Heeft jouw baan eigenlijk wel nut of zit je vast in een bullshitbaan?
4 augustus 2023 · 15:08| Leestijd: 3 min
Update: 8 augustus 2024 · 16:06
In dit artikel aan het woord
"En bij mijn werk als trainee als afgestudeerde had ik eigenlijk heel erg het gevoel dat wat ik aan het doen was, niet direct ergens aan bijdroeg."
"Mijn tip voor werkgevers: vraag aan je medewerkers wat ze aan het doen zijn of ze het wel nuttig vinden."
In het kort
Lees je dit artikel omdat je niks te doen hebt op je werk? Voelt het soms alsof jouw lange dagen werk niet worden beloond? Of dat ze uiteindelijk niks hebben opgeleverd? Misschien heb jij dan wel een bullshitbaan.
Wat denk jij?
Zie jij je werk als een bullshitbaan?
Aantal reacties: 0
Zinloos werk
We hebben te maken met een erg krappe arbeidsmarkt: er is meer vraag is naar personeel, dan dat er personeel beschikbaar is. Daardoor kunnen veel werkgevers niet aan goed personeel komen.
Uit een onderzoek blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders zijn werk niet productief vindt. Daar is nu een mooi woord voor bedacht: een bullshitbaan. Met andere woorden: een baan waarbij jij zelf het gevoel hebt dat je onnodig of zinloos werk verricht. De beoordeling of jouw werk daar ook onder valt, ligt dus aan jezelf.
Maar de hoeveelheid bullshitbanen kunnen wel een oplossing bieden voor de krappe arbeidsmarkt. Als we kritischer gaan beoordelen welk werk nuttig is en welk werk niet, kunnen we banen schrappen die niets toevoegen aan de maatschappij.
Waar komt de term bullshitbaan vandaan?
De term werd voor het eerst eerst geïntroduceerd David Graeber, in een essay in 2013. Vijf jaar later bracht hij het boek Bullshit Jobs: A Theory uit, waarin hij omschrijft dat meer dan de helft van alle banen zoals ingericht in de huidige maatschappij volgens hem zinloos zijn. Een (misschien vanzelfsprekend) omstreden stelling. Hij zei ook dat mensen met een bullshitbaan wel de hele tijd doen alsof hun werk nuttig is, om simpelweg hun baan te houden en ook omdat het van de organisatie moet.
Oplossing voor de krappe arbeidsmarkt?
Volgens Leonard Thomas kan het schrappen van bullshitbanen van betekenis zijn voor de krappe arbeidsmarkt.We moeten vooral kritisch naar ons eigen werk blijven kijken, zegt de organisatiepsycholoog.
"Ik denk dat als bedrijven en mensen zelf daar kritisch naar gaan kijken, dat we dan zeker wel wat wisselingen zouden kunnen hebben in de maatschappij, en dat het werk een stuk nuttiger ingericht kan worden.”
Naast dat er veel personeel vrij komt voor nuttig werk, levert het ook nog eens geld voor de maatschappij op.
"Voor elke pond die een bankier creëert, vernietigt die zeven pond voor de maatschappij. Voor reclamedirecteuren is dat elf pond dat ze vernietigen en voor belastingaccountants is het 47 pond wat ze vernietigen voor de maatschappij, omdat ze rijke mensen vaak gaan adviseren over hoe ze makkelijk de belasting kunnen ontwijken."
"Had het gevoel dat mijn werk nergens aan bijdroeg"
Maartje van der Knaap had na haar afstuderen naar eigen zeggen een bullshitbaan. Ze kwam als trainee in een programma terecht waarbij ze drie keer 8 maanden lang in verschillende gemeentes een project of opdracht kreeg. Bij mijn werk had ik eigenlijk heel erg het gevoel dat wat ik aan het doen was, niet direct ergens aan bijdroeg", vertelt ze bij Dit is de Dag (EO). "Dat het vanuit de organisatie ook niet altijd duidelijk was wat ze nou eigenlijk wilden dat ik deed."
Zo was Maartje onder meer bezig met een pilot die op een alternatieve manier afval moest scheiden in de openbare ruimte. Maar van die pilot was al vrijwel zeker dat deze geen gevolg zou krijgen. "Dat geeft je een vreemd gevoel van ‘bezig zijn met iets wat niet nuttig is’. Terwijl ik gewoon een studie had gedaan op gebied van milieubeleid en wel degelijk idealen en ideeën had over hoe ik dat wilde toepassen in de praktijk en daar iets mee wilde gaan doen.”
Luister deze uitzending van Geld of Je Leven nu terug als podcast:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Praat mee
Voel jij je weleens nutteloos op werk? En wat doe je dan?