Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Donald Trump, economische gevolgen.
© ANP

Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot han­dels­oor­log en recessie'

6 november 2024 · 17:00| Leestijd: 4 min

Update: 7 november 2024 · 14:41

In dit artikel aan het woord

Rogier Quaedvlieg
Rogier QuaedvliegEconoom ABN AMRO
"De Nederlandse consument zal er in koopkracht 2% op achteruitgaan."
Casper Roerade
Casper RoeradeOndernemersvereniging evofenedex
"De winst van Trump zorgt voor onrust bij Nederlandse ondernemers. Ze maken zich vooral zorgen over de hoge importtarieven."
Sifra Geijtenbeek
Sifra GeijtenbeekCEO Ukje
"Importtarieven zijn slimme zet van Trump, dat zouden we als Europa ook moeten doen."
Steven Goetstouwers
Steven GoetstouwersCEO Admesy
"Een goede relatie tussen China en Amerika is belangrijk voor ons. Maar Trump is niet zo'n fan van China."

In het kort

De winst van Donald Trump heeft niet alleen gevolgen voor Amerika, maar ook voor Nederland. Specifieker: zijn verkiezing heeft gevolgen voor onze economie. Sommige economen zien het heel somber in, zij denken dat er een economische recessie aankomt. Moeten we ons zorgen maken?

Samenvatting van DIT artikel

Donald Trump is weer president, wat in Nederland uiteenlopende reacties oproept. GroenLinks-PvdA- leider Frans Timmermans uit zorgen over Trumps beleid en de mogelijke gevolgen voor vrouwenrechten, veiligheid en de economie. Ook economen waarschuwen voor een negatieve impact op de Europese economie, vooral door mogelijke Amerikaanse importheffingen op Europese producten. Dit kan een handelsoorlog veroorzaken, met hogere prijzen en economische onzekerheid.

Econoom Rogier Quaedvlieg waarschuwt voor mogelijke importheffingen, die een handelsoorlog en hogere prijzen kunnen veroorzaken. Casper Roerade, van ondernemersvereniging evofenedex, vreest hogere kosten voor bedrijven en minder winst door importtarieven. Ondernemer Steven Goetstouwers ziet onzekerheid in de relatie tussen China en de VS, wat gevolgen kan hebben voor zijn productie. Ondernemer Sifra Geijtenbeek, vindt importheffingen juist positief om lokale markten te beschermen, vooral tegen goedkope Aziatische producten.

Wat denk jij?

Mooi dat Donald Trump opnieuw president wordt

Dit is de situatie

Amerika kiest opnieuw Trump

De stofwolken zijn gaan liggen in Amerika en opnieuw is een man de commander in chief: Donald Trump. "Dit worden gouden tijden voor Amerika", zei Trump in zijn overwinningsspeech.

In Nederland wordt wisselend gereageerd op de overwinning van Trump. Leider van de PVV, Geert Wilders, laat op X weten: "CONGRATULATIONS PRESIDENT TRUMP! CONGRATULATIONS AMERICA!." Maar Frans Timmermans, leider van GroenLinks-Pvda is minder enthousiast: "Er zijn grote zorgen over wat Trump van plan is met de rechtsstaat, de rechten van vrouwen en minderheden, vrede en veiligheid, het klimaat en de wereldeconomie."

Onzekerheid

En over die economie maken meer mensen zich zorgen. Economen waarschuwen in een rapport van ING voor de gevolgen die Trumps beleid gaat hebben voor de Europese economie. Ze zijn onder andere bang dat Amerika importtarieven gaat heffen op Europese producten. Dit kan leiden tot een handelsoorlog als Europa in reactie daarop ook importtarieven gaat heffen op Amerikaanse producten. Op dit moment voeren de Verenigde Staten de belangrijkste exportproducten van Nederland vrijwel allemaal belastingvrij in.

Het is daarnaast onzeker of Trump Oekraïne wil blijven steunen en deel wil blijven uitmaken van de NAVO, dit zorgt voor onzekerheid. En die onzekerheid ondermijnt het economisch vertrouwen in heel Europa, stellen de economen. Dit alles bij elkaar kan zorgen voor een periode van economische krimp: een recessie.

Maar moeten we het echt zo somber inzien? Gaan we als Nederland en Europa zware economische tijden tegemoet?

Dit is het gesprek

Wat gaat onze economie merken van president Trump?

In Geld of je Leven (EO) gaat het over de economische gevolgen van de verkiezing van Trump. Wat gaan bedrijven en consumenten merken? Dat hangt er vanaf of Trump zijn plannen ook echt gaat uitvoeren, zegt econoom Rogier Quaedvlieg.

Rogier Quaedvlieg
Rogier QuaedvliegEconoom ABN AMRO

"Wij vragen ons af wat er terecht gaat komen van de importheffingen die Trump heeft voorgesteld. Trump is er toe in staat, maar er zit ook verkiezingsretoriek bij. Dus we zijn voorzichtig en zeggen niet: deze plannen gaat hij uitvoeren."

Maar Quaedvlieg snapt de zorgen, want importheffingen zijn negatief voor onze economie.

"Importheffingen zorgen voor een teruggang in de wereldhandel en ze hebben de potentie om de Europese en Nederlandse economie hard te raken. We hebben doorberekend wat het betekent voor de Nederlandse consument. Het zou gaan om een koopkrachtdaling van 2%, dat is zo'n vijfhonderd euro per persoon."

De overwinning van Trump zorgt voor veel onrust bij ondernemers en dan met name de importtarieven van tien procent, zegt Casper Roerade. Hij vertegenwoordigt zo'n tienduizend ondernemers die actief zijn in logistiek of internationale handel.

Casper Roerade
Casper RoeradeOndernemersvereniging evofenedex

"Importtarieven zijn kostenverhogend. Bedrijven moeten meer gaan investeren in weerbaarheid en kunnen daardoor bijvoorbeeld niet investeren in efficiëntie. En ze maken daardoor minder winst. We hebben nu nog hele voordelige handelstarieven. Op Nederlands bier zit nu bijvoorbeeld nul procent aan heffingen. Het zingt wel rond onder ondernemers dat ze meer productie naar Amerika gaan verplaatsen, als die importheffingen er gaan komen."

Ondernemer Steven Goetstouwers werd wakker met "meer onzekerheid dan gisteren". Zijn producten worden in Amerika ontwikkeld en in China geproduceerd. Hij hoopt vooral dat de relatie tussen China en Amerika goed blijft.

Steven Goetstouwers
Steven GoetstouwersCEO Admesy

"Trump mag China niet zo, dus wij wachten wel een beetje af wat er gaat gebeuren. Het kan dat onze Amerikaanse klanten fabrieken vanuit China gaan verplaatsen naar India of Vietnam. En dat kan zowel voor- als nadelen voor ons hebben. En we moeten afwachten wat de reactie van China is. Misschien willen die straks liever Europese in plaats van Amerikaanse producten. Dat kan ons weer een boost geven."

Het bedrijf van Sifra Geijtenbeek handelt veel met Amerika, maar de productie vindt vooral in Europa plaats. Ze is positief over de importheffingen die Trump heeft aangekondigd.

Sifra Geijtenbeek
Sifra GeijtenbeekCEO Ukje

"Ik vind het wel een slimme zet van Trump om de eigen markt te beschermen. Hiermee houdt hij de import van buiten binnen de perken en dan bedoel ik vooral vanuit Azië. Importheffingen zouden voor Europa ook geen gek idee zijn. Ik vind Nederland een fijn land om in te wonen en te werken en het is goed om je eigen land te beschermen."

'Goedkope rommel uit Azië'

Als de importheffingen er echt komen, is dat wel even slikken, zegt ondernemer Geijtenbeek. Maar de slag die ze moet leveren met Aziatische bedrijven die goedkope rommel verkopen is volgens haar veel heftiger. Het lijkt haar dan ook goed als er importheffingen komen in Europa op Aziatische producten.

Daar is ondernemer Goetstouwers het helemaal niet mee eens.

Steven Goetstouwers
Steven GoetstouwersCEO Admesy

"Het zijn ongenuanceerde maatregelen. Ik snap dat je richting China voorzichtig wil zijn en je eigen markt wil beschermen. Maar veel fabrieken die daar staan, kunnen we niet zomaar terughalen naar Europa. Wij zijn als het Westen goed in het ontwikkelen van producten, maar het lukt echt niet om de productie hier weer te krijgen. Stel het lukt toch, dan worden producten echt duurder."

Ook Quaedvlieg van ABN AMRO denkt niet dat importheffingen op Aziatische producten een goed idee is.

Rogier Quaedvlieg
Rogier QuaedvliegEconoom ABN AMRO

"Alle lange tijd komt er een goedkope stroom van goederen, met een mindere kwaliteit, uit Azië. En daar kunnen we als Europa moeilijk mee concurreren. Maar als alle landen importtarieven op gaan leggen, dan komen we in een handelsoorlog. Daardoor zal de wereldhandel verminderen en dat veroorzaakt hogere prijzen."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Geld of je Leven

In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met verschillende gasten. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
  • Wie kun je als christen beter steunen: Harris of Trump?Wie kun je als christen beter steunen: Harris of Trump?

    Wie kun je als christen beter steunen: Harris of Trump?

    De nieuwe president van de Verenigde Staten (VS) wordt komende week gekozen. Wie kunnen christelijke kiezers beter steunen: de Republikeinse kandidaat Donald Trump of de Democratische kandidaat Kamala Harris?

  • Is Europa nog veilig als Trump president wordt?Is Europa nog veilig als Trump president wordt?

    Is Europa nog veilig als Trump president wordt?

    Als het aan Donald Trump ligt, mag Poetin best de Europese NAVO-landen aanvallen als zij niet meer geld gaan uitgeven aan defensie. Dat zei hij dit weekend tijdens een campagnebijeenkomst. Als Trump dit najaar weer president wordt, heeft het Kremlin dan vrij spel om Europa aan te vallen?

Dit is Geld of je levenDit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen