Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Post-COVID of kinderverwaarlozing?

Een extra klap voor ouders van kinderen met post-COVID: meldingen bij Veilig Thuis

Geschreven door Michelle Went

19 september 2023 · 11:46

Update: 19 september 2023 · 11:49

© Pexels

In gesprek met

Foto van Alfons Oude Loohuis

Alfons Oude Loohuis

Medisch adviseur van C-support

"Ik vind het vooral heel erg jammer dat dit gebeurt."
Foto van Judith Kuypers

Judith Kuypers

Voorzitter Veilig Thuis

"Het beeld dat je erbij krijgt maakt het voor ouders spannend."
Foto van Rianne van der Linden

Rianne van der Linden

Onderzoeksjournalist Dit is de Dag

"Wat het zo schrijnend maakt is dat het zoveel doet met die gezinnen."

In het kort

Scholen en artsen die zich zorgen maken om kinderen met post-COVID maken voor de zekerheid een melding bij Veilig Thuis. Ouders worden geconfronteerd met deze extra uitdaging, en dit alles terwijl de ongrijpbare aandoening het vrolijke meisje of het speelse jongetje uit hun kind haalt. Zijn de meldingen de stress die dit de ouders bezorgt wel waard?

Wat denk jij?

Nemen scholen en artsen de juiste beslissing wanneer ze een melding doen bij Veilig Thuis?

Klik hieronder om je antwoord te geven

8%

92%

aantal reacties: 60

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Post-COVID bij kinderen

Post-COVID blijft een raadsel, vooral bij kinderen. De World Health Organization (WHO) meldt dat ook kinderen getroffen kunnen worden, maar het is moeilijk te herkennen.

Wat is post-COVID?
Wanneer je COVID krijgt, is het in de meeste gevallen binnen een paar weken wel weer over. Wanneer iemand drie maanden na besmetting nog steeds klachten heeft, en minimaal twee van deze drie maanden ziek is geweest, spreek je van post-COVID. Ook wel Long COVID genoemd. 

Bij elke inspanning die we doen gaat ons lichaam werken. Normaal gesproken drukt je lichaam daarna op de rem, zoals coronasteungroep C-support dat noemt. Dan kan je je herstellen van die actie. Bij post-COVID werkt die rem niet meer zo goed. Je lichaam gaat dus maar in actie en in actie en in actie en herstelt tussendoor niet (goed). Klachten die hierbij horen kunnen wel maanden duren, het is een hele waslijst. De Rijksoverheid noemt deze als de meest voorkomende: 
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • geheugenproblemen
  • kortademigheid
  • overgevoeligheid voor licht en geluid
  • hoofdpijn
  • somberheid/prikkelbaarheid
  • slaapproblemen
  • spierpijn
  • duizeligheid

Als scholen of artsen zich zorgen maken over een kind met post-COVID, melden ze dat vaak bij Veilig Thuis. Voor ouders van deze kinderen betekent dit een immense druk. Dit vertelden ouders in deze situatie aan de onderzoeksredactie van Dit is de Dag. 

Een deel van de meldingen die uit deze zorgen volgt komt van de scholen. Wanneer de leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld en later het Veilig Thuis-team, kan dit voor ouders voelen als een harde klap. Uit meerdere verhalen van ouders van kinderen met post-COVID blijkt dat ze vaak al aan hun grenzen staan, omdat ze zien hoe hun kinderen lijden en vechten tegen de ziekte.  

Het andere deel komt van de artsen. Soms volgt er ruzie met artsen, omdat ouders behandeling weigeren. Ouders willen dat vaak hun kinderen niet aan doen omdat ze bang zijn dat als ze te veel vragen van de kleine lichaampjes, het alleen maar erger wordt. Het is volgens C-support bewezen dat deze zorgen terecht zijn, maar toch ontstaat er wanvertrouwen bij de artsen. Dit wantrouwen kan leiden tot meldingen bij Veilig Thuis. 

Wat gebeurt er bij een melding?
Wanneer een melding binnenkomt is Veilig Thuis volgens de wet verplicht om goed naar een melding te kijken. Veilig Thuis neemt altijd contact op met de direct betrokkenen. In dit geval zou er het liefst gewoon met de ouders contact op worden genomen, om te horen wat hun kant van het verhaal is.

Als Veilig Thuis meer meldingen krijgt over een huishouden, of als ze verder onderzoek willen doen, kan Veilig Thuis een gezin blijven monitoren.

Bij een melding als deze worden de ouders meestal beschuldigd van verwaarlozing, onthouding van zorg en soms münchhausen-by-proxysyndroom, dat is een psychische stoornis waarbij een ouder de klachten van een kind erger maakt, of het kind zelf ziek maakt.

Post-COVID blijft moeilijk te diagnosticeren, tests bieden vaak geen duidelijkheid. Dit is dan ook waarom je niet zeker kan weten of iemand de ziekte heeft. Er zijn geen exacte cijfers over getroffen kinderen, maar de WHO schat ongeveer 1%, wat zo'n 1000 Nederlandse kinderen zou betekenen.

Voor ouders van kinderen met post-COVID is elke dag een strijd, en de meldingen bij Veilig Thuis maken die strijd nog zwaarder.

Dit is de discussie

 Overbodige stress?

Als de arts of de scholen zich zorgen maken om een kind, gaan ze dus naar Veilig Thuis en doen daar een melding. Het moment dat dit gebeurt, begint er van alles te rollen. Is het wel eerlijk tegenover deze ouders? 

Journalist Rianne van der Linden heeft gesproken met ouders die in deze situatie zitten. Wat zij daar van mee heeft genomen is dat dit een enorme schrik is voor de ouders.

Rianne van der Linden

Onderzoeksjournalist Dit is de Dag (EO)

"Ouders die denken dan meteen aan het ergste: wordt mijn kind uit huis geplaatst? Kom ik onder toezicht te staan? Wordt de macht over welke behandeling mijn kind wel of niet moet krijgen, mij ontzegd?"

Het maakt volgens Van der Linden niet uit dat de meldingen niet vaak gemaakt worden. Het BVIKZ, belangenvereniging intensieve kindzorg, heeft gezegd dat er maar tien zaken bekend zijn. 

"Het zijn er niet veel. Mevrouw Kuipers zit naast mij, zij krijgt meer dan 100.000 meldingen per jaar. Alleen wat het zo schrijnend maakt is dat het zoveel doet met die gezinnen. Je merkt dat er gigantische stress bij komt kijken. Wat ik net ook al zei, ouders gaan meteen uit van het ergste. En ik hoor echt van ouders dat ze dat echt als traumatisch ervaren bovenop een toch al hele moeilijke situatie."

Omdat Alfons Oude Loohuis bij de coronasteungroep C-support werkt, ziet hij wat de meldingen doen met ouders. Toch vindt hij het niet gek en zelfs wel nodig dat deze meldingen gedaan worden. Want, je weet maar nooit.

Alfons Oude Loohuis

Medisch adviseur van C-support

"Ik vind het niet altijd overbodig. Ik merk dat aan ouders, hoe zeer ze er door geraakt worden. Ik snap ook soms dat mensen zeggen, ik maak me zorgen over wat er bij dat gezin thuis gebeurt. Dit systeem is opgezet om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland veilig kunnen opgroeien."

Oude Loohuis had alleen graag gewild dat het niet nodig had moeten zijn. 

"Ik vind het vooral heel erg jammer dat dit gebeurt, want het komt door onbekendheid van soms de professionals, school of artsen of kinderartsen. Onbekendheid met de symptomen van post-COVID."

Loohuis heeft dus aangegeven in te zien dat het voor de ouders iets ontzettend groots is. Hoewel Judith Kuypers van Veilig Thuis dit niet ontkent, vindt zij dat het eigenlijk helemaal niet iets groots is. 

Judith Kuypers

Voorzitter Veilig Thuis

"De cijfers die laten zien dat van al die meldingen slechts 1% uiteindelijk doorgaat naar de Raad voor de Kinderbescherming voor een onderzoek. Veilig thuis gaat alleen kijken wat er nu echt aan de hand is en wat er nodig is. Maar het beeld dat je erbij krijgt maakt het voor ouders spannend."

Dit is haar verhaal

Van dierentuinen naar ziektebed

Moeder Alexandra en haar dochter Lauren (5)* delen een liefde voor dieren, dierentuinen en avonturen op de boerderij. Maar het vrolijke meisje in haar verdween bijna volledig na een ernstige COVID-infectie. Twee jaar later is Lauren nog steeds ziek, en komt ze vaak doodziek thuis van school. 

In Dit is de Dag vertelde de moeder van Lauren hoe het meisje in februari 2021 COVID-19 kreeg en meerdere keren in het ziekenhuis belandde. Haar herstel verliep moeizaam, en zelfs de kleinste activiteit leidde tot terugval. Toch wilde Lauren meedoen met haar leeftijdsgenoten op school, ondanks haar fragiele gezondheid.

Op haar vijfde verjaardag kwam de brief van de leerplichtambtenaar, ondanks lopende medische trajecten en de bezorgdheid van een schoolarts. De beschuldiging van verwaarlozing volgde, en het gezin werd onder toezicht gesteld. Hoewel hun leefomstandigheden en gedrag als prima werden beoordeeld, blijft de dreiging van leerplicht bestaan.

Gelukkig lijkt Lauren langzaam te herstellen van post-COVID, maar recente gezondheidsproblemen houden de spanning hoog. De situatie toont aan hoe wantrouwen een gezin kan achtervolgen, terwijl de moeder en dochter vechten voor het recht op een gezond, gelukkig leven.

*Vanwege de wens om anoniem te blijven zijn deze namen niet de echte namen van moeder en kind

Meer weten? Beluister de radioaflevering over dit onderwerp!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Wat is de impact van post-COVID op jouw leven?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Nemen scholen en artsen de juiste beslissing wanneer ze een melding doen bij Veilig Thuis?

Klik hieronder om je antwoord te geven

8%

92%

aantal reacties: 60

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat is de impact van post-COVID op jouw leven?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.