Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

DIDD Verkiezingscafé

Caroline van der Plas (BBB): 'Ik weet niet of Frans Timmermans een leider van het volk is'

Geschreven door Mariska van der Veen

10 november 2023 · 15:00

Update: 16 november 2023 · 14:41

Caroline van der Plas (BBB).
© ANP

In het kort

In het radioprogramma DIDD Verkiezingscafé (EO) krijgt Nederland de kans om verschillende lijsttrekkers vragen voor te leggen. Dit keer is BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas aan de beurt!

Waarom besloot Caroline van der Plas na een heftige periode toch door te gaan met de politiek? Op wie hoopt Van der Plas als nieuwe minister-president? En wat gaat de BoerBurgerBeweging (BBB) doen tegen het woningtekort? Deze vragen werden Caroline van der Plas gesteld in Café de Keyzer in Leiden. 

U heeft een heftige tijd achter de rug, er kwam onder andere een boek uit met vervelende passages over haar privéleven. U overwoog zelfs om te stoppen. Wat motiveert u om door te gaan?

"Het boek heeft een gigantische impact. Mijn kinderen hebben nog indringend met de auteur van het boek gesproken om aan haar te vragen dit [heftige periode rond de scheiding] niet in het boek op te nemen. Alles komt weer terug. Ik ben een moederkloek en ik bescherm mijn familie, dat is alles voor mij. Dan ben je echt wel een beetje uit het lood geslagen. Dat is de reden waarom ik minder aanwezig was en er moe uitzag. 

Ik wil goede dingen voor het land doen. Als dit de prijs is die je moet betalen, dan zou dit een overweging kunnen zijn dat ik denk: jongens, laat maar. Ik heb het er met mijn kinderen over gehad, die zeggen: 'Dat mag je van ons niet doen.' Als zij zouden zeggen 'stop ermee', dan zou ik dat doen. Maar ze vinden dat ik door moet gaan, we zitten er samen in."

Op wie hoopt u als opvolger van minister-president Mark Rutte?

"Ik hoop dat degene die Mark Rutte opvolgt iemand is van kwaliteit, dat diegene de ogen en oren heeft voor de mensen in dit land. En wie dat dan is, ja... Mona Keijzer kan dat zeker, 100%. Ik weet niet of Frans Timmermans een leider van het volk is, die zie ik meer als een technocraat. Ik wil niet zeggen dat hij het niet kan, want hij heeft andere kwaliteiten die ook heel goed zijn, internationale betrekkingen bijvoorbeeld.

Dilan [Yeşilgöz] vind ik heel capabel. Dilan is iemand die heel snel, heel goed haar dossierkennis kan opbouwen. Ik denk dat Pieter [Omtzigt] heel sterk is in zijn dossierkennis, het vastbijten, het dingen naar boven halen. Dat is de ultieme taak van een volksvertegenwoordiger. Als je minister-president wordt, moet je veel andere dingen erbij doen. Ik zou hem adviseren, doe net als ik, je moet meer vlieguren maken in deze nieuwe situatie met deze nieuwe coalitie. Als ik moet kiezen tussen Timmermans, Omtzigt en Yeşilgöz, dan ligt mijn voorkeur wel bij een VVD-minister. Dan zou het Dilan Yeşilgöz worden."

Wat denk jij?

Wie zie jij het liefst als nieuwe minister-president van Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

25%

26%

12%

37%

aantal reacties: 124

Wil je deze reactie verwijderen?

Hein Martens (Leidse restauranteigenaar): In ons restaurant kan je alleen maar met pin betalen. Dit heeft meerdere redenen, maar het is vooral voor de veiligheid van onze medewerkers. Wat is voor u de reden om het verplicht te stellen voor ondernemers om contant geld te accepteren?

"De overwegingen snap ik heel goed. Het is goed werkgeverschap, dat siert u. Maar het is een wettig betaalmiddel. We hebben heel veel mensen in Nederland, niet alleen ouderen, maar ook laaggeletterden die niet met digitale middelen kunnen omgaan. En ook mensen die gewoon met contant geld willen betalen. Dus natuurlijk kunnen ze naar een ander restaurant gaan, maar ze moeten ook de vrijheid hebben om voor uw restaurant te kiezen. Ik doe alles met mijn telefoon, dit is mijn bankpas en alles, maar dat kan je niet van iedereen verwachten."

Wat denk jij?

Vind jij dat je overal met contant geld moet kunnen betalen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

73%

27%

aantal reacties: 66

Wil je deze reactie verwijderen?

Wat wil u doen om het woningtekort tegen te gaan?

"Er wordt vrij hard gesteld dat er door de stikstofcrisis geen huizen kunnen worden gebouwd, maar dat is eigenlijk een fabeltje. Als je niet in de buurt van een natuurgebied bouwt, heb je geen natuurvergunning nodig. We moeten niet alleen kijken naar het bouwen van huizen, maar ook beter kijken naar het gebruik van de bestaande woningvoorraad. We moeten wonen boven winkels veel beter mogelijk maken, kantoren ombouwen tot woningen.

Er zijn ongeveer 40.000 mensen in Nederland die op een recreatiepark een volwaardige bungalow hebben, maar die mogen daar niet permanent wonen. Die hebben dus twee huizen. Die mensen vragen ons: maak dat legaal, want dan kunnen wij onze huizen weer verkopen. En woningen splitsen, zou je ook nog aan kunnen denken." 

Cees Bakker (bezorgd over bestrijdingsmiddelen in de landbouw): In mijn regio, de Bollenstreek, ken ik mensen met Parkinson, en ik vermoed dat dit te wijten is aan het overmatige gebruik van pesticiden en glyfosaat in ons gebied. Wat is de visie van de BBB op het gebruik van glyfosaat?

"Die zorgen snap ik heel goed en die zien en horen wij ook. Mensen denken altijd dat we tegenover elkaar staan. Dat ik denk: spuit alles maar vol. Maar dat is zeker niet zo. Er zijn aanwijzingen dat middelengebruik, ook middelen die nu al lang niet meer gebruikt mogen worden, dat dat een oorzaak kan zijn van bijvoorbeeld Parkinson. Er zijn 2400 onderzoeken naar glyfosaat gedaan, waaruit geen rechtstreeks verband is aangetoond, maar dat wil niet zeggen dat we het niet verder moeten onderzoeken. Zo'n onderzoek moet er snel komen.

Ik vind het een hellend vlak als je gaat zeggen: 'Er zijn aanwijzingen, dus we gaan het verbieden.' Dat kan dus betekenen dat er heel veel dingen verboden gaan worden en dan wordt het wel vrij lastig. Er moeten alternatieven zijn voor gewasbeschermingsmiddelen. We moeten heel snel toelating krijgen van biologische gewasbeschermingsmiddelen."

Dit was het gesprek

Kijk en luister het interview van presentator Tijs van den Brink met lijsttrekker Caroline van der Plas terug via YouTube of Spotify!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Wie zie jij het liefst als nieuwe minister-president van Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

25%

26%

12%

37%

aantal reacties: 124

Wil je deze reactie verwijderen?


Vind jij dat je overal met contant geld moet kunnen betalen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

73%

27%

aantal reacties: 66

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.