Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Staats­se­cre­ta­ris: 'On­uit­voer­baar om te controleren of abortus plaatsvindt wegens ge­slachtste­leur­stel­ling'

21 maart 2025 · 18:00| Leestijd:3 min

Update: 22 maart 2025 · 00:50

In het kort

Volgens staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) zou 'de keuze voor een abortus enkel vanwege de voorkeur voor een geslacht betreurenswaardig zijn'. Dit schrijft hij in antwoord op Kamervragen die werden gesteld naar aanleiding van de podcast De Koningswens (EO/Radio 1). In die podcast vertellen verloskundigen dat zij zien dat zwangeren soms de zwangerschap afbreken vanwege het geslacht.

Hoe zit het met jou:

Heb jij eerder van geslachtsteleurstelling gehoord?

Karremans begrijpt dat dit item vragen oproept, schrijft hij aan de Tweede Kamer. "Vrouwen besluiten echter niet lichtvaardig over het afbreken van een zwangerschap", aldus de VVD-staatssecretaris. Hij wijst erop dat uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij de keuze voor een abortus meerdere motieven vaker een rol spelen.

Verloskundigen

In een rondgang van de makers van De Koningswens geven 15 verloskundigen aan weleens meegemaakt te hebben dat het geslacht reden was voor de afbreking van de zwangerschap van een cliënt. De meeste van die 15 verloskundigen hebben dat een enkele keer meemaakt, sommigen vaker. "Ik heb toevallig vorig jaar meegemaakt dat het afbreken van de zwangerschap om geslacht echt in zes weken tijd, drie of vier keer gebeurde," aldus verloskundige Daphne Mol in de podcast. De verloskundigen zeggen dit vaker te zien sinds zwangeren het geslacht van het kind al eerder in een zwangerschap te weten kunnen komen via een pret-echo.

De staatssecretaris noemt de resultaten van de rondgang in zijn brief 'anekdotisch bewijs', en hij vindt speculeren over maatregelen op basis daarvan 'onwenselijk'. Redenen voor een abortus worden in Nederland niet bijgehouden, en in een abortuskliniek hoeft een vrouw niet te vertellen waarom ze de zwangerschap wil afbreken.

Vincent Karremans
Vincent KarremansStaatssecretaris voor Jeugd, Preventie en Sport

"Vrouwen besluiten niet lichtvaardig over het afbreken van een zwangerschap"

Onderzoek

Volgens Karremans is onderzoek naar redenen voor abortus op basis van een verplichte registratie van redenen onwenselijk. "Het is namelijk enerzijds lastig om zicht te krijgen op de frequentie van abortus na geslachtsteleurstelling, omdat vrouwen in een dergelijk onderzoek waarschijnlijk andere redenen zullen opgeven voor de zwangerschapsafbreking. Om die reden zou dat onderzoek geen betrouwbare resultaten opleveren", aldus Karremans. 

In De Koningswens is een verloskundige te horen die uit eigen beweging is gestopt met het aanbieden van vroege geslachtsbepalingsecho’s voor 14 weken zwangerschap, omdat ze selectie op geslacht via abortus wilde voorkomen. De indieners van de kamervragen - SGP, ChristenUnie, CDA en BBB - vroegen de staatssecretaris of hij wil onderzoeken of de regelgeving voor die pertecho’s in lijn kan brengen met die voor de medische 13-weken echo en de NIPT waarbij het geslacht niet bekend mag worden gemaakt.  Omdat de pretecho’s niet vanuit de overheid worden aangeboden kan de staatssecretaris ook geen voorwaarden stellen aan deze echo’s, zegt hij.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar De Koningswens

In de podcast De Koningswens (EO) duiken Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren in dit onderwerp. Gevoelens van verdriet over het geslacht van je kindje zijn op zich niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat er tegenwoordig mogelijkheden zijn om met embryoselectie daadwerkelijk te kiezen voor een jongetje of een meisje. En het keuzemenu bevat nog meer opties; er kan bijvoorbeeld ook geselecteerd worden op oogkleur. Benieuwd geworden? Luister de podcast hieronder:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook
De Koningswens

Dit artikel hoort bij de podcast

De Koningswens

De Koningswens

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook