Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Is er plek voor roofdieren?

Verdient de wolf in Nederland onvoorwaardelijke bescherming?

Geschreven door Steve Oosterkamp

10 juli 2023 · 11:35

Update: 10 juli 2023 · 14:03

© ANP

In gesprek met

Foto van Jos Verhulst

Jos Verhulst

Schapenboer

"Moeten alle dieren in de grote polders dan wijken voor één wolf?"
Foto van Martin Drenthen

Martin Drenthen

Milieufilosoof

"Hekken om de natuur zijn niet meer van deze tijd."
Foto van Leonie Vestering

Leonie Vestering

Partij voor de Dieren

"We moeten ons meer terugtrekken uit de natuur."

In het kort

Afgelopen zondag is een wolf doodgeschoten in Wapse, een klein plaatsje in Drenthe, nadat hij een schapenboer had aangevallen. Dierenrechtenorganisaties zijn boos en doen aangifte tegen de boer en de burgemeester. Is het terecht dat het dier is gedood, of had hij beschermd moeten worden?

Wat denk jij?

Is het terecht dat de wolf is doodgeschoten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

57%

43%

aantal reacties: 132

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Wolf doodgeschoten na aanval op schapenboer

Afgelopen zondag heeft de politie een wolf doodgeschoten in Wapse, een klein plaatsje in Drenthe. De politie kwam in actie nadat de wolf schapen en een man had aangevallen. Een woordvoerder van de gemeente Westerveld, waar het plaatsje Wapse onder valt, laat weten dat het gaat om een schapenboer die gewond raakte toen hij zijn schapen tegen de wolf probeerde te beschermen. Dat deed hij met een hooivork en een schep. Daarna werd hij in zijn arm gebeten door de wolf. De boer belandde in het ziekenhuis en is inmiddels weer thuis.

In opdracht van de burgemeester van Westerveld, Rikus Jager, werd de wolf opgespoord en doodgeschoten. Volgens Jager moest het gemeentebestuur snel handelen, omdat de veiligheid van mensen in het geding was en er sprake was van accuut gevaar. Animal Rights stelt dat het gevaar al geweken was en is het kwalijk dat het hek rond het terrein niet open was gezet, zodat de wolf kon ontsnappen. De burgemeester vond het risico te groot, de wolf zou ook andere mensen kunnen aanvallen. 

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een mens is aangevallen door een wolf, sinds hij in 2015 weer in Nederland gespot is.

Dierenrechtenorganisaties doen aangifte

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Faunabescherming zijn fel tegen het besluit om de wolf dood te schieten. Beide organisaties willen daarom aangifte doen tegen de boer en tegen Rikus Jager, de burgemeester van de gemeente Westerveld. Volgens de Faunabescherming was er "geen sprake van een aanval op een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf." Animal Rights  

De wolf rukt op

Je hebt er vast wel eens over gelezen of gehoord: de wolf is terug in Nederland. In 2015 keert het dier definitief terug nadat hij zich 150 jaar lang niet liet zien in ons land. Fotografen spotten het dier bij het Drentse Sleen. In de jaren daarna stijgt het aantal wolven in ons land behoorlijk.

Tegelijkertijd loopt ook het aantal meldingen van doodgebeten schapen op, een regelrechte nachtmerrie voor veel veehouders. Ze zijn continu bang dat hun weidedieren in gevaar zijn en ten prooi vallen aan de wolf. Een echt goede oplossing is er echter nog niet: het is erg moeilijk om de dieren goed te beschermen en wolven afschieten is niet toegestaan.

Wat denk jij?

Vind jij het goed dat de wolf terug is in Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

36%

31%

33%

aantal reacties: 147

Wil je deze reactie verwijderen?

Hier laat de wolf zich in Nederland zien
  • De wolf is het meest gezien in de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De organisatie BIJ12 houdt precies bij waar in Nederland wolven verblijven.
  • In het voorjaar van 2023 verschijnen opvallende beelden vanaf de Veluwe. Daar legt een wildcamera een roedel van elf wolven vast op beeld. Nooit eerder liet zo'n grote groep wolven zich in Nederland vastleggen op camera.
  • Niet iedereen is blij met de opmars van het dier. In 2021 worden er in Nederland 296 dieren doodgebeten door de wolf. In 2022 zijn dat er al 585, bijna een verdubbeling. Volgens schattingen leven er nu tussen de 30 en 35 wolven in ons land.
  • De provincies Drenthe, Overijssel en Friesland vinden dat hun natuurgebieden niet geschikt zijn voor wolven. Dat hebben ze geschreven in een brief aan minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof). Deze drie provincies zeggen dat ze niet genoeg uitgestrekte bosgebieden hebben waarin de wolf zich kan verschuilen. Ook zouden in deze provincies te weinig dieren zijn waarop de wolf kan jagen.

Dit is de discussie

Hoeveel ruimte geven we de natuur?

Met de opkomst van de wolf is de vraag hoeveel ruimte we de natuur in Nederland eigenlijk willen geven. Willen we de natuur meer z'n gang laten gaan? Dan moeten we in ons dichtbevolkte Nederland wel duidelijke keuzes maken. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan ‘mensvrije zones’ in natuurgebieden: een echt paradijs voor planten en dieren.

En hoe markeren we dan zo'n natuurgebied? Nu is het zo dat we veel natuurgebieden afsluiten met eindeloos veel hekken. Dat kan ook anders, zegt milieufilosoof Martin Drenthen in Dit is de Kwestie (EO). Volgens hem moeten we beter leren omgaan met de natuur.

Martin Drenthen

Milieufilosoof

"Op sommige plekken is het beter om de dieren buiten te houden. Maar het idee dat we met een hek alles binnen en buiten houden, past niet meer bij deze tijd. We hebben een enorme biodiversiteitscrisis en soorten zijn enorm achteruit gehold. Het is onze verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen en om ons landschap te delen met andere soorten."

Als die hekken nodig zijn om de wolf weg te houden bij schapen, dan is boer Jos Verhulst er absoluut voorstander van. Hij verloor ruim twee jaar geleden vijftig schapen aan een wolf. De wolf zijn gang laten gaan? Dat is ondenkbaar voor Jos. Hij wordt dan ook niet enthousiast van het idee om het wilde dier meer ruimte te geven.

Jos Verhulst

Schapenboer

"Bij de één hingen de ingewanden eruit, de ander was een bil kwijt, een ander was een voorpoot kwijt. Voor een schapenboer is dat niet te begrijpen. Voor onze schapen is dadelijk geen plekje meer. Moeten alle dieren in de grote polders hier dan wijken voor één wolf, waarvan ze zeggen dat hij goed werk verricht?"

Als het aan Leonie Vestering (Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren) ligt, dan krijgt de natuur juist wél meer ruimte. Ze vindt dat er verschillende plekken moeten komen waar de natuur ongestoord zijn gang moet kunnen gaan. Als het gaat om de natuur hebben we ons als mensen te veel rechten toebedeeld, vindt ze.

Leonie Vestering

Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren

"We denken wel dat we rechten hebben, maar die hebben we vooral aan onszelf gegeven. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we ons zien in het grotere plaatje. De mens is onderdeel van de natuur. Het kan niet zo zijn dat we alles maar benutten voor de mens."
Dit moet je doen als je een wolf tegenkomt
De kans is natuurlijk heel klein dat je een wolf tegenkomt in de natuur. Wolven zijn van nature schuw en blijven uit de buurt van mensen. Ze zien ons als een mogelijk gevaar. Je zal dan ook niet snel oog in oog komen te staan met een wolf. Gebeurt dat toch? Dan kan je dit het beste doen:

  • Blijf kalm en houd afstand. Een wolf gaat je normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf toch dichtbij? Ga dan hard praten en maak gebaren. Heb je een hond bij je? Houd deze dan aan de lijn.
  • Loop de wolf niet achterna en lok de wolf niet met eten of op een andere manier.
  • Loopt er een wolf op het pad waarop je fietst of loopt? Blijf dan even wachten tot hij gepasseerd is. Het is verstandig om altijd ongeveer 100 meter afstand te houden.
  • De kans is dus echt heel klein, maar stel dat er wel een wolf achter je aankomt terwijl je aan het fietsen bent, stop dan even. Sprint niet weg. Doe je dat wel, dan trigger je juist het jachtinstinct van de wolf. Een wolf kan tot wel 60 kilometer per uur rennen en houdt je dus makkelijk bij. Als je stopt, druipt de wolf vaak vanzelf af.
Heb je een wolf gezien? Of ontdek je sporen van een wolf? Geef het dan door aan het Wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland.

Dit is zijn verhaal

De grote droom van ecoloog Stefan Pasma

In de ideale toekomst van Pasma krijgen verschillende wilde dieren de ruimte in Nederland. Niet alleen de wolf, maar ook bijvoorbeeld de bruine beer en de eland.

Video wordt geladen...
Lees hier het hele verhaal van Stefan Pasma
De droom van Pasma is dat verschillende wilde dieren naast elkaar kunnen leven in Nederland. "Maar alleen als ze wel vanzelf komen," benadrukt hij.

En dat kan alleen als er goede natuurverbindingen zijn, legt Pasma uit, terwijl hij in een natuurgebied staat. "Want om hier te komen moeten ze snelwegen, spoorlijn en landbouwgebieden over. Zulke ecologische verbindingen zijn de enige manier om gebieden zoals de Veluwe bereikbaar te maken."

Volgens Pasma heb je minder dan 1% van de landbouwgrond hier in Nederland nodig om zijn droom uit te laten komen. "Een kilometer breed aan wilde natuur is eigenlijk voldoende. Dwars door het land heen."

Wat denk jij?

Vind jij dat we ruimte moeten maken voor wilde dieren, zoals de wolf, in Nederland? Waarom wel/niet?

  • va

    vandewouwnatascha

    24 december 2023 · 21:27

    Ja zeker wel doen ze met asielzoekers ook

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Is het terecht dat de wolf is doodgeschoten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

57%

43%

aantal reacties: 132

Wil je deze reactie verwijderen?


Vind jij het goed dat de wolf terug is in Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

36%

31%

33%

aantal reacties: 147

Wil je deze reactie verwijderen?


Vind jij dat we ruimte moeten maken voor wilde dieren, zoals de wolf, in Nederland? Waarom wel/niet?

  • va

    vandewouwnatascha

    24 december 2023 · 21:27

    Ja zeker wel doen ze met asielzoekers ook

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.