Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Geld portemonnee.
© ANP

Hoe je in 2024 meer geld overhoudt in je portemonnee

28 december 2023 · 14:00| Leestijd: 3 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:58

In dit artikel aan het woord

Amanda Bulthuis
Amanda BulthuisFinancieel expert Geld.nl
"Neem je verzekeringen kritisch onder de loep en met name je zorg- en autoverzekering."
Bert Colijn
Bert ColijnEconoom bij ING
"De prijzen zijn natuurlijk nog steeds hoog, maar in ieder geval stijgen ze niet meer zo hard en dat is natuurlijk heel prettig."

In het kort

Het einde van 2023 nadert, dus het is de hoogste tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. En dan niet naar de nieuwste mode- of woontrends, maar naar de economie. Want wat heeft 2024 ons te bieden als het om ons geld gaat? En waar kunnen we in het nieuwe jaar op besparen?

Wat denk jij?

Verwacht je dat je er in 2024 financieel op vooruitgaat?

Dit is de situatie

Verwachtingen voor de Nederlandse economie in 2024

Wat kunnen we volgend jaar verwachten van de Nederlandse economie? Gaan we erop voor- of achteruit? 

Mooie verwachtingen

De economische voorspellingen zien er redelijk positief uit. De Nederlandsche Bank verwacht dat de inflatie daalt van 4,1% in 2023 naar 2,9% in 2024. De inflatie neemt sneller af dan verwacht. De economie groeit waarschijnlijk met 0,2%. Van 0,1% in 2023 naar 0,3% in 2024. De lonen stijgen hard. Dit jaar stegen de lonen al met 5,9% en in 2024 stijgen de lonen verder met 5,7%. 

Minder mooie verwachtingen

Op de arbeidsmarkt wordt nog steeds veel personeel gezocht, maar de werkloosheid neemt iets toe. 3,6% van de beroepsbevolking is in 2023 werkloos en in 2024 waarschijnlijk 4%. Hoewel in 2023 de huizenprijzen 3,3% lager waren dan in 2022, stijgen de prijzen in 2024 met 0,4%. 

Dit is het gesprek

'Mensen zullen echt nog wel een tijdje in de supermarkt merken dat de prijzen hoog zijn'

Voordat je vooruit blikt is het goed om eerst achterom te kijken. Wat was 2023 voor jaar economisch gezien? Volgens econoom Bert Colijn was het een heel bijzonder jaar. 

Bert Colijn
Bert ColijnEconoom bij ING

"Eind vorig jaar stond de inflatie boven de 10%. En eigenlijk zijn we in no time van een historische situatie waarin de rente negatief was, gegaan naar de hoogste rente die de ECB [Europese Centrale Bank] ooit heeft gezet, 4%. Dat deden ze om het minder aantrekkelijk te maken om te lenen en daarmee minder aantrekkelijk om te investeren, zodat de economie wat afkoelt. De rente moest flink omhoog om de inflatie te beteugelen."

Het lijkt erop dat we de hoogste rentestand gehad hebben en dat is positief, zegt Colijn. 

"Dat de inflatie zo snel gedaald is, is vrij bijzonder. We maakten ons een jaar geleden heel erg zorgen of we niet in een jaren 70-scenario terecht zouden komen waarin de inflatie een hele lange tijd boven de 5, misschien wel 7% zou zitten. Maar de inflatie is een stuk sneller onder controle gekomen dan toen. En daar mogen we best blij mee zijn."

"Ik begrijp wel dat het niet zo voelt. Want de prijzen zijn natuurlijk nog steeds hoog en die zullen waarschijnlijk ook niet meer terugkomen naar de niveaus die we gewend waren. Maar in ieder geval stijgen ze niet meer zo hard en dat is natuurlijk heel prettig."

Maar op korte termijn zul je nog niet direct bij het boodschappen doen merken dat de prijzen dalen, zegt financieel expert Amanda Bulthuis.

Amanda Bulthuis
Amanda BulthuisFinancieel expert Geld.nl

"Voor volgend jaar zijn er weer wat plannen die de boodschappen wat duurder zullen maken. Je hebt natuurlijk de limonadetaks, maar ook de accijns op alcohol en tabak gaan omhoog. En sowieso dragen de dagelijkse boodschappen nog best een groot deel bij in het inflatiecijfer. Dus mensen zullen echt nog wel een tijdje in de supermarkt merken dat de prijzen gewoon hoog zijn."

Dit zijn bespaartips voor 2024

De economische verwachtingen voor 2024 zijn best positief. Bulthuis heeft een advies voor mensen die overwegen een lening of hypotheek te nemen.

Amanda Bulthuis
Amanda BulthuisFinancieel expert Geld.nl

"Er zijn steeds grote renteverschillen tussen de verschillende krediet- en hypotheekverstrekkers dus het loont altijd om dan in ieder geval te vergelijken en te kijken waar je het zo betaalbaar mogelijk kan doen."

Daarnaast heeft Bulthuis nog een paar andere tips om geld te besparen. Het is volgens haar in ieder geval belangrijk om je uitgavenpatroon kritisch tegen het licht te houden. En daarnaast goed te kijken naar je verzekeringen. 

"Veel mensen zitten lang bij dezelfde verzekeraar, kijken er niet naar en zijn daardoor vaak ook zelfs te uitgebreid verzekerd, veel te duur. Dus neem je verzekeringen kritisch onder de loep en met name de autoverzekering. Die neemt bij veel mensen best wel een groot deel uit hun uitgaven. Je kan gaan kijken of dat misschien bij een andere autoverzekeraar goedkoper kan."

"Kijk naar je zorgverzekering. Je hebt nog tot en met 31 december de tijd als je een goedkopere zorgverzekering wilt. De premies zijn voor 2024 een stuk hoger dan ze nu zijn. Voor alleenstaanden is het meer dan € 100,-. En als je met z'n tweeën bent zit je al snel bijna aan de € 300,- in de maand. Dus dat is best wel een bedrag om te kijken zijn we niet te uitgebreid verzekerd en misschien moeten we een goedkopere zorgverzekeraar kiezen."

Voor mensen die iets meer te besteden hebben, heeft Bulthuis ook een tip.

"Een hele goede tip voor het komende jaar, al speelt het al een paar jaar natuurlijk, is het verduurzamen van je woning. Het zorgt er aan de ene kant voor dat je energierekening omlaag kan als jouw woning energiezuinig is. Maar aan de andere kant ook dat als je je huis nu energiezuinig maakt, dat je het straks voor een hoger bedrag kan verkopen."

Praat mee

Waar ga jij of moet jij op besparen in 2024?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer horen?

Luister naar Geld of je Leven

Wil je een uitgebreidere terugblik op 2023 en meer horen over de economische vooruitzichten van volgend jaar? Luister dan naar Geld of je Leven (EO). Hierin gaat presentator Margje Fikse in gesprek met Bert Colijn, econoom bij ING en Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Dit is Geld of je leven
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

  • Geld
  • Gezondheid
  • Eten en drinken

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook