Valt Blokker nog te redden? 'Ik denk dat het doek gevallen is'
5 november 2024 · 15:10| Leestijd: 4 min
Update: 5 november 2024 · 15:10
In dit artikel aan het woord
"Ik ben wel positief over een eventuele doorstart, maar niet in deze vorm."
"Ik vermoed dat het doek gevallen is."
In het kort
Blokker, ooit een iconische winkel, staat op het punt van omvallen. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. De webshop is gesloten, maar de fysieke winkels blijven voorlopig open. Is er nog een toekomst voor Blokker?
Samenvatting van DIT artikel
Blokker, ooit een vertrouwd gezicht in Nederlandse winkelstraten, verkeert in diepe financiële problemen en heeft uitstel van betaling aangevraagd. Retail-expert Dirk Mulder ziet nog een mogelijkheid voor een doorstart, maar benadrukt dat dit niet in de huidige vorm haalbaar is. Hij stelt dat Blokker misschien kleiner zou moeten worden of zich alleen op online verkoop zou moeten richten. Mulder betwijfelt echter of het huidige aanbod van Blokker nog uniek genoeg is om op te vallen tussen concurrenten als CoolBlue, Amazon, Action en HEMA. Hij vindt het noodzakelijk dat Blokker zijn formule drastisch aanpast om relevant te blijven, maar erkent dat dit een uitdaging vormt gezien de zware schuldenlast en strenge eisen van investeerders.
Aan de andere kant is marktonderzoeker Gertjan Slob somberder over de toekomst van Blokker. Volgens hem is het merk te verzwakt en ontbreekt het aan onderscheidende waarde om klanten terug te winnen. Slob betwijfelt of een doorstart, zelfs in afgeslankte vorm, haalbaar is. Hij wijst op de grote schulden en de negatieve perceptie van Blokker onder consumenten, wat moeilijk om te draaien is. Slob gelooft dat Blokker de tijd en middelen mist om snel genoeg te transformeren en verwacht dat de keten uiteindelijk zal verdwijnen uit het Nederlandse winkelbeeld.
Wat denk jij?
Shop jij weleens bij Blokker?
Aantal reacties: 0
Blokker heeft 'acute geldnood'
Het nieuws kwam als een schok voor veel Nederlanders: Blokker heeft op 4 november uitstel van betaling aangevraagd. Jarenlang was de keten een vertrouwd gezicht in winkelstraten door het hele land, maar nu kampt het bedrijf vanwege 'onvoorziene tegenvallers' met 'acute geldnood'. Blokker is nog niet failliet, maar uitstel van betaling mondt wel vaak uit in een faillissement.
Blokker heeft de webshop gesloten. Toch blijven de fysieke winkels, waar duizenden mensen hun brood verdienen, nog open. Met 400 winkels en 3500 medewerkers vormt Blokker een grote speler in de retail. Maar de druk groeit vanwege coronaschulden en strenge eisen van investeerders.
Kan je je Douwe Egberts-punten nog inleveren?
Nee. Je kan de DE-punten nu namelijk alleen via Blokker verzilveren. Vanwege de financiële problemen is dat niet meer mogelijk. De DE-punten blijven wel geldig.
Blokker was ooit een succesvol familiebedrijf, opgericht in 1896. Onder leiding van Michiel Witteveen is geprobeerd een moderne, toekomstbestendige koers in te slaan. Maar tegenslagen bleven: zusterbedrijven BCC en Big Bazaar gingen failliet en Intertoys werd verkocht aan ToyChamp. De winkelgigant lijkt steeds verder onderuit te glijden in de concurrentiestrijd.
Dit is de discussieIs er nog een toekomst voor Blokker of gaan ze toch failliet?
Blokker wegdenken uit de winkelstraat: het lijkt bijna onmogelijk. Maar misschien moeten we eraan geloven. De financiële problemen zijn groot, zegt retail-expert Dirk Mulder bij Dit is de Dag (EO).
"Die problemen waren al groot in april. Toen zijn ze nog nét gered dor een nieuwe financier. Maar daarmee hebben ze zich veel problemen op de hals gehaald, want deze financier is heel streng."
Of er nog een toekomst is voor Blokker? Mulder betwijfelt of Blokker wel uniek genoeg is om te blijven bestaan. Maar hij heeft toch hoop voor een doorstart.
"Je kan je afvragen of de producten van Blokker nog relevant zijn. Die zou ik net zo makkelijk kunnen kopen bij CoolBlue, Amazon en Bol. Of bij Action en Hema als ik toch naar een fysieke winkel wil. (...) Ik ben wel positief over een eventuele doorstart. Maar niet in deze vorm. Maar waarom niet door met honderd winkels? Of alleen online?"
Die hoop is inmiddels vervlogen bij marktonderzoeker Gertjan Slob. Hij denkt dat Blokker niet meer te redden is.
"Ik vermoed dat het doek gevallen is. Met 400 winkels, de schulden en de toestand rondom Blokker... Een overname lijkt me onwaarschijnlijk. (...) Het beeld dat mensen bij Blokker hebben is heel moeilijk weer aan te passen. Dat is waar ze mee worstelen."
"Blokker heeft te weinig gedaan. Ze zijn niet meer de winkel waar je naartoe gaat als je iets nodig hebt. Dat zouden ze moeten veranderen. Maar ik denk niet dat ze die tijd hebben, want dat verander je niet in een paar maanden."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met retail-expert Dirk Mulder en Gertjan Slob, die onderzoek doet naar het Nederlandse winkellandschap. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Big Bazar op omvallen: maar is het wel verantwoord om bij dit soort discountwinkels te shoppen?
Big Bazar op omvallen: maar is het wel verantwoord om bij dit soort discountwinkels te shoppen?
Big Bazar staat op de rand van de afgrond, terwijl klachten over onbetaalde facturen zich opstapelen. In schril contrast gaat het heel goed met de Action, een soortgelijke winkel. Maar kunnen we eigenlijk wel zonder schuldgevoel bij bij deze winkels, die veelal producten uit China importeren, inkopen doen?
- Steeds meer winkels verdwijnen: heeft de winkelstraat nog wel toekomst?
Steeds meer winkels verdwijnen: heeft de winkelstraat nog wel toekomst?
Met het failliet verklaren van elektronicaketen BCC valt de zoveelste bekende winkel om. Al meer dan 10 jaar neemt het aantal fysieke winkels in Nederland af, terwijl online bestellen steeds populairder wordt. Verdwijnt de winkelstraat zoals we die kennen, of moeten winkels gewoon wat innovatiever zijn?
- Zie jij een Shein-kledingwinkel in de stad? Let dan hierop
Zie jij een Shein-kledingwinkel in de stad? Let dan hierop
De laatste tijd duiken outlets met kleding van de Chinese webwinkel Shein op in steden als Den Haag, Amersfoort, Utrecht, Arnhem en Enschede. Opvallend: Shein heeft niets met deze winkels te maken. Wat is hier aan de hand?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast