Wie is Friedrich Merz en wat betekent zijn overwinning voor Europa?
28 februari 2025 · 13:32| Leestijd:4 min
Update: 28 februari 2025 · 15:54
In dit artikel aan het woord
In het kort
Friedrich Merz heeft de Duitse verkiezingen gewonnen. Hij hoort bij de CDU en heeft rechtse ideeën over economie en politiek. Hij wil dat Europa sterker en minder afhankelijk wordt. Wie is hij en is hij de juiste persoon om Duitsland en Europa veilig te houden?
Samenvatting van DIT artikel
Friedrich Merz heeft de verkiezingen in Duitsland gewonnen. Als CDU-politicus heeft hij de partij naar rechts verschoven, weg van het midden, zoals voorheen onder Merkel. Kan hij het land sterk en stabiel houden in een tijd van internationale spanningen? En wat betekent zijn leiderschap voor de toekomst van Europa? Otto Fricke, lid van de Bondsdag en woordvoerder begroting voor de FDP in Duitsland, en journalist en politicoloog Kemal Rijken delen hun perspectief.
Duitsland naar rechts: wat betekent Friedrich Merz voor Europa?
Duitsland heeft recent verkiezingen achter de rug die het politieke landschap flink opschudden. De Christen-Democratische Unie (CDU), onder leiding van Friedrich Merz, kwam als grootste partij uit de bus, maar behaalde minder dan 30% van de stemmen. Dit betekent dat Merz coalitiepartners nodig heeft om een nieuwe regering te vormen. Met minder dan 30% van de stemmen viel de verkiezingsuitslag voor Merz en zijn aanhang enigszins tegen. Toch heeft de CDU een sterke positie veroverd, en Merz zal nu proberen een coalitie te vormen.
Wie is Friedrich Merz?
Friedrich Merz is een ervaren politicus en leider van de CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands). Ooit stond hij bekend als een rivaal van Angela Merkel, die de partij naar het politieke midden bracht. Merz vertegenwoordigt een rechtse, conservatieve stroming binnen de CDU en pleit voor een economisch liberale koers.
Blokkeren de AfD en Die Linke een samenwerking?
In Dit is de Dag (EO) bekijkt Otto Fricke de positie van Merz vanuit een economisch perspectief. Hij benadrukt het belang van een stabiele Duitse regering. De vraag blijft echter hoe Merz deze stabiliteit wil waarborgen in een politiek landschap dat steeds verder versplintert. Hij denk namelijk dat partijen als Die Linke en de AfD de samenwerking met Merz gaan tegenhouden:

"Die Linke en de AfD gaan de samenwerking met de CDU blokkeren, want zij willen een hele andere toekomst voor Duitsland dan Friedrich Merz."
Kemal Rijken is het hier niet mee eens. Hij stelt dat Die Linke juist een enorme verkiezingswinst heeft geboekt door zich af te zetten tegenover de AfD en dus radicaal-rechts. Rijken 'moet het nog zien' dat Die Linke zal gaan samenwerken met de AfD om toekomstige besluiten van Merz te blokkeren. Sterker nog, hij stelt dat dit schadelijk kan zijn voor de partij Die Linke:

"Voor Die Linke zou het politiek schadelijk zijn om openlijk te zeggen: 'Wij stemmen mee met de AfD.' Daarmee zouden ze precies hetzelfde doen als waar ze Merz van beschuldigden: meestemmen met de AfD op het gebied van migratie."
De toekomst van de Europese Unie
Friedrich Merz wil Duitsland sterker en zelfstandiger maken binnen Europa, wat kan leiden tot een strikter economisch beleid en mogelijk minder afhankelijkheid van landen zoals Nederland. Zijn rechtse koers kan invloed hebben op de samenwerking binnen de EU, bijvoorbeeld op het gebied van migratie en defensie. Voor Nederland betekent dit dat de politieke en economische relatie met Duitsland mogelijk verandert, afhankelijk van de koers die Merz daadwerkelijk gaat varen
Het vormen van de regering
Friedrich Merz staat voor een lastige taak: het vormen van een stabiele regering. Een samenwerking met de FDP en de Groenen ligt voor de hand, maar hun verschillende standpunten maken de onderhandelingen complex. Ondertussen groeit de invloed van AfD en Die Linke, die samen besluiten kunnen blokkeren en het regeren lastiger maken. De komende weken zullen bepalen of Merz erin slaagt Duitsland op een duidelijke koers te zetten.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de dag terug als podcast
In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Otto Fricke, lid van de Bondsdag en woordvoerder begroting voor de FDP in Duitsland, en journalist en politicoloog Kemal Rijken. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookRadicaal-rechtse partij AfD scoort hoog in Duitse peilingen: Wat betekent dit voor Nederland?
Radicaal-rechtse partij AfD scoort hoog in Duitse peilingen: Wat betekent dit voor Nederland?