Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Column Tijs van den Brink: Wolf vs mens

20 september 2024 · 17:32| Leestijd: 3 min

Update: 25 september 2024 · 16:17

In het kort

En toen veranderde er precies helemaal niets…

De provincie Utrecht mag van de rechter voorlopig niets doen om één van de wolven op de Utrechtse Heuvelrug tot ander gedrag te bewegen. Daarmee komt een onrustige zomer tot een onbevredigend eind.

De commotie was groot. Op allerlei plekken deed de sinds 2018 in Nederland teruggekeerde wolf deze zomer van zich spreken. Dat schapen het slachtoffer werden van de wolf is niet nieuw, maar nu hoorden we diverse berichten van doodgebeten honden en zelfs aangevallen kinderen.

Met name dat laatste bericht zorgde voor grote commotie in Leusden en wijde omgeving. De gemeente Leusden sloot het natuurgebied waar een BSO-kind is gebeten een tijd af. Niet de wolf moest wegblijven, maar de mens. Ook na heropening durfden ouders hun kinderen niet meer over de heide te laten fietsen. De BSO gaat er niet langer spelen, mensen durven niet meer in het bos te wandelen met hun kinderen.

Helemaal aan het einde van de zomer kwam de provincie Utrecht alsnog in actie: ze vroeg een vergunning aan om één van de wolven te verdoven, te zenderen en eventueel met een paintball-geweer tot ander gedrag te dwingen. Twee dierenstichtingen maakten onmiddellijk bezwaar – en kregen gelijk van de rechter: de provincie heeft haar verzoek onvoldoende gemotiveerd.

En zo verandert er dus precies niets. Voor- en tegenstanders van de wolf lieten zich deze zomer, in tegenstelling tot de verantwoordelijken, niet onbetuigd (we maakten er een Dit is Tijs-aflevering over). Ook de voorstanders van de wolf erkenden in die gesprekken dat onvoldoende is nagedacht over wat de terugkeer van de wolf in een druk bewoond gebied als de Utrechtse Heuvelrug precies betekent.

De uitspraak van de rechter is juridisch gezien vast in de haak. Maar dat een overheid niets wezenlijks kan doen als een wolf een kind bijt, lijkt mij een goede reden om de regels zo snel mogelijk aan te passen.

Ik ben niet tegen de wolf. Als hij in het bos zorgt voor een beter evenwicht tussen diverse dieren en op die manier bijdraagt aan een toename van de biodiversiteit: prachtig!

Ik snap ook dat de waarde van een dier als de wolf heel anders wordt gewogen dan vroeger: toen kreeg je een premie als je er één neerschoot, nu krijg je een boete. Terecht wat mij betreft. Maar als een wolf een kind bijt, is wat mij betreft een grens bereikt. Dan moet een overheid kunnen ingrijpen – hoe mooi de wolf ook is.

Tijs

Wat denk jij?

Weet jij wat je moet doen als je een wolf tegenkomt?

  • Naar de websiteMeer columns van Tijs

    Meer columns van Tijs

    Tijs schrijft voor het EO-magazine Visie wekelijks een column over wat hem opvalt. Wil je meer van de Visie? Ga naar de website.

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen