Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Denk jij dat het blowverbod een oplossing is voor de overlast?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Heb jij weleens te maken gekregen met overlast door blowers?

Druk of drugs?

Nul boetes in drie maanden tijd: werkt het blowverbod zó goed?

Geschreven door Steve Oosterkamp en Michelle Went

8 september 2023 · 14:50

Update: 11 september 2023 · 15:26

© ANP

In gesprek met

Foto van “Omdat er geen goede maatregel voor het probleem is, is de pispaal alweer bekend: de blower.”
Derrick BergmanVoorzitter Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)
“Omdat er geen goede maatregel voor het probleem is, is de pispaal alweer bekend: de blower.”
Foto van "Ze stellen zo'n verbod niet in omdat het leuk is, maar omdat het nodig is."
Lian HeinhuisFractievoorzitter PvdA gemeente Amsterdam
"Ze stellen zo'n verbod niet in omdat het leuk is, maar omdat het nodig is."

In het kort

Sinds in Amsterdam het blowverbod inging, iets meer dan drie maanden geleden, zijn er welgeteld nul boetes uitgedeeld voor het overtreden ervan. Betekent dit dat iedereen zich heel goed aan de nieuwe regels houdt? Dat niemand nog een jointje opsteekt in onze hoofdstad? Of is er iets anders aan de hand?

Wat denk jij?

Denk jij dat het blowverbod een oplossing is voor de overlast?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Amsterdam hopelijk snel weer 'leefbaar'  

Als je door de steegjes van Amsterdam loopt, ruik je het al snel: een overheersende wietlucht. Toch mag je sinds het voorjaar op de Wallen in Amsterdam eigenlijk geen joint meer roken op straat. Deze regel is ingevoerd omdat de gemeente wil dat er minder overlast is van mensen die drugs gebruiken in het openbaar. Vooral toeristen komen speciaal hiervoor naar Amsterdam. 

De gemeente Amsterdam zegt dat bewoners te veel last hebben van de drukte en problemen door het massatoerisme en het gebruik van drugs in het openbaar. Vooral 's nachts wordt het erg onrustig. Mensen kunnen niet goed slapen en de buurt zou onveilig zijn geworden. De hoofdstad wordt steeds minder 'leefbaar', zoals dat wordt gezegd. 

Blowen mag nu dus niet meer. Wie stiekem toch een joint rookt op de Wallen, kan een boete krijgen van 100 euro. Maar tot nu toe, ruim drie maanden later, heeft niemand zo'n boete gekregen. Dat is best opvallend, want het Wallengebied zit deze zomer weer vol met toeristen en er wordt nog steeds wiet gerookt.

Wat komt er allemaal kijken bij het verbod?
Het gaat om het Wallengebied in Amsterdam. Vanaf 25 mei is het verboden om daar een joint op straat te roken. Als je dit toch doet, krijg je een boete van 100 euro.

Dit betekent echter niet dat je helemaal niet meer mag roken, want het verbod geldt niet in coffeeshops.

Er is een poging gedaan om mensen 's nachts van de straten te halen: cafés moeten eerder sluiten en raamprostitutie moet eerder stoppen. Niet alle eigenaren zijn hier blij mee, maar de gemeente wil zelfs dat ze nog vroeger sluiten.

Als er geen verandering wordt gezien, zal de maatregel worden uitgebreid. Dan wordt gekeken of roken op terrassen van coffeeshops ook verboden kan worden.

Voorstanders willen dat het afhalen van softdrugs op bepaalde tijden ook wordt verboden. Dit zou dan gelden van donderdag tot en met zondag van 16:00 tot 1:00. Het laatste nieuws hierover is dat er onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van deze maatregel.

Nul boetes, hoe kan dat?

Hoe kan het dat er nog geen enkele boete is uitgedeeld voor blowen op de Amsterdamse Wallen? Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema zegt tegen Trouw dat als mensen toch een joint roken, handhavers eerst met ze gaan praten voordat ze een waarschuwing of boete krijgen. Deze gesprekken worden niet opgeschreven. De woordvoerder zegt dat tot nu toe mensen meestal goed luisteren als ze worden aangesproken en stoppen met hun joint.

Mensen die in dat gebied wonen en werken, denken niet dat dit klopt. Ze zeggen dat ze afgelopen zomer weinig mensen hebben gezien die de regels handhaven, en dat het nog steeds naar wiet ruikt in de smalle straatjes.

Dit is de discussie

Verschillende boosdoeners

Als we de statistieken moeten geloven, heeft het blowverbod nog niet zo veel nut. Maar is dat wel zo? Volgens fractievoorzitter Lian Heinhuis (PvdA), die met haar fractie het initiatief heeft genomen voor het blowverbod, is dat niet het geval. Zij vindt dat het aantal uitgedeelde boetes niet veel zegt over of het verbod werkt. Het is volgens haar namelijk niet zo dat handhavers maar lui achterover hangen.

Lian Heinhuis

Fractievoorzitter PvdA gemeente Amsterdam

"Ik zie dat handhavers veel mensen aanspreken op hun gedrag. Ik denk dat dit een belangrijke eerste stap is, en uiteindelijk, als er niet wordt gereageerd op de aanspreken, dan moeten er ook boetes worden uitgedeeld. Het uitdelen van boetes is niet een doel op zich."

De boodschap die Heinhuis wil overbrengen is dus: heb vertrouwen in de handhavers, heb vertrouwen in de toekomst van het verbod. Dit is nog maar de eerste stap. Het blowverbod kan alleen werken als het wordt ondersteund door andere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het drankverbod. Het is een heel pakket aan maatregelen. Volgens Heinhuis is dat de enige manier om Amsterdam weer leefbaar te maken. 

Als je aan Heinhuis vraagt waarom Amsterdam steeds minder leefbaar wordt, is dat volgens haar grotendeels te wijten aan de grote hoeveelheid wiet. Derrick Bergman, voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), denkt daar anders over.

Derrick Bergman

Voorzitter Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)

"Het probleem waar Amsterdam mee kampt heeft natuurlijk niet zo gek veel met blowen te maken. Dat is de enorme stroom toeristen die daar komen. Het verbod is symbolisch: het helpt niet met het probleem dat je probeert op te lossen. Het moet rustiger worden."

Amsterdam trekt enorm veel toeristen aan: daar kunnen beide sprekers niet omheen. De hoofdstad is ook op die toeristen ingericht. Lian Heinhuis merkt op dat het wallengebied aantrekkelijk is geworden voor toeristen die daar komen voor "de combinatie van seks, drank en drugs". Toeristen beschouwen de vrijheid die Amsterdam biedt als een vergunning om alles te kunnen doen wat ze maar willen. Maar het is ook een stad waar gezinnen wonen. Volgens haar wordt dit soms vergeten door toeristen.

Lian Heinhuis

Fractievoorzitter PvdA gemeente Amsterdam

"Die publieke ruimte die van alle Amsterdammers is (…) willen we teruggeven aan Amsterdam. We geven die niet zomaar aan de mensen die die vrijheid komen misbruiken. Die vrijheid, die juist zo mooi is, en de tolerantie die Amsterdam groot heeft gemaakt, moeten we beschermen.”

Vergeten we niet een paar dingen? Dat is de vraag die Derrick Bergman op tafel gooit. Hij is voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en gelooft niet dat het blowverbod de overlast die de toeristen veroorzaken op zal lossen. 

Derrick Bergman

Voorzitter Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)

"In Amsterdam moet je kijken naar wat precies het probleem is. Is er overlast? Van wie komt die overlast? Van mensen die een joint roken of mensen die dronken zijn? Ik heb zelf het idee (…) dat het probleem zit bij dronken mensen die gaan schreeuwen en die gaan overgeven en die mensen gaan lastigvallen. Dat is niet wat je doet als je een jointje rookt."

Volgens hem komt die overlast dus van toeristen, en dronken mensen. Niet van blowers. Blowen verbieden maakt dus niets beter, vindt hij. Wat dan wel? 

Derrick Bergman

Voorzitter Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)

"Een grote groep toeristen legt inderdaad een grote druk op de stad. Maar campagnes waarin je toeristen aanspreekt met 'Hey, er wonen hier mensen, loop niet zo te schreeuwen, er liggen hier kinderen in bed' werken ook, zonder dat je meteen het grote wapen pakt: de boetes."

Dit is het debat

Nog meer weten? Luister het debat in Dit is de Dag (EO) hieronder.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Heb jij weleens te maken gekregen met overlast door blowers?