Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Column Tijs van den Brink: Een schijtende meeuw bij het afscheid van Rutte

29 augustus 2024 · 12:29| Leestijd: 2 min

Update: 25 september 2024 · 16:18

In het kort

Voormalig premier Mark Rutte had het net breed uitgeworpen voor z’n afscheidsreceptie. Maar liefst 1400 mensen ontvingen een uitnodiging voor zijn strandfeest. En zelfs ik, die Rutte voor het laatst sprak tijdens de verkiezingscampagne van 2021, was uitgenodigd in de Scheveningse strandtent.

Verreweg de meeste gasten hadden de uitnodiging goed gelezen. Ik heb geen stropdas gezien, nauwelijks pakken en jasjes en inderdaad zelfs korte broeken: Rutte liep zélf rond in korte broek…

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de dresscode invloed had op de gesprekken. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar op de één of andere manier maakt het mensen misschien toch iets losser als ze het korset van een maatpak of mantelpakje verwisselen voor iets vrolijkers.

Misschien kwam het ook omdat er veel mensen rondliepen die vooral iets waren geweest: ex-ministers, ex-Kamerleden, ex-commissarissen van de koning, ex-informateur of ex-premier. Als je ex bent, hoef je wellicht minder de schijn op te houden. Ik sprak een oud-minister die ‘gewoon’ werkloos bleek te zijn, al een tijdje. Kamerleden die al best lang niet meer in de Kamer zaten en echt nog geen passend werk konden vinden. Recent afgetreden ministers die ook echt nog niet wisten hoe hun leven verder zou gaan… Het leken net gewone mensen.

Ook leuk: Rutte heeft in zijn jaren als premier natuurlijk met iedereen en z’n moeder samengewerkt, qua politieke kleur. Dat was te zien: Jesse Klaver was er, maar Thierry Baudet ook. In politieke zin een paria, maar hier vrolijk keuvelend met wie maar wilde. “Ik wilde altijd nog tegen je zeggen dat ik ooit ben afgestudeerd bij je opa!” vertelde een ex-PvdA-bewindspersoon hem enthousiast.

Ik werd er al met al wel rustig van. Hoezeer politici elkaar soms ook naar het leven staan: op een dag heb je geen macht meer en sta je, al dan niet in korte broek, te keuvelen in een strandtent met de man of vrouw die je hartstochtelijk bestreed. En als kers op de taart schijt er een meeuw op je zomeroverhemd… (Gebeurde echt!)

Wat denk jij?

Mis jij Mark Rutte al?

  • Naar de websiteMeer columns van Tijs

    Meer columns van Tijs

    Tijs schrijft voor het EO-magazine Visie wekelijks een column over wat hem opvalt. Wil je meer van de Visie? Ga naar de website.

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen