Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Jong stel heeft hun sleutels gekregen van nieuwe huurwoning.
© Pexels

Verhuurders negeren nieuwe huurwet: huur vaak nog steeds te hoog

11 december 2024 · 18:58| Leestijd: 3 min

Update: 11 december 2024 · 19:02

In het kort

De nieuwe Wet Betaalbare Huur moest een einde maken aan extreem hoge huurprijzen in de vrije sector. Toch blijkt uit onderzoek dat veel verhuurders de regels omzeilen en tóch te hoge huren blijven vragen. Hoe is dit mogelijk?

Wat denk jij?

Huur jij?

Het leek geweldig nieuws: op 1 juli 2024 kwam een nieuwe huurwet, de Wet Betaalbare Huur. Die wet moest een einde maken aan extreem hoge huurprijzen in de vrije sector. Toch blijkt uit onderzoek van De Volkskrant dat er veel verhuurders de regels omzeilen en tóch te hoge huren blijven vragen. Hoe is dit mogelijk?

Wat is de Wet Betaalbare Huur?

De nieuwe Wet Betaalbare Huur brengt middenhuurwoningen onder strengere regelgeving. Voor deze woningen wordt de maximale huurprijs bepaald door een puntensysteem, gebaseerd op factoren zoals grootte, energielabel en WOZ-waarde. Woonruimtes met minder dan 186 punten mogen niet meer dan €1.165 per maand kosten. Dit zou huurders moeten beschermen tegen woekerprijzen.

Ondanks nieuwe huurwet toch te hoge huur

In de praktijk vragen verhuurders vaak nog steeds hogere prijzen, zelfs voor woningen die niet genoeg punten hebben. Dit kan omdat zij verschillende trucs gebruiken om de regels te omzeilen. Een veelgebruikte strategie is het combineren van kale huur met hoge servicekosten, zoals voor energie en internet. Hierdoor lijkt de prijs binnen de regels te vallen, terwijl de huurder feitelijk meer betaalt.

Trucs van de verhuurder

Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat op één willekeurige dag in november 2024 maar liefst 61 van de 287 huurwoningen op woonplatform Pararius waarschijnlijk te duur werden aangeboden. Deze woningen hebben een laag puntenaantal en voldoen niet aan de voorwaarden om in de vrije sector te vallen. Dit bevestigt dat de nieuwe regels nog niet goed worden nageleefd.

Daarnaast rekenen verhuurders extra kosten voor gemeubileerde woningen, hoewel meubels niet meetellen voor het puntensysteem. Ook bieden sommige verhuurders tijdelijke contracten aan, waardoor ze niet gebonden zijn aan de huurplafonds. Hierdoor blijft de situatie voor huurders moeilijk en onduidelijk.

Wat kun je als huurder doen?

Denk je dat je te veel betaalt voor je huurwoning? Je kunt actie ondernemen via de Huurcommissie, een onafhankelijk orgaan dat huurgeschillen behandelt.

  1. Controleer je maximale huurprijs: Gebruik het landelijke puntensysteem (WWS) om te berekenen wat de maximale huurprijs van je woning mag zijn. Online tools zoals de huurprijscheck van de Huurcommissie kunnen hierbij helpen.
  2. Maak bezwaar: Als je huurprijs te hoog blijkt, kun je een verzoek indienen bij de Huurcommissie. Dit kan tot zes maanden na het ingaan van je huurcontract. Bij een succesvol bezwaar kan de huurprijs worden verlaagd, en mogelijk krijg je te veel betaalde huur terug.
  3. Verzamel bewijs: Zorg dat je goed voorbereid bent. Bewaar je huurcontract, specificaties van servicekosten en andere relevante documenten. Foto’s van de staat van de woning kunnen ook helpen.
  4. Wees niet bang om stappen te zetten: De Huurcommissie biedt een laagdrempelige manier om je recht te halen. Je betaalt een kleine vergoeding voor de procedure, die wordt terugbetaald als je gelijk krijgt.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook