CEO krijgt bonus van 60 miljoen euro: belachelijk of verdiende loon?
6 december 2024 · 17:33| Leestijd: 3 min
Update: 6 december 2024 · 17:33
In dit artikel aan het woord
"We zouden kunnen kijken naar een hogere belasting op bonussen."
"Ik vind het belachelijk."
In het kort
Wat zou jij doen met 60 miljoen euro? Je zou er ongeveer honderd prachtige villa's van kunnen bouwen, 15.000 Fiat Multipla's van kunnen kopen of 180.000 keer voor naar New York kunnen vliegen. Best leuk om over na te denken, maar niemand krijgt ooit zomaar zoveel geld... Toch?
Samenvatting van DIT artikel
Bij JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick, krijgt de topman een bonus van 60 miljoen euro, wat veel vragen oproept. Dit bedrag wordt gezien als uitzonderlijk hoog, maar volgens experts wordt het vaak bepaald door vergelijkingen met andere bedrijven en de wens om de topman te belonen voor prestaties. Toch wordt er gewaarschuwd voor korte-termijn focus in dergelijke bonussen, wat niet altijd in het belang van het bedrijf is. De vraag blijft: is dit een rechtvaardige beloning voor topmensen?
Wat denk jij?
Verdient jouw baas een bonus van zestig miljoen euro?
Aantal reacties: 0
Gouden schouderklopje van 60 miljoen
Bonussen worden in het bedrijfsleven gegeven als een beloning boven op het salaris dat iemand krijgt. Met name mensen aan de top kunnen hoge bonussen krijgen, bijvoorbeeld directeuren. Aan het einde van het jaar krijgen zij dit geld als motivering. Je zou het kunnen zien als een soort gouden schouderklopje.
Hoeveel bonusgeld mag je in Nederland krijgen?
In de vrije financiële sector zit er geen limiet aan het bonusbedrag dat iemand mag ontvangen. Wel moet de ontvanger er belasting over betalen als het bedrag hoger is dan 2400 euro per jaar. Omdat je hierbij geen gebruik kunt maken van loonheffingskorting, is het percentage dat je moet afgeven aan de Belastingdienst hier vaak hoger dan bij normaal loon.
Bij het bedrijf JDE Peet’s, onder andere bekend van Douwe Egberts en Pickwick, wordt dit jaar wel een hele hoge bonus uitgekeerd. De directeur krijgt namelijk een bedrag op zijn rekening gestort van 60 miljoen euro.
Dit is de discussieWaarom is die bonus zo hoog?
Waarom worden er zulke hoge bonussen uitgedeeld? Robert Dur is hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij legt in het radioprogramma Geld of je Leven (EO) uit wat het idee hierachter kan zijn.
"Bij het nadenken over hoe hoog de beloning zou moeten zijn, laten mensen zich adviseren door bedrijven die vooral kijken naar hoe het gaat bij andere bedrijven. Vaak willen ze hier nog een schepje bovenop doen, want je wilt als bedrijf niet achterdoen voor andere bedrijven. Daardoor krijg je automatisch een soort race omhoog."
Maar de bonus die JDE Peet’s dit jaar uitdeelt is een gevolg van bijzondere omstandigheden, zo legt Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB, uit.
"Het bedrijf is voor zeventig procent in handen van één familie. Zij hebben zelf bepaald hoe hoog de bonus mag zijn. (...) Wil de CEO echt de zestig miljoen halen, dan moet hij de koers van het bedrijf verdubbelen. Alleen als dat echt gebeurt, zal de beloning zo hoog zijn."
Wat de omstandigheden ook zijn, de uitzonderlijk hoge bonus van zestig miljoen maakt veel los. En hoewel degene die de bonus krijgt daar vast niet over klaagt, zijn er ook mensen die er minder positief over zijn, vertelt Everts:
"Ik vind het belachelijk. Iedereen vindt het belachelijk, behalve de mensen bij JDE Peet’s zelf. (...) Maar toch zie je dat het wel effect heeft. De directeur heeft zelf tien miljoen euro in aandelen geïnvesteerd. Dat laat zien dat hij er belang bij heeft om het goed te doen. Als de koers zakt, voelt hij dat zelf in zijn portemonnee."
Zestig miljoen is duidelijk een bedrag waar mensen iets van vinden. Maar wat is dan een beter getal?
"Bij CEO-beloningen is het altijd lastig. Het is niet makkelijk te zeggen wat een redelijk bedrag is. (...) Het is niet aan de overheid om op de stoel te gaan zitten van degene die de bonussen uitdeelt. Maar we zouden wel kunnen kijken naar een verhoging op belasting van bonussen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Geld of je Leven (EO) terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met:
- Robert Dur, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit
- Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB
Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Kabinet verhoogt hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens, maar economen zijn kritisch
Kabinet verhoogt hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens, maar economen zijn kritisch
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast