Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Chris Stoffer (SGP) twijfelt over asielwet: ‘Hulp strafbaar maken is on­be­spreek­baar’

gisteren · 14:58| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 19:33

In het kort

De SGP twijfelt of de partij nog wel wil instemmen met de nieuwe asielwet in de Eerste Kamer. Partijleider Chris Stoffer zegt in het EO-radioprogramma Dit is de Dag dat hulp bieden aan mensen zonder verblijfsvergunning niet strafbaar mag worden. Dat is opvallend, want eerder stemde de SGP wél in. Wat is er aan de hand?

Wat denk jij?

Als je mensen helpt die illegaal in Nederland zijn mag je vervolgd worden

Aantal reacties: 0

Vorige week stemde de SGP in de Tweede Kamer nog vóór de asielwet. Deze wet, de Asielnoodmaatregelenwet, moet zorgen voor minder druk op de asielketen. Zo wordt het moeilijker om een permanente verblijfsvergunning te krijgen en worden procedures korter.

Maar inmiddels is er twijfel ontstaan bij de partij. De reden: een aanvullend voorstel (een zogenoemd amendement) dat hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar maakt. Donderdagavond stemde de SGP-fractie nog vóór de wet inclusief dit amendement. Ze vonden het belangrijk dat er snel strenger asielbeleid komt.

Wanneer ben je illegaal in Nederland?

Iemand die illegaal in Nederland is, wordt ook wel illegale vreemdeling genoemd. Diegene heeft geen geldige verblijfsvergunning en is dus zonder toestemming in Nederland. Een andere term voor illegale vreemdelingen is ongedocumenteerden. Veel mensen die illegaal in Nederland zijn proberen onder de radar te blijven en niet op te vallen. Op dit moment loop je als illegale vreemdeling het risico om opgepakt en uitgezet te worden. Met de wetswijziging kan je dus ook in de gevangenis terecht komen.

Waarom twijfelt Chris Stoffer (SGP)?

De reden voor de veranderde houding van de SGP heeft te maken met onduidelijkheid over de inhoud van het voorstel, en het advies van de Raad van State. Want wat valt allemaal onder ‘hulp bieden’? Gaat het alleen om mensen helpen onderduiken? Of ook om het geven van eten of het aanbieden van een luisterend oor?

De SGP wil hierover duidelijkheid. De partij wacht op advies van de Raad van State. Dat advies hadden ze eigenlijk vóór de stemming al willen hebben.

Geen meerderheid?

Als blijkt dat het wetsvoorstel enkel betekent dat het verboden wordt om illegalen te helpen onderduiken, stemt de SGP naar verwachting ook in de Eerste Kamer voor de wet. Maar als die hulp ook gaat over het aanbieden van een maaltijd, of een plek waar ze hun verhaal kunnen doen, gaat de fractie niet akkoord. Mocht dit het geval zijn, dan is de kans groot dat de Asielnoodmaatregelenwet geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer, aangezien de SGP nodig is om die meerderheid te halen.

Wat denk jij?

Je mag gestraft worden als je illegaal in Nederland bent

Aantal reacties: 0

Chris Stoffer (SGP) is kritisch

SGP-Chris Stoffer, lijsttrekker van de SGP, is kritisch over de gang van zaken: "In de toelichting bij het amendement staat dat hulp bij onderduiken aan mensen die uitgeprocedeerd zijn, strafbaar is. Dat is wat ons betreft ook helder. Maar dit amendement is niet uitgebreid besproken in het debat. […] Wat ons betreft is het onbespreekbaar dat hulp bieden strafbaar wordt."

Het is niet gebruikelijk dat een partij eerst voor een wet stemt en er daarna nog over wil debatteren, maar het is dan ook ongebruikelijk dat er een stemming plaatsvindt waarbij van tevoren al bekend is dat er nog over de inhoud gedebatteerd moet worden. De SGP eiste bij die stemming in de Tweede Kamer wel om een advies van de Raad van State, maar dat advies had de partij eigenlijk al voor de stemming moeten hebben ingewonnen.

Volgens Stoffer had de inhoud van het wetsvoorstel beter en uitgebreider besproken moeten worden. "Het hele proces verdient geen schoonheidsprijs. Het was veel beter geweest als de inhoud van de wet uitgebreid besproken was."

Toch vindt hij niet dat de partij fout heeft gehandeld. "Als wij hetzelfde hadden gedaan als de ChristenUnie of het CDA, dan was het wetsvoorstel nu van tafel. En dan hadden we de komende twintig jaar weer geen mogelijkheid gehad om die asielinstroom naar beneden te brengen. En daar gaat het ons om. Die asielinstroom moet naar beneden en die verantwoordelijkheid willen wij niet dragen dat dát niet gebeurt."

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook