Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Horecagelegenheid Enschede.
© ANP

Waarschuwing op flessen alcohol: 'Consument moet weten dat het kan­ker­ver­wek­kend is'

29 augustus 2023 · 11:20| Leestijd: 3 min

Update: 8 augustus 2024 · 15:58

In dit artikel aan het woord

Betty de Boer
Betty de BoerDirecteur SpiritsNL
"Wij zijn niet voor een waarschuwing, maar wel voor een QR-code waar de consument meer informatie over het product kan vinden."
Wim van Dalen
Wim van DalenDirecteur STAP
"De alcoholbranche wil geen waarschuwing, want ze is bezorgd dat alcohol geassocieerd wordt met kanker. Daar zijn ze echt heel benauwd voor."

In het kort

'Dit product kan kanker veroorzaken.' Zou deze waarschuwing jou afschrikken om alcohol te kopen? In Ierland komen vanaf 2026 speciale etiketten op flessen drank om consumenten in te lichten over de risico's van alcoholgebruik. Is het een goed idee om dit ook Nederland in te voeren?

Wat denk jij?

Geniet jij van een drankje op z'n tijd?

Dit is de situatie

Pas op: alcohol is schadelijk

Ierland komt als eerste land ter wereld met gezondheidswaarschuwingen op flessen drank, net als de etiketten die we nu al kennen op sigarettenpakjes. Vanaf 2026 komt op flessen te staan dat alcohol drinken het risico op kanker verhoogt. 

Drinken van meer dan één glas alcohol per dag vergroot de risico's op verschillende soorten kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zegt dat er overtuigend bewijs is dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op kanker in onder andere de mond, de slokdarm, de lever en de borst.

Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken?

Het advies van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten drank. 

Het Trimbos-Instituut meldt dat uit schattingen blijkt dat in Nederland ongeveer 4200 mensen in 2020 kanker kregen door het drinken van alcohol. Ongeveer 600 mensen overleden in 2021 door kanker veroorzaakt door alcohol. En 8% van alle vermijdbare gevallen van de ziekte in Nederland is gerelateerd aan alcohol.

Wat denk jij?

Vind je gezondheidswaarschuwingen op flessen drank een goed idee?

We schreven eerder een artikel over roken op het terras. Wordt het geen tijd voor een rookverbod? Praat er hier over mee! 

Dit is de discussie

Waarschuwingen op flessen drank?

Alcohol is schadelijk, maar toch staan er nog geen waarschuwingen op flessen drank. Wim van Dalen, directeur van STAP, is groot voorstander van een waarschuwing zegt hij in Dit is de Dag (EO). Volgens Van Dalen weet maar 37% van de Nederlanders dat alcohol kankerverwekkend is.

Wim van Dalen
Wim van DalenDirecteur STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid)

"Ik vind dat de drinker recht heeft op deze informatie. In Canada heeft een waarschuwing op drank gestaan en daar bleek dat mensen minder zijn gaan drinken. Nederland moet, wat ons betreft, het initiatief van Ierland volgen."

Betty de Boer is directeur van SpiritsNL (de alcoholbranche). Zij zegt dat er geen direct causaal verband is tussen ziektes en alcohol, maar wel een verhoogd risico op bepaalde ziektes. De Boer vindt wel dat mensen recht hebben op informatie over de risico's van alcohol, maar dat moet niet via een waarschuwing gaan zoals Ierland dat gaat doen.

Betty de Boer
Betty de BoerDirecteur SpiritsNL (branchevereniging van gedestilleerde dranken)

"Ierland heeft dit zelfstandig besloten, terwijl we al op Europees niveau in gesprek zijn en ook met de Europese Commissie aan het kijken zijn hoe je meer informatie kan verstrekken aan de consumenten. We spreken ook over QR-codes. Als je die scant krijg je meer informatie over wat er in de producten zit en de risico's die eraan verbonden zijn."

Van Dalen is niet voor een QR-code. Afstemming op Europees niveau vindt hij ook niet zo nodig.

"Afstemming op Europees niveau duurt veel te lang. Er werken honderden alcohollobbyisten in Brussel, daar kunnen wij niet tegenop. De industrie probeert de waarschuwing op Europees niveau weg te lobbyen door het achter een QR-code te zetten, zodat de waarschuwing niet letterlijk te zien is op het etiket. Men is bezorgd dat alcohol geassocieerd wordt met kanker, daar zijn ze echt heel benauwd voor."

Ontmoedigen alcoholgebruik

De Boer benadrukt dat de alcoholbranche écht mee wil denken en werken en dat ze het belangrijk vindt om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. De verschillende branches vormen samen bijvoorbeeld de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. En deze stichting draagt bij aan de BOB- en de NIX18-campagne.

Van Dalen heeft daar zo zijn bedenkingen bij. Volgens hem doet de branche veel te weinig om drankgebruik te ontmoedigen.

Wim van Dalen
Wim van DalenDirecteur STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid)

"De branche is er natuurlijk op gericht om zoveel mogelijk om te zetten. Er wordt ongelooflijk veel reclame gemaakt. Ga er maar eens op letten hoe vaak op een dag je alcoholreclame ziet. Ook jongeren worden bestookt met reclame via influencers. Als je praat over maatregelen die echt werken in alcoholontmoediging dan is dat onder andere het beperken van reclame."

Praat mee

Hoe kun je alcoholgebruik ontmoedigen?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Benieuwd naar meer? Luister hier naar de hele discussie in Dit is de Dag (EO):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Denk je: dit moet eigenlijk nog radicaler, alcohol moet gewoon verboden worden? Eerder schreven we daar al een artikel over. 

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

  • Eten en drinken
  • Gezondheid
  • Verslaving

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook