Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Week van de waarheid

Krijgen we nu eindelijk een nieuw kabinet? En wie wordt de nieuwe minister-president?

Geschreven door Steve Oosterkamp

14 mei 2024 · 15:20

Update: 15 mei 2024 · 13:27

Geert Wilders van PVV en Caroline van der Plas van BBB lopen samen na een gesprek over de kabinetsformatie.
© ANP

In gesprek met

Foto van Frits Wester

Frits Wester

Politiek verslaggever

"Ik denk dat de kans dat het lukt 80% is."
Foto van Rik Rutten

Rik Rutten

Politiek verslaggever

"Je kan je eigenlijk niet voorstellen dat het hier nog op misgaat."
Foto van Annelies

Annelies

WhatsApp-panellid

"De formerende partijen moeten zich schamen dat ze na zo lang praten er nog niet uit zijn."
Foto van Hero Brinkman

Hero Brinkman

Oud-PVV-Kamerlid

"Plasterk zou een goede premier zijn. Hij heeft gezag, visie, en de eigenschappen van een leider."
Foto van Ronald Sørensen

Ronald Sørensen

Oud-senator PVV en oud-fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam

"Marco Pastors is de beste premierskandidaat: een echte bruggenbouwer."
Foto van Henk Bleker

Henk Bleker

Voormalig CDA-staatssecretaris

"Kim Putters is iemand met gezag, maar niet iemand van de Haagse politieke elite."

In het kort

Het is Deadline Day voor de politici die proberen tot een nieuw kabinet te komen. Gaat het de PVV, VVD, NSC en BBB lukken om het eens te worden? En wie volgt Mark Rutte op als minister-president van Nederland?

Wat denk jij?

Een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB?

Klik hieronder om je antwoord te geven

64%

36%

aantal reacties: 506

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Een nieuw kabinet: partijen voorzichtig optimistisch over de formatie

Al maandenlang zijn de politieke partijen met elkaar aan het praten, maar nog altijd hebben we in Nederland geen nieuw kabinet. Toch lijkt het nu langzaam maar zeker de goede kant op te gaan. Dat mag ook wel, want het is bijna woensdag 15 mei: de dag van de deadline voor de informateurs. Dan moeten zij hun eindverslag aan de Tweede Kamer overhandigen.

De informateurs, Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf, zeggen dat de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds kunnen mislukken. De partijen zijn het nog niet eens over de financiën, die puzzel moet nog een keer goed worden besproken.

Nieuwe minister-president

Ook zijn de partijen het nog niet eens over wie de nieuwe minister-president wordt. Informeel wordt natuurlijk over de toekomstige premier gesproken, zei Van Zwol, maar hij wilde daar verder niets over zeggen. PVV-leider Geert Wilders maakte vorige week bekend dat hij een minister-president op het oog heeft en ook al heeft benaderd.

Wie maakt de grootste kans om minister-president te worden?
De naam van Ronald Plasterk wordt veel genoemd als nieuwe minister-president. Verschillende bronnen vertellen aan de politieke redactie van RTL Nieuws dat hij de meest waarschijnlijke kandidaat is voor het Torentje, om het extraparlementaire kabinet te gaan leiden.

Wie de nieuwe premier wordt is pas officieel als alle vier de partijen hebben ingestemd. Dat is nog niet gebeurd.

Wat denk jij?

Test je kennis: De premier doet zijn werk vanuit het Torentje. Welk gebouw staat daarnaast?

Klik hieronder om je antwoord te geven

55%

45%

aantal reacties: 421

Wil je deze reactie verwijderen?

Het antwoord op de quizvraag vind je onderaan dit artikel.

Dit is het debat

Komt er eindelijk een nieuw kabinet?

Zien we deze week witte rook in Den Haag? Of worden Geert Wilders, Dilan Yeşilgöz, Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas het toch niet met elkaar eens? Het zijn spannende dagen in de kabinetsformatie.

Politiek verslaggever Frits Wester zegt in Dit is Nederland (EO) dat hij wel begrijpt dat veel mensen de formatie lang vinden duren. Hij zegt dat er eerst heel lang gesproken is over de vorm van het kabinet. Toen de partijen het daarover eens waren - ze willen een extraparlementair kabinet - moest de inhoud nog besproken worden.

Frits Wester.
© ANP

Frits Wester

Politiek verslaggever

"Wat mij verbaasde is dat de informateurs zeiden dat op 6 mei de onderhandelingen pas echt begonnen zijn. Dan denk ik: 'Ja hallo, wat heb je dan gedaan de afgelopen tijd?' Het ongeduld van Nederland snap ik wel. Tegelijkertijd hebben wij met z'n allen zo gestemd. Of de formatie gaat lukken? Ik denk dat die kans 80% is. Het zou me tegenvallen als ze er niet uit zouden komen."

Ook politiek verslaggever Rik Rutten van NRC verwacht dat het wel goedkomt met de formatie. In Geld of je Leven (EO) spreekt hij de verwachting uit dat de partijen het over de financiën ook wel eens worden.

© EO / Geld of je Leven

Rik Rutten

Politiek verslaggever

"Als je al zoveel met elkaar hebt doorstaan en meegemaakt... Als je al zoveel moeilijke beslissingen aan je eigen fractie hebt moeten verkopen, dan kan je je eigenlijk niet meer voorstellen dat het hier nog op misgaat."

Wie krijgt het Torentje?

Nu alles erop wijst dat het wel goed komt met de formatie, is het de vraag wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt. Want na bijna veertien jaar krijgt Mark Rutte dan echt een opvolger. Wie mag het Torentje gaan inrichten als nieuwe werkplek?

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman houdt in Dit is de Dag (EO) een warm pleidooi voor Ronald Plasterk. Volgens Brinkman zou dat logisch zijn, omdat Plasterk eerder al door Wilders werd aangedragen als informateur. Een moeilijke job, die Plasterk toch goed volbracht heeft, vindt Brinkman.

Hero Brinkman

Oud-PVV-Kamerlid

"Plasterk zou een goede premier zijn. Hij heeft gezag, visie, en de eigenschappen van een leider. Zo klein als hij is, zo groot is hij in zijn daden. Plasterk is een zeer gerespecteerd wetenschapper. Het is niet iemand die van jongs af aan in de politieke meute is meegegaan."

Ronald Sørensen (oud-senator voor de PVV en oud-fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam) is enthousiast over Marco Pastors als nieuwe premier.

Ronald Sørensen

Oud-senator PVV en oud-fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam

"Marco Pastors is een betere optie. Eindelijk een keer een lokale politicus, dat vind ik erg belangrijk: lokale partijen krijgen 30% van de stemmen. Hij is nu directeur van het Nationaal programma Rotterdam-Zuid, wat hij voortreffelijk doet. Pastors is een echte bruggenbouwer, hij heeft daar alle neuzen in dezelfde richting gekregen."

Henk Bleker (voormalig CDA-staatssecretaris) vindt de namen van Plasterk en Pastors interessant, maar hij zou het liefst zien dat Kim Putters de nieuwe premier wordt. Bleker vindt dat Putters het als informateur goed deed, maar dat hij ook voorafgaand aan de verkiezingen al goed werk leverde.

Henk Bleker.
© ANP

Henk Bleker

Voormalig CDA-staatssecretaris

"Kim Putters had al ver voordat de verkiezingsuitslag bekend was de maatschappelijke onvrede van heel veel mensen beschreven en in kaart gebracht. De kunst is om de komende jaren iemand met dat analytisch vermogen op de stoel te zetten om dat beleidsmatig en bestuurskundig te vertalen. Putters is iemand met gezag, maar niet iemand van de Haagse politieke elite. Ik heb wel een hoge pet op van die meneer."

Wat denk jij?

Wie van deze vier zou jij het liefst zien als nieuwe premier?

Klik hieronder om je antwoord te geven

11%

14%

14%

60%

aantal reacties: 516

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de community

Dit zegt ons WhatsApp-panel

We vroegen het DIT-WhatsApp-panel naar hun mening over de kabinetsformatie. Wil jij ook meepraten over dit soort onderwerpen en je mening laten horen? Meld je dan aan voor het DIT-WhatsApp-panel door op het blokje hieronder te klikken en 'DIT AAN' te sturen.

Bekijken

DIT op WhatsApp

Jan Koopman

"Op alle fronten is te zien dat we al langere tijd geen optredende overheid hebben. Demonstraties lopen uit de hand. Ik ben geen Wilders-fan maar moet toegeven dat hij al langere tijd gelijk heeft. Hoezeer me dat ook spijt."

Wilco de Ruiter

"Ik zou willen dat het opschoot. Ze komen er toch niet uit, je kunt er niet meer aan doen. Ze mauwen maar lekker door."

Ben Diks

"Ik hoop op een stabiel kabinet met wijze mannen en vrouwen. Dat kabinet zet zich in voor het lands belang. En het Europees belang."

Annelies

"Er zijn zoveel grote problemen in ons land. De formerende partijen zouden zich moeten schamen dat ze na zo lang praten er nog niet uit zijn. Lukt het wel, dan zal de formatie uit elkaar klappen. Er is te veel verschil van inzichten en te weinig geld voor de vele problemen."

Dit is de uitzending

Geld of je Leven (EO)

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met Rik Rutten, politke verslaggever van NRC.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit is de Dag (EO)

De volledige discussie in Dit is de Dag (EO) is natuurlijk ook te beluisteren als podcast. Presentator Joram Kaat leidt het gesprek tussen Hero Brinkman (oud-PVV-Kamerlid), Ronald Sørensen (voormalig PVV-senator en oud-fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam) en Henk Bleker (voormalig CDA-staatssecretaris).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit is Nederland (EO)

Wil je de hele fragment zien in Dit is Nederland (EO)? Bekijk hieronder de uitzending waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met politiek verslaggever Frits Wester (vanaf minuut 1.11).

Video wordt geladen...

Op1 (EO)

En kan je er dan nog steeds geen genoeg van krijgen? Dan hebben we ook nog een fragment van Op1 (EO) voor je in petto. Presentatoren Tijs van den Brink en Margje Fikse bespreken het laatste formatienieuws met politiek verslaggever Thomas van Groningen en hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans (vanaf minuut 0.42).

Video wordt geladen...

Dit maakten we ook

Bekijken

Is het oneerlijk dat Geert Wilders geen premier wordt?

Bekijken

Wat gaat er om in het hoofd van Pieter Omtzigt? 'Ik geloof niet dat hij gebroken heeft'

Wat denk jij?

Wat is voor jou het belangrijkste thema waar het nieuwe kabinet mee aan de slag moet?

Wil je deze reactie verwijderen?

Antwoord quizvraag: Het Torentje en het Mauritshuis staan naast elkaar in de Hofvijver in Den Haag.

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB?

Klik hieronder om je antwoord te geven

64%

36%

aantal reacties: 506

Wil je deze reactie verwijderen?


Test je kennis: De premier doet zijn werk vanuit het Torentje. Welk gebouw staat daarnaast?

Klik hieronder om je antwoord te geven

55%

45%

aantal reacties: 421

Wil je deze reactie verwijderen?


Wie van deze vier zou jij het liefst zien als nieuwe premier?

Klik hieronder om je antwoord te geven

11%

14%

14%

60%

aantal reacties: 516

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat is voor jou het belangrijkste thema waar het nieuwe kabinet mee aan de slag moet?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.