Zware criminelen mogen bijna niets meer in de bak: 'Zitten hier niet voor zweetvoeten'
6 maart 2024 · 13:30| Leestijd: 3 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:53
In dit artikel aan het woord
"Het zijn wel mensen die ook een familie hebben en contact met hun kinderen willen."
"Ze zitten daar niet voor zweetvoeten. Het mag van mij nog wel een tandje strenger."
In het kort
Even naar huis bellen om te vragen hoe het gaat met je vrouw en kinderen: het zit er voor zware criminelen straks waarschijnlijk niet meer in. Omdat ze vanuit de gevangenis te vaak doorgaan met hun criminele leven, komen er strengere regels. In Dit is de Dag (EO) gaat het over de vraag of deze regels niet een stapje te ver gaan.
Wat denk jij?
Een goed plan om zware criminelen in de cel meer van de buitenwereld af te snijden?
Aantal reacties: 0
Minder contacten, meer controle
Zware criminelen in de gevangenis mogen straks minder of helemaal geen contact meer hebben met de buitenwereld. Dat wil minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Hij heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat er strengere regels komen voor gevangenen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught of op Afdelingen voor Intensief Toezicht (AIT).
Als het plan van de minister doorgaat mogen deze gevangenen alleen nog maar met hun advocaat praten. Ook komt er extra toezicht tijdens het contact dat gevangenen met hun advocaat hebben. Door strengere regels te maken wil de minister voorkomen dat criminelen vanuit de gevangenis doorgaan met hun criminele bezigheden.
Hoeveel mensen zitten op de EBI en AIT?
- De EBI in Vught heeft plaats voor 18 mensen, gemiddeld zijn 9 van die plekken bezet. Onder anderen Ridouan Taghi en Willem Holleeder zitten hier.
- Op dit moment zijn er 49 AIT-plekken, verdeeld over 4 gevangenissen. Het is onduidelijk hoeveel van deze plekken bezet zijn.
Ridouan Taghi
Een belangrijke reden om dit te doen is de situatie rondom Ridouan Taghi, die via familieleden stiekem contact zou hebben gehad met zijn neef. Ook zijn advocaat, Inez Weski, werd vastgezet omdat ze informatie van Taghi mogelijk naar buiten heeft gebracht.
De minister zegt dat gesprekken tussen criminelen en advocaten altijd vertrouwelijk blijven. Door wel scherp toezicht te houden op deze gesprekken, wil Weerwind voorkomen dat bepaalde informatie wordt doorgegeven via bijvoorbeeld briefjes.
Hoe ziet de Extra Beveiligde Inrichting in Vught eruit? Artikel gaat verder onder de video.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Waarom zouden ze niet met hun vrouw mogen bellen?
Is het terecht dat alle gevangenen in de EBI en AIT te maken krijgen met strengere regels? Of gaat het te ver dat nu een hele groep extra wordt gestraft omdat een enkeling zich niet aan de regels houdt? Strafrechtadvocaat Sebastiaan van Klaveren zegt in Dit is de Dag (EO) dat hij de plannen inhumaan en gevaarlijk vindt. Iemand die in de gevangenis niets verkeerd doet, zou gewoon met zijn familie mogen bellen, vindt Van Klaveren.
"De regels die er nu zijn werken al heel erg goed, op een incident na. Er wordt nu een hele groep benadeeld, op basis van één voorbeeld, terwijl niet voor elk individueel geval concrete aanwijzingen zijn dat ze misbruik hebben gemaakt van hun telefonisch contact of hun advocatencontact. Het zijn wel mensen. Mensen die ook een familie hebben, die ook contact met hun kinderen willen. Zonder dat zij zich hebben misdragen wordt nu gezegd: jullie mogen ook niet meer normaal met je vrouw of je zoontje bellen. Je moet mensen niet straffen of zware regels opleggen als daar geen aanleiding voor is. Doe dat per individueel geval."
Volgens misdaadverslaggever John van den Heuvel werken de regels helemaal nog niet goed. Hij vindt dat de nieuwe wet juist nog niet ver genoeg gaat. Hij zegt dat je nou eenmaal niet voor zweetvoeten in een beveiligde inrichting zit, maar vanwege ernstig strafbare feiten. Volgens Van den Heuvel bestaat er dus een risico dat deze groep mensen vanuit de gevangenis doorgaat met hun criminele activiteiten.
"Er is een heel nieuwe groep gedetineerden ontstaan: jonge mensen die tot heel lange gevangenisstraffen worden veroordeeld. Zij willen eigenlijk op geen enkele manier terugkeren in de samenleving en gaan vanuit de gevangenis gewoon door met crimineel handelen. Dan kan je nog zo goed recherchewerk doen en heel veel mensen oppakken, maar als ze in de gevangenis gewoon doorgaan met criminele activiteiten, dan schiet je daar niet zoveel mee op. We hebben vele voorbeelden gezien van mensen die vanuit de gevangenis hele ernstige strafbare feiten plannen en laten plegen. Het had van mij nog wel een tandje strenger gemogen."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Joram Kaat in gesprek gaat met advocaat Sebastiaan van Klaveren en misdaadverslaggever John van den Heuvel.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Waarom wil geen advocaat Ridouan Taghi nog verdedigen?
Waarom wil geen advocaat Ridouan Taghi nog verdedigen?
- Ontsnappingen, gijzelingen & steekpartijen: hoe lossen we de problemen in jeugdgevangenissen op?
Ontsnappingen, gijzelingen & steekpartijen: hoe lossen we de problemen in jeugdgevangenissen op?
Praat mee
Vind jij dat criminelen in Nederland rechtvaardig behandeld worden?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag