiken.
"Dat is eigenlijk heel raar. Diesel is vervuilend, en er is geen enkele reden om de landbouw uit te sluiten met een bepaald soort diesel. Dat is echt teruggaan naar de jaren 50."
Maar het is niet allemaal kommer en kwel, zegt Nijpels.
"Wat ik wel goed vind, is dat de kinderarmoede wordt aangepakt. Er worden ook wat dingen verbeterd voor de laagste inkomens."
Ook dat het eigen risico wordt verlaagd kan effectief zijn voor een bepaalde groep mensen: de lage inkomens. Hij waarschuwt wel dat de zorgpremies hierdoor zullen stijgen en dat de zorgverzekering dus voor veel mensen juist duurder wordt.
Eveline van Wanrooij is een vaste gast in Dit is Nederland (EO). Zij woont in een arme wijk in Rotterdam.
"Wat je ziet is dat er heel veel mensen zijn die zorg mijden. Die zouden door dat lagere eigen risico misschien eerder naar die zorg toegaan, waardoor het niet helemaal uit de hand loopt en de kosten tien keer zo hoog zijn."
Ook andere kijkers krijgen tijdens het programma de kans om hun visie op het regeerakkoord te delen:
"Ik denk dat mijn leven er niet zo door beïnvloed zal worden. Ik vraag me af of Nederland er beter van wordt... Ik ben bang dat het hardvochtiger wordt naar mensen die anders zijn dan wij. En dat het klimaat er ook niet beter op wordt. Dat heeft wel weer invloed op mij, dus misschien is het antwoord: Nee, mijn leven wordt niet beter van het nieuwe regeerakkoord."
Aan tafel bij Dit is Nederland (EO) zit muzikant en zorgmedewerker William Bossong. Hij vindt het een mooie gedachte, ontwikkelingssamenwerking. Maar hij snapt de bezuiniging, want we moeten onszelf niet vergeten, vindt hij.
"Heel mooi, natuurlijk. Maar we moeten ook wel een beetje voor onszelf gaan zorgen. Die maatschappij verhardt zo. Dat komt ook door die ontevredenheid: we staan anderen te helpen, maar de gescheiden vrouw van 40 komt in een caravan te wonen..."
William woont in de buurt van Ter Apel en ziet daar de negatieve kanten van de asielopvang, vertelt hij. Daarom is hij dan ook blij met het strenge asielbeleid.
"Je moet het in ieder geval niet aantrekkelijk maken om naar Nederland te komen."
Mick uit Utrecht is niet enthousiast over de plannen van het kabinet.
"Ik ben zelf boer. Ik vind het heel jammer dat in dit regeerakkoord de gangbare veehouderij, vlees en zuivel, toch weer wordt voorgetrokken. Dat alle duurzame plannen die er lagen, weer van tafel gaan. Dus mijn situatie wordt er zeker niet beter op."
Zijn de plannen haalbaar?
Het kabinet is dus veel van plan, maar de vraag is natuurlijk wat er waargemaakt kan worden van de beloftes. Critici zeggen dat een aantal plannen sowieso niet haalbaar is, omdat ze niet voldoen aan Europese regels. 'Brussel' zou er een stokje voor kunnen steken. Maar BBB-leider Caroline van der Plas gelooft er heilig dat alle plannen kunnen lukken, zegt ze bij Dit is Nederland (EO).
"Als ik dacht dat de plannen niet haalbaar zouden zijn, dan had ik ze niet in het akkoord gezet. Dus de plannen zijn zeker haalbaar. Wij zien en horen vanuit Brussel dat Nederland te weinig doet om zichzelf in een goede positie te zetten. Er wordt steeds gezegd: 'het kan en mag niet van de EU'. Maar wij zijn de EU, wij zijn een lidstaat in de Europese Unie."
Praat mee
Wat vind jij van de plannen in het regeerakkoord?
Kijk naar Dit is Nederland (EO)
Benieuwd naar het hele gesprek in Dit is Nederland (EO) over dit onderwerp? Kijk dan hieronder naar de uitzending met voormalig VVD-leider Ed Nijpels en zorgmedewerker William Bossong.
De uitzending met BBB-leider Caroline van der Plas bekijk je hier:
En wil je meer afleveringen zien? Ga dan naar NPO Start.
Luister het gesprek in Dit is de Dag (EO)
In het radioprogramma Dit is de Dag (EO) gaan Mona Keijzer en Sophie Hermans, die namens BBB en de VVD aan de onderhandelingstafel zaten, met Tijs van den Brink in gesprek over het regeerakkoord. Luister dat gesprek terug via je favoriete podcast-app, of hieronder:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Krijgen we nu eindelijk een nieuw kabinet? En wie wordt de nieuwe minister-president?
Krijgen we nu eindelijk een nieuw kabinet? En wie wordt de nieuwe minister-president?
- Is het oneerlijk dat Geert Wilders geen premier wordt?
Is het oneerlijk dat Geert Wilders geen premier wordt?
- Kan je als christen op de PVV stemmen?
Kan je als christen op de PVV stemmen?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Nederland