Navigatie overslaan
zoekenNPO
Uitgelichte afbeelding

Is het woningtekort opgelost door het nieuwe plan ‘straatje erbij’?

18 december 2024 · 16:24| Leestijd:3 min

Update: 19 december 2024 · 10:37

In dit artikel aan het woord

Taco van Hoek
Taco van HoekvinkDirecteur van het Economisch Instituut voor de Bouw
"We beschouwen die kleinschalige woningbouw aan de randen van steden en dorpen als de belangrijkste kans om in de komende jaren serieus meer woningen te bouwen."
Bas Rüter
Bas RütervinkDirecteur van Stichting Landschap Noord-Holland
"Je kunt beter als provincie snel die binnenstedelijke bouw stimuleren. Dan heb je de verrommeling van het open landschap niet nodig."

In het kort

Gemeenten in Noord-Holland mogen tot 25 woningen erbij gaan bouwen aan de randen van dorpen en op het platteland. De regels voor bouwen in beschermd landschap worden versoepeld, ten koste van de natuur. Is dit de beste manier om de woningnood op te lossen?

Wat denk jij?

Vind jij dat er woningen gebouwd moeten worden op het platteland?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Woningtekort opgelost?

De Nederlandse bevolking groeit hard, maar het aantal huizen groeit niet mee. Kortom: we hebben een flink woningtekort in ons land. Het kabinet kwam daarom met het plan 'straatje erbij'. Een ruime meerderheid van de coalitie van BBB, VVD, PVDA en GroenLinks steunt het dat plan. Maar bij heel veel inwoners en natuur- en milieuorganisaties leidt dit plan tot onvrede.

Het plan ‘straatje erbij’ kan bijna tien procent van het woningtekort oplossen. Maar andere oplossingen, zoals meer woningen in steden bouwen, bestaande gebouwen beter benutten, bouwen op erven of grote nieuwe wijken aanleggen, blijven ook nodig.

Dit is de discussie

Binnenstedelijk of buitenstedelijk bouwen?

Dat er meer woningen in Nederland moeten komen is duidelijk. Maar mag dat ook ten koste gaan van natuur en uitzicht? Of moet er toch op andere plekken gebouwd worden?

Bas Rüter is directeur van Stichting Landschap Noord-Holland. Hij vindt dat we het open landschap van Noord-Holland moeten behouden. Zijn ideale oplossing is dat er meer en sneller woningen in de stad gebouwd worden, vertelt hij in Dit is de Dag (EO):

Afbeelding van Bas Rüter

Bas Rütervink

Directeur van Stichting Landschap Noord-Holland

"Er moeten 180.000 woningen gebouwd worden tot 2030. De belangrijkste reden waarom dat op dit moment niet lukt, is de trage vergunningaanvraag voor nieuwbouw binnen de stad. Dus je kunt beter als provincie snel die binnenstedelijke bouw stimuleren. Dan heb je de verrommeling van het open landschap niet nodig."

Taco van Hoek is directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw. Hij vindt het ‘straatje erbij’-plan de enige reële oplossing om op korte termijn meer woningen te bouwen.

Afbeelding van Taco van Hoek

Taco van Hoekvink

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw

"We beschouwen toch die kleinschalige woningbouw aan de randen van steden en dorpen als de belangrijkste kans om in de komende jaren meer woningen te bouwen. Om heel eerlijk te zijn zie ik dat eigenlijk als het enige echte reële alternatief om op korte termijn veel woningen te kunnen realiseren."

Rüter stelt dat, door deze kleinschalige woningbouw, het aangezicht van een stad of dorp anders wordt.

Afbeelding van Bas Rüter

Bas Rütervink

Directeur van Stichting Landschap Noord-Holland

"Je kunt wel zeggen: 'Maar een beperkt percentage wordt bebouwd.' Maar wij weten allemaal dat als je een rij langs een weg volbouwt met huizen en vervolgens de weilanden daarachter weiland laat, dan is het open karakter weg. Als je daarnaar kijkt, zie je toch gewoon een rij huizen langs de weg."

Van Hoek zegt dat het niet de bedoeling is om het platteland helemaal vol te bouwen.

Afbeelding van Taco van Hoek

Taco van Hoekvink

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw

"Het gaat echt om een fractie. Dus die hele beeldvorming van het volbouwen van het landschap staat erg ver van de realiteit af."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met Taco van Hoek (Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw) en Bas Rüter (Directeur van Stichting Landschap Noord-Holland).

Beluister de uitzending hieronder als podcast.

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook