Column Tijs van den Brink: ‘De melkprijs discrimineert niet!’
7 november 2024 · 14:36| Leestijd: 3 min
Update: 7 november 2024 · 14:59
In het kort
‘Het verbaast me dat we niet met een grotere marge hebben gewonnen!’, appt een Republikeinse dominee uit Texas die ik tijdens onze God-Jesus-Trump!-reizen een paar keer ontmoette.
Terwijl Nederland weer eens licht geschokt dan wel verbaasd wakker werd, vroeg ik hem de ochtend na de Amerikaanse verkiezingen hoe hij de grote overwinning van Trump heeft beleefd. ‘Ik word net wakker van een groot Make-America-Great-Again-feest!’, appt hij enthousiast terug. Als ik even google, zie ik dat het feest is gehouden op zes uur rijden van zijn huis: hij heeft er wat voor over!
Daarna legt hij haarfijn uit waarom Donald Trump volgens hem heeft gewonnen. ‘De Amerikanen hebben zich gerealiseerd dat het gewoon heel fijn is als benzine maar 1,89 dollar kost en een gallon (een kleine vier liter, TB) benzine 1,99 dollar’. Oftwel: de enorme inflatie, waardoor het leven extreem duur is geworden in de VS, heeft de doorslag gegeven.
‘En Amerikanen vinden het ook heel fijn als er geen oorlog is, dat de straten veilig zijn en dat je je geen zorgen hoeft te maken dat er een man opduikt in de kleedkamer van je dochter’. In een paar zinnen schetst de dominee de andere redenen waarom Trump zo overtuigend won: de veiligheid en transgender-issues.
‘Het maakt de melkprijs niets uit of je zwart, wit, homo of hetero bent’, voegt hij nog fijntjes toe – om nog eens te onderstrepen dat de brood- en boteronderwerpen doorslaggevender waren dan sommige Democratische thema’s zoals rassengelijkheid en lhbti-rechten. ‘De identiteitspolitiek moet stoppen – en ik hoop dat dat nu ook gaat gebeuren’.
De conservatieve christenen die we regelmatig bezoeken voor ons programma ‘God, Jesus, Trump!’ hebben opnieuw massaal op Trump gestemd. En dat terwijl de nieuwe president als het gaat om bijvoorbeeld abortus toch een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij is niet langer tegen, maar vindt dat de 52 Amerikaanse staten daar zelf over mogen beslissen. Z’n christelijke achterban lijkt het hem niet kwalijk te nemen.
Het wordt interessant wat Trump de komende jaren gaat doen op dit soort thema’s. Hij hoeft de evangelicals niet langer te vriend te houden om herkozen te worden – want dat kan niet meer. Respecteert hij de deal die hij ooit met ze sloot: (‘Jullie stemmen op mij, dan doe ik wat jullie vragen op ethisch gebied’)? Of luistert hij naar zijn vrouw Melania en de meerderheid van de Amerikanen, die voor een vrijere abortuspraktijk zijn?
‘Wees gezegend’, zo eindigt de dominee de app. Ik hoef niet te denken dat-ie z’n geloof kwijt is.
Tijs
- Naar de website
Meer columns van Tijs
Tijs schrijft voor het EO-magazine Visie wekelijks een column over wat hem opvalt. Wil je meer van de Visie? Ga naar de website.