Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Bijna de helft van de Nederlanders heeft last van poepende katten in de tuin.
© Shutterstock

Bijna de helft van Nederland ergert zich aan poepende katten in de tuin

20 oktober 2024 · 07:00| Leestijd: 3 min

Update: 20 oktober 2024 · 10:21

In het kort

Uit onderzoek van DataIM, uitgevoerd in opdracht van het EO-platform DIT, blijkt dat 45 procent van de Nederlanders zich ergert aan katten die in hun tuin poepen of plassen.

Naast ergernissen over kattendrollen in de tuin is er zorg over milieuschade die katten aanrichten. Bijna de helft van de respondenten (47 procent) vindt dat hier meer aandacht voor moet komen.

Dick en Monique Jonker zijn het hiermee eens – zij hebben zelfs een stroomdraad in de tuin gespannen om katten te weren. “Ik hou heel erg van vogeltjes en van de natuur”, vertelt Dick in Dit is de Kwestie. In het EO-programma onderzoekt presentator Rachel Rosier wat we kunnen doen aan kattenoverlast. Zo is in Friesland zelfs een jager, Titus Sijmonsma, actief om de overlast tegen te gaan. “We stoppen miljoenen in weidevogelbeheer, maar die vogels zijn nu heel duur kattenvoer.”

Verplichte kattenbelasting

Een meerderheid van de Nederlanders heeft behoefte aan strengere regels rondom de huisdieren. 60 procent van de ondervraagden vindt het oneerlijk dat voor honden wel een belasting geldt, maar voor katten niet. 45 procent is dan ook voorstander van een verplichte kattenbelasting, volgens 41 procent is dat niet nodig.

Nog eens 39 procent steunt een verbod op vrij rondlopende katten. 36 procent van de ondervraagden vindt dat katten, net als honden, aan de lijn gehouden moeten worden om overlast te voorkomen.

En...

Heb jij last van poepende en plassende katten in je tuin?

Katten sluipen niet alleen de tuin in

Voor sommige mensen blijft de overlast niet beperkt tot de tuin. Zo’n een op de vijf van de Nederlanders zegt last te hebben van katten die ongewenst hun huis binnendringen (23 procent).

66 procent is overigens van mening dat het niet is toegestaan om katten die in iemands huis of tuin komen met geweld te verwijderen. Van de respondenten heeft 47 procent zelf een kat of heeft er een gehad. Voor Susan Ghuijs zijn katten bijvoorbeeld ontzettend belangrijk: zonder is ze een stuk minder gelukkig. “Het zijn mijn prozacjes”, vertelt ze in Dit is de Kwestie. “Ik denk dat veel mensen ook overdrijven.”

Benieuwd naar de uitzending over kattenoverlast? Je ziet Dit is de Kwestie op dinsdag 22 oktober om 21:00 uur op NPO 2 bij de EO.

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen