Coldplay-concert legt geheime affaire bloot: recht op privacy of eigen schuld?
vandaag · 18:01| Leestijd:5 min
Update: vandaag · 21:01
In dit artikel aan het woord
In het kort
Tijdens een concert van Coldplay in de Verenigde Staten ging een video viraal die voor veel ophef zorgt. Een man en vrouw verschenen samen op het grote scherm van de kiss cam – en leken te schrikken. Niet veel later bleek waarom: ze waren niet met elkaar getrouwd, maar met iemand anders. De hele wereld keek mee. Moeten we medelijden hebben met dit stel, of is het eigen schuld, dikke bult?
Wat denk jij?
Mogen we mensen zomaar filmen bij concerten?
Affaire bij Coldplay-concert
Je hebt het vast niet gemist: twee mensen werden betrapt op een affaire, live bij het concert van Coldplay. En dat moment ging compleet viraal. We praten je bij wat er precies gebeurde.
Op 16 juli 2025 stond Coldplay op het podium in het Gillette Stadium, in de stad Foxborough, in de buurt van Boston. Zoals bij veel concerten en sportwedstrijden, werd ook hier gebruik gemaakt van een kiss cam: een camera die stelletjes uit het publiek in beeld brengt, vaak met de bedoeling dat ze elkaar een kus geven. Het beeld wordt dan live op een groot scherm getoond.
Op dat moment verschenen Andy Byron en Kristin Cabot in beeld. Ze werkten allebei bij hetzelfde techbedrijf Astronomer. Byron was directeur, Cabot hoofd personeelszaken. Toen ze zichzelf zagen, schrokken ze zichtbaar. Byron dook snel weg en Cabot sloeg haar handen voor haar gezicht. Coldplay-zanger Chris Martin grapte op het podium: "Of ze hebben een affaire, of ze zijn gewoon verlegen." Het bleek om zijn eerste suggestie te gaan: een affaire.
Filmpje gaat viral – en heeft gevolgen
Toeschouwers filmden het moment met hun telefoons. De video kwam op x en TikTok en werd binnen een paar dagen miljoenen keren bekeken. Kort daarna ontdekten mensen dat Byron en Cabot allebei getrouwd zijn – maar niet met elkaar. De beelden waren voor iedereen te zien, over de hele wereld. Het techbedrijf Astronomer, waar ze allebei werkten, begon een onderzoek. Enkele dagen later stapte Andy Byron op als directeur. Cabot werkt er nog wel, maar haar positie ligt onder vuur.
Op sociale media wordt er veel over gesproken. De meesten vinden het grappig en zeggen: "Ze hadden maar niet vreemd moeten gaan.” Je weet immers dat je op een openbaar evenement kunt worden gefilmd. Anderen vinden dat iedereen recht op privacy heeft – ook als je vreemdgaat.
Wat denk jij?
Eigen schuld, dikke bult of recht op privacy?
Wat zijn de gevolgen voor de twee mensen die in beeld kwamen?
Voor Andy Byron en Kristin Cabot heeft dit incident grote gevolgen. Niet alleen raakte Byron zijn baan kwijt, ook hun privélevens liggen onder een vergrootglas. In korte tijd zijn ze wereldberoemd geworden – maar op een pijnlijke manier. Beiden zijn getrouwd met iemand anders, en het filmpje lijkt hun geheime relatie te onthullen. Dat kan niet alleen gevolgen hebben voor hun huwelijk, maar ook voor hun reputatie en toekomst in het bedrijfsleven.
Mag je zomaar gefilmd worden tijdens concerten?
In principe mag je tijdens een concert of sportevenement in beeld gebracht worden, zeker als je op een openbare plek bent waar camera’s duidelijk aanwezig zijn. In de Verenigde Staten geldt dat wie naar zo’n evenement gaat, stilzwijgend instemt met mogelijk cameragebruik. Die toestemming staat vaak in de kleine lettertjes bij het kopen van een ticket.
In Nederland is dat iets anders geregeld. Hier is het recht op privacy sterker verankerd. Filmen mag wel, maar beelden delen op social media zonder toestemming van de persoon in beeld mag volgens de AVG (privacywetgeving) meestal niet – zeker niet als het gaat om herkenbare en gevoelige situaties. Toch wordt het in de praktijk nauwelijks gehandhaafd, tenzij iemand er expliciet bezwaar tegen maakt.
Dit is de discussieRecht op privacy of eigen schuld?
Is het terecht dat iemand op deze manier zijn baan verliest? En moeten we ons zorgen maken over een samenleving waarin het normaal is dat je overal maar gefilmd kan worden?
Het is je eigen schuld dat je op zo’n kiss cam belandt, maar niet om vervolgens digitaal aan de schandpaal te worden genageld, zegt techniekfilosoof Siri Beerends.

Siri Beerends
Techniekfilosoof"Je gaat naar een publiek evenement waarvan overal netjes wordt gemeld dat er beelden worden gemaakt. Dat is inderdaad eigen schuld, dikke bult. Maar het probleem zit vooral in de mediahetze en het digitaal aan de schandpaal genageld worden na afloop. Dat is niet eigen schuld, dikke bult. Bedenk dat we allemaal die CEO kunnen zijn: niemand is volledig vrij van moreel onjuist gedrag."
Het is een soort sadistisch groepsgedrag waar iedereen aan meedoet, zegt Beerends waarmee ze ook schrijver Matthew Gasda citeert in NRC. Overal bespioneren en bekijken we elkaar.
"Als je die Coldplay-meme online deelt, doe je eigenlijk mee aan digitale steniging. Het is het ouderwetse dorpsplein waar mensen ten schande werden getoond. Dat creëert toch een soort rare cultuur waarin we blij zijn om de ellende van willekeurige mensen die we helemaal niet kennen. Ik denk dat we ons niet moeten bemoeien met het privéleven van die mensen. Dat heeft een donker randje."
Waar leggen we de grens als het gaat om camera’s en gevolgd worden, is de vraag die Beerends opwerpt. Ook vraagt ze zich af wat het met onze cultuur doet dat er op steeds meer plekken in de openbare ruimte camera’s hangen.
"Als je weet dat je gevolgd wordt of bekeken wordt, dan pas je je gedrag aan, blijkt uit onderzoek. Het leidt tot social cooling: we gedragen ons allemaal steeds meer als brave burgers omdat we potentieel betrapt kunnen worden. Dat creëert toch een beetje een soort nare angstcultuur waar iedereen en waar niemand meer durft af te wijken van de norm. Dat kunnen allerlei situaties zijn."
Eigen schuld? Voor een groot deel wel, vindt Willem Westermann, voorzitter van de Vereniging voor Evenementenmakers. Hij organiseert zelf ook grote concerten, waarbij het tegenwoordig heel normaal is voor bezoekers om gefilmd te worden.

Willem Westermann
Voorzitter van de Vereniging voor Evenementenmakers"Mensen komen om vermaakt te worden en zo is ook de kiss cam als leuke bezigheidstherapie in het leven geroepen. Je weet min of meer wat er in die show gebeurt en betaalt daar ook voor. Ik denk dat het vergaand een stuk eigen schuld is als je de openbare ruimte van een concert opzoekt met iets of iemand die je graag verborgen had willen houden."
Ook hij denkt dat we moeten voorkomen dat mensen heel de dag een camera onder hun neus hebben. Toch hoort het wel bij de shows die hij organiseert, zegt Westermann. Dat mensen hun gedrag aanpassen, daar heeft hij zelf niet zo’n bezwaar tegen:
"We gebruiken de camera’s ook om hooligans of boefjes te pakken in een stadion. Mensen passen inderdaad hun gedrag aan, maar ook richting een gewenste route voor ons als organisator. Dat mensen denken: hé, er kijken camera’s mee, laat ik dit of dat maar niet doen. Ik denk dat er voor zowel organisatoren als bezoekers een les in zit. Voor ons als organisatoren is dat bewustzijn van wat we doen. Ik denk niet dat we iets heel schandaligs hebben veroorzaakt hier."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag
In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek met techniekfilosoof Siri Beerends en Willem Westermann, voorzitter van de Vereniging voor Evenementenmakers. Luister 'm hier terug als podcast of via je favoriete podcast-app:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit maakten we ook
- Hoezo breken zoveel relaties in de zomer? 'Hoge verwachtingen rondom seks'
Hoezo breken zoveel relaties in de zomer? 'Hoge verwachtingen rondom seks'