Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Merk jij dat Jodenhaat toeneemt?

antisemitisme.
© Pexels

Zorgen over groeiend an­ti­se­mi­tis­me op uni­ver­si­tei­ten: 'On­toe­laat­baar dat Joodse studenten en docenten zich niet veilig voelen'

29 augustus 2024 · 16:00| Leestijd: 2 min

Update: 4 september 2024 · 10:46

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

Onder Nederlandse universiteitsmedewerkers groeien de zorgen over de veiligheid van Joodse studenten en docenten. Dat meldt Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), die in gesprek ging met de medewerkers.

De universiteitsmedewerkers vertelden aan Verdoner dat Joodse studenten en docenten de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten intimiderend vinden. De coördinator zegt hierover: "Wij zien dat het oplaaiende Israëlische-Palestijnse conflict helaas gepaard gaat met antisemitische uitingen op onze universiteiten."

Dat Joodse studenten en docenten zich hierdoor niet altijd veilig voelen is "ontoelaatbaar", aldus Verdoner. We mogen onze ogen volgens hem niet sluiten voor "antisemitisme dat wordt verhuld als kritiek op Israël."

Omdat het conflict in Gaza voorlopig nog niet voorbij is, is het volgens Verdoner belangrijk om voor de start van het nieuwe academische jaar goed voorbereid te zijn en een veilig klimaat te scheppen voor Joodse studenten en docenten.

Wat denk jij?

Merk jij dat Jodenhaat toeneemt?

Moet Nederland meer doen tegen groeiend antisemitisme?

Sinds de oorlog tussen Israël en Gaza is de Jodenhaat in Nederland sterk toegenomen. Het aantal meldingen bij discriminatiebureaus is verdubbeld en veel Joden voelen zich steeds minder veilig. Zou Nederland meer moeten doen om antisemitisme te bestrijden?

Hierover heeft oud-politicus Rob Oudkerk het in Dit is Nederland (EO). En opperrabbijn Binyomin Jacobs en Hans Wijel van het Centraal Joods Overleg gaan erover in gesprek bij Dit is de Dag (EO). Lees hier het artikel:

Lees hier meer

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen