Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

IJzige inzet

Kan je nog buiten werken bij een gevoelstemperatuur van -15 graden?

Geschreven door Steve Oosterkamp

10 januari 2024 · 12:45

Update: 10 januari 2024 · 13:55

Hoe kan je nog buiten werken bij een gevoelstemperatuur van -15 graden?.
© ANP

In gesprek met

Foto van Kitty Jong

Kitty Jong

Vicevoorzitter FNV

"Werken in de kou is niet alleen ongemak, het is heel erg gevaarlijk om langdurig in de kou te zijn."
Foto van Kees Bogerd

Kees Bogerd

Kaasverkoper

"Met thermokleding is het goed te doen. Als het regent is het gevoelsmatig veel kouder."
Foto van Elvis Kimmel

Elvis Kimmel

Monteur

"Krijg je het koud? Dan moet je iets harder werken. Mensen moeten zich niet zo aanstellen."

In het kort

Brrr.... Wat is het koud buiten! Al een paar dagen is het onder nul, maar door de snijdende wind voelt het nog veel kouder aan. Toch moeten veel mensen gewoon werken in de buitenlucht. Maar kan je nog wel buiten werken bij een gevoelstemperatuur van -15 graden?

Wat denk jij?

Als de gevoelstemperatuur zó laag is, mogen buitenwerkers lekker binnen blijven

Klik hieronder om je antwoord te geven

38%

62%

aantal reacties: 60

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Het is ijskoud in Nederland

De één is er gek op, de ander vindt het maar niets: vrieskou. Liefhebbers van de winter kunnen deze week hun hart ophalen. In het hele land vriest het flink en de zon schijnt volop. Op veel plaatsen kan geschaatst worden en veel mensen trekken de natuur in voor een heerlijke winterwandeling.

Wat is gevoelstemperatuur?
Met name de combinatie van vorst en flinke wind kan leiden tot een hele lage gevoelstemperatuur, die veel lager uit kan vallen dan de daadwerkelijke temperatuur. Dus als het -5 graden is, maar het waait er flink bij, dan kan het al snel als -9 graden aanvoelen. Wist je dat het KNMI de gevoelstemperatuur heel precies berekent? Het gebruikt daarvoor een formule met daarbij de temperatuur op 1,50 meter hoogte en gemiddelde windsnelheid in de laatste tien minuten.

Maar de kou betekent zeker niet alleen maar lol en pret. In de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg gold deze week al code geel om de lage gevoelstemperatuur. Die daalde tot tussen de -12 en -15 graden en daardoor was er volgens het KNMI kans op onderkoeling en koudeletsel.

Ook het Rode Kruis waarschuwde dat mensen niet onverschillig moeten doen over de kou. De meeste mensen herkennen de verschijnselen van bijvoorbeeld onderkoeling of bevriezing wel. Maar toch gaf de organisatie het advies om op elkaar te letten, omdat we lange tijd niet zo'n kou hebben gehad.

Zo herken je onderkoelingsverschijnselen
Volgens het Rode Kruis zijn onderkoelingsverschijnselen vrij snel te herkennen. Het begint vaak bij het gewoon heel erg koud hebben, dan klappertanden. Op een gegeven moment kun je bleek worden en blauwe vlekken in je gezicht krijgen, net als blauwe neuzen, vingers, tenen en oren. Dat komt doordat het lichaam zichzelf gaat verdedigen en probeert om de temperatuur op peil te houden.

Je kunt dan iemand inpakken met een extra deken of jas, als je die bij je hebt, maar nog beter is het om iemand meteen mee te nemen naar een warme ruimte en diegene warme thee of soep te laten drinken. Het lichaam kan zichzelf dan opwarmen.

Bij een lichaamstemperatuur onder de 35 graden ben je onderkoeld. Daalt je temperatuur nog verder, dan kan het lichaam zichzelf niet meer opwarmen en moet je de ambulance bellen. Als iemand suf wordt of niet meer kan staan en slechter gaat ademhalen, bel 112.

Dit is de discussie

Is buiten werken nog verantwoord?

Nu het zo koud is - en met de waarschuwingen van het KNMI en het Rode Kruis in het achterhoofd - kan je je afvragen of het nog verantwoord is om buiten te werken. 

Als het aan vakbond FNV ligt, zou het zo moeten zijn dat bouwvakkers en andere buitenwerkers met erg koud weer kunnen stoppen met werken. Dat zegt vicevoorzitter Kitty Jong in Geld of je Leven (EO). Ze geeft aan dat er in bijvoorbeeld de cao voor bouwvakkers wel regels zijn voor werken in de kou, maar dat die veel breder zouden moeten gelden. Ze zouden volgens Jong niet cao-afhankelijk zijn.

Kitty Jong (FNV).
© ANP

Kitty Jong

Vicevoorzitter FNV

"In de cao staat dat bouwvakkers bij kou beschermende kleding krijgen, vaker naar binnen kunnen en warme dranken kunnen krijgen. En als de gevoelstemperatuur lager is dan -6 graden, dan moet het werk stilgelegd kunnen worden. Werken in de kou is niet alleen maar een kwestie van ongemak, maar het is heel erg gevaarlijk om langdurig in de kou te zijn. Het levert gezondheidsschade op: mogelijk tot een hartstilstand aan toe. Als je onderkoeld raakt, raak je gedesoriënteerd en dat levert heel gevaarlijke werksituaties op."

Kees Bogerd verkoopt kaas op de markt en neemt zo z'n eigen voorzorgsmaatregelen. 

Kaasverkoper.
© ANP

Kees Bogerd

Kaasverkoper

"Wij staan in een wagen en hangen er zijlen omheen. Zo schermen we ons gebied af, zodat de klant er ook afgeschermd kan staan. Aan beide kanten plaatsen we heaters, zodat we warmte kunnen stoken. Zo is het ongeveer acht à negen graden in de tent. Zelf hebben we thermokleding aan om de dag door te komen. Zo is het heel goed te doen, je hebt een muts op en bent lekker bezig. Als het regent dan is het gevoelsmatig veel kouder."

Elvis Kimmel werkt buiten als grondwerker en monteur en vindt het allemaal wat overdreven.

Hoe kan je nog buiten werken bij een gevoelstemperatuur van -15 graden?.
© ANP

Elvis Kimmel

Monteur

"Krijg je het koud? Dan moet je iets harder werken. Gewoon een stapje harder lopen. Ik zet een muts op en dat is het eigenlijk. Het heeft net een maand geregend, nu vriest het even een paar graden en de zon schijnt. Zo erg is dat toch niet? Ik vind dat mensen zich niet zo moeten aanstellen."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven(EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met Kitty Jong van de FNV, kaasverkoper Kees Bogerd en monteur Elvis Kimmel.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Hoe houden we daklozen warm in de winter?

Bekijken

Is fulltime werken nog wel van deze tijd of kiezen we straks allemaal voor 32 uur?

Wat denk jij?

Heb jij wel eens gewerkt in heel zware omstandigheden?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Als de gevoelstemperatuur zó laag is, mogen buitenwerkers lekker binnen blijven

Klik hieronder om je antwoord te geven

38%

62%

aantal reacties: 60

Wil je deze reactie verwijderen?


Heb jij wel eens gewerkt in heel zware omstandigheden?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.