Kantoortje spelen: de werkgewoonte die we maar niet loslaten
12 november 2024 · 14:30| Leestijd: 2 min
Update: 12 november 2024 · 14:30
In het kort
Werken, vergaderen en weer verder werken. We doen het al 150 jaar op dezelfde manier, zegt organisatieadviseur Marc Vollebregt. Dat moet anders, schrijft hij in zijn boek 'Zo werkt de mens'.
Wat denk jij?
Hoeveel vergaderingen heb jij?
Aantal reacties: 0
Anderhalf miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten. Er gaat dus iets fout op de werkvloer, zegt Marc Vollebregt bij Geld of je Leven (EO). "Onze manier van werken is 150 jaar geleden uitgevonden, aan een lopende band. Toen zei een Duitser: een organisatie is pas voorspelbaar als je elk menselijk aspect eruit trekt. Nu is ons werk veranderd, maar onze manier van werken niet. Daar zit een heel groot probleem."
"Een mens is meer dan alleen maar onderdeel van een machine."
Denk bijvoorbeeld aan die eindeloze vergaderingen. Volgens Vollebregt niet alleen een verspilling van tijd en geld, maar ook een bron van miscommunicatie. "In die vergadering denken we allemaal bij onszelf: ik weet eigenlijk ook niet wat ik hier doe. Maar we zien het als de enige manier om efficiëntie te creëren."
We hebben niet door dat je ook op een mensgerichte manier kan werken, zegt Vollebregt. "Terwijl het heel erg nodig is. Mensen vergeten dat je én op een fijne manier kan samenwerken én goede resultaten kan behalen. Er wordt zelfs 13% meer omzet gedraaid als je mensen meer autonomie en vertrouwen geeft."
Zijn advies aan bedrijven? "Je moet erkennen dat de mens meer is dan alleen maar onderdeel van een machine. Dat emoties bijvoorbeeld een rol spelen in ons werk." Volgens Vollebregt hebben mensen vier basisbehoeftes: autonomie, competentie, verbinding en richting. "Daar moet je je als leidinggevende bewust van worden."
Wat denk jij?
Wat vind jij van vergaderen?
Aantal reacties: 0
Luister naar Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met organisatie-adviseur Marc Vollebregt. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven