Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Salty

Zorgt zoutwinning in Twente voor Groningse toestanden?

Geschreven door Gohar Hovanes

26 oktober 2023 · 11:41

Update: 26 oktober 2023 · 13:55

In gesprek met

Foto van Epi Winkelhuis

Epi Winkelhuis

Is tegen de zoutwinning

"Het stelt me niet gerust. Wij denken dat je op een manier nadelige gevolgen kunt voorkomen. Dat is door het op deze manier niet te doen."
Foto van Ludwig ten Broeke

Ludwig ten Broeke

Voert actie tegen zoutwinning

"Dat hebben we ook gezien in Groningen en Heiligerlee. Daar zitten hele grote zoutwinninglocaties en daar hebben de inwoners last van enorme bodemverzakkingen, aardbevingen en in wijde omtrek scheuren in de huizen. Wij denken dat dat ook hier gaat gebeuren."
Foto van Rob Welten

Rob Welten

Burgemeester Haaksbergen

"Wij hebben hier niet om gevraagd. Wij zitten hier ook niet op te wachten."

In het kort

Keukenzout op tafel: waar halen we dat nu eigenlijk vandaan? Niet ver van huis in ieder geval. Denk aan Twente, Groningen of de Waddenzee. Klinkt vrij simpel, of niet? Toch gaat het niet zo soepel als het lijkt. In het Twentse land zit veel zout in de grond met als gevolg dat er nu een groot zoutwinningsbedrijf, genaamd Nobian, in de buurt van Haaksbergen dat zout uit de grond wil halen. Inwoners van Twente maken zich zorgen voor bodemverzakkingen, aardbevingen en scheuren in de huizen.

Wat denk jij?

Iedereen gebruikt zout tijdens het koken. Moeten bedrijven daarom blijven doorgaan met zoutwinning?

Klik hieronder om je antwoord te geven

45%

55%

aantal reacties: 11

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Waarom in dit gebied?

In 2010 begon Nobian te zoeken naar een nieuwe plek om zout te winnen in Hengelo. Ze hebben ontdekt dat Haaksbergen de beste plek is vanwege het dikke zout onder de grond. Dit betekent wel dat er gaten in de grond geboord moeten worden.

Waar vindt in Nederland nog meer zoutwinning plaats?

In Nederland zijn drie bedrijven die op drie verschillende plekken zout winnen, hetzelfde zout dat je in de keuken gebruikt. Deze plekken zijn in Twente bij Hengelo (Nobian), in Groningen bij Heiligerlee en Zuidwending (Nobian), en onder de Waddenzee bij Harlingen (Frisia). In Veendam (Nedmag) winnen ze een ander soort zout, namelijk magnesium. De meeste zoutwinning gebeurt op dieptes tussen 200 meter en 1600 meter onder de grond, behalve in Friesland, waar ze op dieptes van 2500 meter tot 3000 meter winnen.

Wat zegt Nobian?

Volgens Jorn van der Meer, communicatie directeur Nobian, is het zo dat de praktijk laat zien dat er in Twente al honderd jaar sprake is van zoutwinning maar dat er geen mijnbouwschades zijn. Ook mag je volgens hem geen vergelijking maken tussen zoutwinning en gaswinning. Hij legt uit dat het twee totaal verschillende winningen zijn met hun eigen effecten in de ondergrond. Volgens Nobian is er geen sprake van overlast voor de buurt omdat het onder de grond gebeurt. Op die plekken waar ze het zout weghalen, zal het 's nachts of overdag stil en donker zijn, behalve wanneer ze reparaties doen. Ze zullen de mensen die in de buurt wonen van tevoren laten weten wanneer ze dat gaan doen.

Wat zegt Nobian?
Voordat ze beginnen met werken, zal Nobian met de mensen in de buurt praten over wanneer ze gaan werken en welke stappen ze nemen om ervoor te zorgen dat alles veilig en voorzichtig gebeurt, zonder veel last voor de omgeving. Al het werk zal maar voor een tijdje zijn. Ook de plekken waar ze het zout weghalen, zijn er maar tijdelijk. Na ongeveer tien tot twaalf jaar halen ze alles weg en maken ze het landschap weer zoals het was.

Dit is de discussie

Is zoutwinning in Twente wel veilig genoeg?

Epi Winkelhuis (tegenstander van zoutwinning in Haaksbergen) en Ludwig ten Broeke (actievoerder tegen zoutwinning) zijn bang voor de gevolgen van zoutwinning in Haaksbergen. Ze delen graag hun mening hierover.

Epi Winkelhuis

Tegenstander zoutwinning

"Het plan van het zoutwinningsbedrijf (Nobian) is dat ze acht holtes in de ondergrond willen maken om zout eruit te halen. Ze hebben een winningsplan liggen dat tot 2050 loopt. Dat betekent dat ze de komende 30 tot 40 jaar daarmee bezig gaan zijn."

Ludwig ten Broeke (actievoerder tegen zoutwinning) maakt zich grote zorgen. 

Ludwig ten Broeke

Actievoerder tegen zoutwinning

"We maken ons zorgen omdat we denken dat die zoutwinning niet veilig kan gebeuren in dit gebied. We zijn bij voorbaat niet tegen zoutwinning, maar de voorwaarde die we stellen is dat het veilig gebeurt. We denken dat het op deze manier, in een bewoond gebied, niet veilig kan. Dat hebben we ook gezien in Groningen en Heiligerlee. Daar zitten hele grote zoutwinningslocaties. Daar hebben ze enorme bodemverzakkingen, aardbevingen en in wijde omtrek scheuren in de huizen door zoutwinning. Wij denken dat dat ook hier gaat gebeuren."

Rob Welten is burgemeester in Haaksbergen. Hij vertelt dat hij ook vreest voor Groningse toestanden. Volgens Welten zijn ze in het Haaksbergse gemeentehuis het afgelopen jaar met dit onderwerp. drukker geweest dan met welk ander dossier dan ook.

Rob Welten

Burgemeester Haaksbergen

"Wij staan voor de leefbaarheid en welzijn van onze inwoners. Daar maken wij ons als lokaal bestuur ook hard voor. Wij hebben hier niet om gevraagd en wij zitten hier ook niet op te wachten. We hebben geprobeerd iets aan deze plannen te doen. Het is aan de Raad om dat te beoordelen of dat voldoende is."

Burgemeester Rob Welten begrijpt de onrust, maar toch voelt Ludwig ten Broeke zich niet gerustgesteld. Hij maakt zich ook vooral zorgen om het landschap. 

Ludwig ten Broeke

Actievoerder tegen zoutwinning

"Wij zijn heel bang voor het landschap. De aanvraag van de zoutwinning dateert van 2013. Ondertussen is hier in het landschap heel veel veranderd. Je hebt woningbouwplannen, bestemmingsplannen, we hebben een nieuwe N18 gekregen, er zijn veel huizen in het buitengebied. De impact op het leefgebied is enorm groot. Daar zijn we ook zeker bang voor. Het is wat ons betreft te veel, te groot, te lang en het kan niet veilig. We zitten met heel veel overlast en de zoutwinning blijft aan de orde de komende 30,40, 50 jaar. Wij willen dit niet voor ons en de generaties na ons in ons dorp hebben op deze manier."

Dit is de middag

Het onderwerp kwam ook ter sprake in Dit is de Middag (EO). Benieuwd naar het gesprek? Kijk hieronder de uitzending. En wil je meer afleveringen van Dit is de Middag zien? Ga dan naar NPO Start.

Video wordt geladen...

Wat denk jij?

Vind jij dat zoutwinning in de provincie moet stoppen?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Iedereen gebruikt zout tijdens het koken. Moeten bedrijven daarom blijven doorgaan met zoutwinning?

Klik hieronder om je antwoord te geven

45%

55%

aantal reacties: 11

Wil je deze reactie verwijderen?


Vind jij dat zoutwinning in de provincie moet stoppen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.