Dit is waarom vrouwen beter beleggen dan mannen, maar toch minder actief zijn op de beurs
8 januari 2024 · 16:30| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:58
In dit artikel aan het woord
"Mannen denken te snel dat ze het wel onder controle hebben, ze overschatten zichzelf een beetje."
"Vrouwen zijn risicobewuster, mannen reageren toch meer emotioneel."
In het kort
Je kan spaargeld op je rekening laten staan, maar je kan ook gaan beleggen. Steeds meer Nederlanders kiezen voor dat laatste. Vooral mannen. Terwijl vrouwen beter kunnen beleggen. Hoe zit dit precies? En waar begin je als startende belegger?
Wat denk jij?
Beleg jij je spaargeld?
Aantal reacties: 0
Vrouwen in de minderheid op de beurs
Maar een klein gedeelte van de Nederlandse beleggers is vrouw. Bij veel beleggingsfondsen is zeker 70% van de beleggers man. Terwijl uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld beter zijn in beleggen dan mannen. Waardoor laten vrouwen zich tegenhouden?
Beurs en beleggen: een korte uitleg
Op de beurs komen vraag en aanbod van geld bij elkaar. Daardoor ontstaat een markt. Elk land heeft een eigen beurs. In Nederland hebben we de Amsterdamse effectenbeurs. De 25 grootste en meest verhandelde aandelen van de Amsterdamse effectenbeurs staan in de AEX (Amsterdam Exchange Index). Dit zijn bijvoorbeeld: Unilever, Shell, Philips en Wolters Kluwer. De AEX laat zien wat de waarde is van de aandelen.
Beleggers kunnen aandelen kopen in ondernemingen die op de beurs staan. Als aandeelhouder heb je letterlijk een aandeel in een bedrijf. Je profiteert mee van de winst van een bedrijf. Maar als het minder gaat deel je ook in de eventuele verliezen.
Je kan ook investeren in obligaties, crypto’s, valuta’s of beleggingsfondsen. Maar je kan ook je geld stoppen in schilderijen, kunst en huizen. Het doel van beleggen is om je vermogen te laten groeien.
Veel minder vrouwen dan mannen zijn actief op de beurs. 23% van de vrouwen tegenover 39% van de mannen. Dit komt onder andere doordat vrouwen meer hindernissen op hun weg zien, dan mannen bij het beleggen. Dit blijkt uit onderzoek van ABN Amro.
Hoeveel Nederlanders beleggen?
Het aantal Nederlanders dat belegt blijft groeien. Inmiddels zijn er bijna 2 miljoen Nederlandse huishoudens actief op de beurs. Maar op het moment dat het economisch minder gaat, kan het aantal beleggers snel dalen. Dat was bijvoorbeeld het geval tijdens de financiële crisis van 2008. Toen bleven er volgens het onderzoeksbureau Kantar minder dan een miljoen beleggers over.
De meeste Nederlanders stoppen hun geld in beleggingsfondsen en beursgenoteerde fondsen en niet in losse aandelen, die risicovoller zijn.
Van de vrouwen geeft 40% aan te weinig zelfvertrouwen te hebben om te beleggen, terwijl dit bij mannen maar 25% is. Daarnaast geeft een derde van de vrouwen aan financiële onderwerpen lastig te vinden. Bij mannen is dat maar een vierde.
40% van de Nederlanders denkt dat mannen meer kennis hebben over beleggen dan vrouwen. Slechts 5% denkt dat vrouwen meer af weten van beleggen.
Dit is het gesprekVrouwen zijn beter in beleggen dan mannen
Dat meer mannen dan vrouwen beleggen komt volgens Rojuette de Vries deels doordat vrouwen pas sinds vijftig jaar mogen handelen op de beurs. Het is volgens haar positief en belangrijk dat steeds meer vrouwen gaan beleggen, zegt ze in Geld of je Leven (EO).
En uit onderzoek van Fidelity blijkt ook nog eens dat vrouwen gemiddeld beter zijn in beleggen dan mannen, namelijk met een percentage van 0,4%. Dat komt volgens De Vries doordat vrouwen risicobewuster zijn.
"Vrouwen hebben geen moeite met risico's nemen, maar ze nemen ze heel erg bewust. Dus op het moment dat zij bepaalde aandelen kopen, zit daar een bepaalde visie achter. Mannen reageren toch meer emotioneel en nemen ad hoc beslissingen, waardoor ze vaak risicovoller zijn. En dat kan heel goed uitpakken en ook wat minder."
Podcastmaker Milou Brand denkt dat vrouwen beter zijn in beleggen, doordat mannen te snel denken dat ze de boel onder controle hebben.
"Ze overschatten zichzelf een beetje. Je merkt dat op andere vlakken ook. Ze denken dat ze heel goed zijn in bed, bovengemiddeld veel doen in het huishouden. Nou, dat is vaak niet per se het geval. Vrouwen overschatten zichzelf ook, maar mannen doen het veel meer."
Hoe start je met beleggen?
Voor vrouwen (maar ook mannen) die willen beginnen met beleggen hebben De Vries en Brand wel wat tips. Brand benadrukt vooral dat je allereerst moet bedenken dat beleggen niet ingewikkeld is.
"Je hoeft er niet intelligent voor te zijn of superintelligent. Je hoeft er geen man voor te zijn. Echt iedereen kan het doen. En dat is eigenlijk het belangrijkste inzicht dat je moet hebben voordat je begint."
Volgens Brand moet je doel niet zijn om snel rijk te worden, zo werkt beleggen niet. Je moet een doel hebben voor de langere termijn. Een spaarpot voor als je met pensioen gaat bijvoorbeeld.
Beleggen is dus niet ingewikkeld, maar je moet in het begin wel tijd investeren om te begrijpen hoe het zit, zegt Brand.
"Er zijn veel eerste stappen die je zou moeten nemen. Dat vinden mensen moeilijk, wat die willen één ding horen en zo moet het. Maar je moet je er gewoon even in verdiepen. Dus lui zijn, daar kom je niet heel ver mee."
Ook Rojuette de Vries geeft aan dat je wel een beetje tijd moet gaan investeren en niet moet focussen op de korte termijn. Dat kan wel maar dan moet je heel veel tijd investeren en iedere dag bijhouden wat de aandelen doen. Ze geeft als tip om informatie te zoeken op sociale media over beleggen.
"Dat is een hele makkelijke en laagdrempelige manier. En dan bedoel ik niet de de TikToks en de podcasts waarbij ze zeggen: rijk worden in één dag. Maar die waar je echt op een hele makkelijke manier wordt uitgelegd, wat zijn aandelen, wat zijn de verschillende financiële producten en hoe kan dat jou gaan helpen en inderdaad die focus op de lange termijn."
"Ik vind het zelf heel erg belangrijk dat je blijft bij wat je begrijpt. Als je ergens in belegt, dat je je wel hebt ingelezen in dat bedrijf of in dat financiële investment. En dat je dat ook gespreid doet. Het niet verstandig om alleen maar te investeren in luxemerken, maar om jouw portfolio zoveel mogelijk te spreiden. Zodat je het risico ook een beetje spreidt."
Wat Brand betreft hoeft niet iedereen te gaan beleggen, maar ze moedigt mensen wel aan om iets met hun spaargeld te doen.
"Ik vind wel dat je jezelf een gunst bewijst als je je op zijn minst verdiept in wat je kan met spaargeld. Je weet in ieder geval dat het minder waard wordt als het op de bank staat door inflatie. Zo werkt het nou eenmaal."
Praat mee
Heb je een tip voor startende beleggers?
Luister naar Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Joram Kaat in gesprek met Rojuette de Vries van beleggingsplatform flatexDEGIRO en Milou brand, maker van de podcast Jong Beleggen.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit schreven we eerder
- Moeten vrouwen meer gaan werken?
Moeten vrouwen meer gaan werken?
- Hoe je in 2024 meer geld overhoudt in je portemonnee
Hoe je in 2024 meer geld overhoudt in je portemonnee
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven