Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Op zelfonderzoek

Hebben de media bijgedragen aan de coronakloof in de samenleving?

Geschreven door Marinka Wagemans

28 november 2023 · 15:20

Update: 10 januari 2024 · 15:43

In gesprek met

Foto van Maurice de Hond

Maurice de Hond

Opiniepeiler

"Als je een kritische vraag hoorde was het altijd: waarom heb je het niet eerder gedaan, en kunnen er geen zwaardere maatregelen genomen worden?"
Foto van Jort Kelder

Jort Kelder

Presentator Op1

"Als dit de beeldvorming is bij heel veel kijkers, dan heb je toch iets niet helemaal goed gedaan als publieke omroep."
Foto van Ronald Meester

Ronald Meester

Hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening

"Door het feit dat het kritische geluid eigenlijk nauwelijks hoorbaar was is er een sfeer ontstaan waarin die geluiden soms ook gedemoniseerd werden."
Foto van Carolien

Carolien

Kritisch op coronabeleid en rol van de media

"Ik als moeder werd mede door jullie [de media, red.] weggezet als wappie. Ja, dan sta je opeens daarin toch wel even heel alleen."
Foto van Marianne Zwagerman

Marianne Zwagerman

Opiniemaker en schrijver

"De echte kloof is de vertrouwenskloof. Mensen zoals ik, die altijd de overheid en de media hebben vertrouwd, en die dat vertrouwen nu niet meer hebben."
Foto van Maarten Keulemans

Maarten Keulemans

Journalist de Volkskrant

"Op een bepaalde manier zijn we ook de boodschapper die moet vertellen wat er aan maatregelen wordt genomen. (...) Ik denk dat wij de juiste, kritische vragen hebben gesteld."

In het kort

De coronapandemie liet diepe sporen na: er ontstond een ware kloof in de samenleving. Volgens sommigen hebben de media daar een grote bijdrage aan geleverd. Een groot verwijt. Daarom gaat Tijs van den Brink op zelfonderzoek uit. In Dit is de Kwestie (EO) gaat de Op1-presentator in gesprek met deze criticasters van coronaverslaggeving. Berichtten de media te eenzijdig en droegen ze zo bij aan de verdeling in de samenleving?

Wat denk jij?

Vind jij dat de media te eenzijdig berichtten over corona?

Klik hieronder om je antwoord te geven

97%

2%

1%

aantal reacties: 2503

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Media en corona

We kunnen het allemaal nog voor ons halen: lockdowns, mondkapjes, de avondklok, QR-codes en vaccinatiediscussies domineerden ons dagelijks leven. Hoewel de coronaperiode voorbij lijkt, is het voor velen nog steeds hartstikke actueel.

Nog elke dag wordt EO-presentator Tijs van den Brink geconfronteerd met zijn eigen columns en fragmenten van tv-uitzendingen uit die tijd. Volgens criticasters heeft hij, als onderdeel van de media, een grote bijdrage geleverd aan de afbraak van ons land in coronatijd en is hij medeverantwoordelijk voor de kloof die hierdoor is ontstaan in onze samenleving. Een groot verwijt, en daarom gaat hij in twee afleveringen van Dit is de Kwestie (EO) op zelfonderzoek uit.

(Artikel gaat verder onder de vraag)

Dat vindt Nederland

Vertrouwen in media gedaald tijdens coronacrisis

Uit onderzoek van DIT (EO) blijkt dat iets meer dan 30% van Nederland vindt dat journalisten te meegaand waren in het coronabeleid van de overheid. Bijna 20% vindt juist dat journalisten te kritisch waren op datzelfde beleid. En bijna 50% van de ondervraagden geeft aan dat journalisten neutraal waren ten aanzien van het beleid van de overheid.

Het onderzoek laat verder zien dat het vertrouwen in veel instituties en beroepsgroepen tijdens de coronacrisis is afgenomen. Veel mensen geven aan dat hun vertrouwen in de media daalde, iets meer dan 43%. Bij iets meer dan 4% steeg het vertrouwen in de media juist en bij ongeveer 52% bleef het vertrouwen gelijk. Het vertrouwen in politici daalde het sterkst, bijna 60% geeft aan dat hun vertrouwen is afgenomen.

Onderzoek DIT (EO) & DataIM
In opdracht van DIT (EO) heeft het bureau DataIM een onderzoek uitgevoerd naar de mening van Nederlanders over zes maatschappelijke thema’s. Aan het onderzoek deden ongeveer 1500 Nederlanders mee. De resultaten zijn gewogen naar geslacht, opleiding en leeftijd via MOA/CBS Gouden Standaard.

Download hier het volledige onderzoek.

Wat denk jij?

Heb jij ook te maken met de coronakloof?

 • 29 november 2023 · 10:58

  Nog bijna dagelijks denk ik terug aan hoe uitgesloten ik me heb gevoeld. Ik ben door de media en de maatschappij zwartgemaakt. Terwijl ik een heel liefdevol, verzorgend en voorzichtig persoon ben. Maar toch was ik het probleem en mocht ik niet meer meedoen in de maatschappij.. Ik ben blij dat die tijd voorbij is maar het beangstigd me dat men zich zo makkelijk laat beïnvloeden om zijn medemens te veroordelen.

 • 6 december 2023 · 12:35

  Ja. Ik werk in de zorg, ook op de covid-IC gewerkt en ik heb gezien hoe er vanaf het begin af aan door de media leugens werden verspreid om angst aan te jagen. Ik kan er nog steeds boos om worden, ook omdat ik zie dat de media er gewoon mee doorgaat (weer dagelijks 'corona-opnames' vermelden, maar geen andere patientencategorien). In het gezin heftige discussies moeten voeren, waarbij ik ontzettend mijn best heb moeten doen om de relatie 'goed' te houden. Ook op het werk bedreigd met verplicht testen en prikken. (verplicht prikken is gelukkig nooit doorgegaan). Ik heb me 2e-rangs burger gevoeld: mocht niet meer meedoen, werd honend weggezet als wappie. Ik kan me er nog steeds erg druk over maken. Voor mij is het nog lang niet voorbij. Zeker niet omdat het parlementaire onderzoek wordt getraineerd door diezelfde onbetrouwbare overheid die als enige oplossing 'de prik' promootte. 'De prik' die inmiddels velen ziek of dood hebben gemaakt.

 • 1 december 2023 · 12:13

  Als christen heb ik het heel moeilijk gevonden om te zien hoe onze overheid door verdeel en heers taktiek mensen heeft weggezet als asociaal en extreem zijn de niet gevaccineerden doelbewust bestempeld als fout en als zondebok. Dit zijn duistere praktijken om mensen zo ultiem te vernederen. De media heeft hier uitgebreid aan mee gedaan.

 • 30 november 2023 · 09:15

  Ik werkte in de coronacrisis in de ouderenzorg in een verzorgingshuis. Wat ik heb meegemaakt toen heeft diepe sporen achtergelaten. Zo'n angstcultuur voor een mediavirus. Ik heb ouderen zien wegkwijnen op hun kamers en die het leven niet meer zagen zitten door de maatregelen. Ik ben buitengesloten door eigen familie en tot op heden niet meer welkom bij de helft van mijn broers en zussen vanwege critische blik op corona. De coronacrisis heeft veel schade aangericht en dan vooral sociaal emotionele. Het heeft letterlijk een tweedeling in onze familie gezet die nooit meer goed komt.

 • 30 november 2023 · 08:47

  Ik zou er makkelijk overheen kunnen stappen, maar het onbegrip en ongeloof is heel groot. Het is toch overduidelijk dat het narratief van de overheid voor de volle 100% gesteund werd. Dit was geen journalistiek meer maar staatspropaganda. Er blijkt ook een "Newsroom" geweest te zijn, media en overheid bij elkaar om in overeenstemming het geluid te bepalen, en dan wijzen we verwijtend naar landen als Rusland en China.

 • 6 december 2023 · 13:52

  Ik kan er nog om janken... zo triest om te zien hoe mensen elkaar erbij lapten en hoe hoog de druk van het prikken werd. De dreiging van waar ze weten je te vinden, en dat het volk door dit soort uitspraken een soort vrijbrief kregen om wappies als minderen te behandelen in de maatschappij.... ik heb er veel, heel veel van geleerd. Zelf werk ik in de zorg en mij werd gezegd dat ik geen plek op de ic verdiende als ik corona kreeg. Terwijl ik zo'n 25 jaar, zonder morren, allerlei volk voorbij zie komen en iedereen gelijk behandel. Ik ben uitgescholden door een vriendin, ik moest testen op mijn koor en de gevaccineerden niet, terwijl toen al bekend was dat je ook met de prikken in je lijf ziek kon worden. Corona had ik al snel gehad, mild gelukkig, maar een antistoffen test gold niet als je ergens naar binnen wilde... wat een k-tijd... heb er trouwens wel heel veel nieuwe mensen door in mijn leven gekregen... veel wappies, die over het algemeen gevoelige, liefdevolle, maar kritische mensen zijn...media heb ik uitgezet op een gegeven moment, kon die gastheren/dames met hun eenzijdig gelul niet meer aanhoren... dus media: zwaar tekort geschoten hier...

 • 30 november 2023 · 07:40

  Als medewerker van de productie van ouderwetse vaccins ben ik zeer bedroefd hoe het met die nieuwe prikjes is gegaan. Het prikje blijft echt niet alleen in je arm en is echt niet binnen 2 dagen je lichaam uit. Bovendien zijn bij die haastige productie DNA resten gevonden waardoor zelfs intact DNA in de cel komt. Dit wil je echt niet hebben.

 • 6 december 2023 · 13:11

  Hoopvol dat Tijs onderzoek doet. Echter zijn reacties op de criticasters doen ontzettend pijn. Je mág kinderen niet verantwoordelijk maken voor de gezondheid van grootouders . Je mág mensen niet de eigen verantwoordelijkheid ontnemen. Je gebruikt bij blckbx als argument dat er een overbelast ic was. Echter de oorzaak was niet corona. Doe daar ook onderzoek naar. Al jaren was de overheid uit bezuiniging het aantal ic bedden aan het verminderen. Het (experimentele)vaccin werd als enige oplossing gegeven. We werden met zijn allen een eenrichtingsweg in geduwd. Kijk wat de Jonge en Kuijken gedaan hebben met artsen die ivermectine en hcq hebben voorgeschreven.(Rob Elens oa) Ik mis nog steeds het onderzoek. Of er was een ontzettende hoge druk van de overheid en NPO of de presentatoren reageren zelf uit/door angst. Ik kan echter nog steeds niet naar NPO kijken door het eenrichtingsverkeer wat zij aanbieden. Dit gaat veel verder dan corona. Je stelt jezelf de vraag of je in een journalistieke tunnel hebt gezeten. Ja, nog steeds. Maar tóch: alle respect dat de vraag wordt gesteld.( Als je het gaat zien dan kun je het niet meer anders zien.) Als media hebben jullie de macht om de overheid te dwingen om onderzoek te doen naar de oversterfte.

 • 4 december 2023 · 09:45

  Ja en nee. Het probleem is het volgende: in de politiek en media wordt vaak beweerd dat beleid en berichtgeving gebaseerd is op cijfers, feiten, hoor- en wederhoor. Maar in 2020 en daarna hoorde je vooral dweperige emotionele argumenten. Dat ging niet om feiten en cijfers, maar om politieke dwingelandij en onkunde. Als het RIVM helemaal in het begin publiceert dat de stervensverwachting 0,5% is en er ongeveer 50.000 mensen zouden kunnen overlijden, is de reactie er een van afschuw. In de maakbaarheidspolitiek van deze tijd worden vervolgens allerlei fascistisch maatregelen genomen om het sterfgetal op 0 te houden. Dat dit niet lukt omdat het een airborne virus is zoals verkoudheid, wat extreem makkelijk verspreid is simpel wetenschappelijk verantwoord uit te leggen. En terwijl het coronavirus in dezelfde categorie als miltvuur en de pest (mortaliteit rond de 50%, 100 keer hoger dan corona) worden er steeds verdergaande maatregelen genomen waarmee mensen tegen elkaar opgehitst worden zodra ze er maar iets van afwijken en zorgmedewerkers een onwerkbaar protocol voorgeschoteld krijgen waardoor de overbelasting in die beroepsgroep vervolgens ook toeneemt. Ik hou van cijfers, maar ik weet ook dat ze snoeihard kunnen liegen. Daar zijn journalisten voor, om e.e.a. te vergelijken en kritisch tegen het licht te houden. Maar die functie vervuld de Nederlandse journalistiek al jaren maar nauwelijks. Objectief taalgebruik is al tijden geen gemeengoed meer, corona heeft het alleen extra duidelijk gemaakt. Voor de mensen die dit al door hadden zijn de ogen nu echt goed geopend voor het soort maatschappij en politiek waar we in leven. Voor wie het niet door had zijn er een stel 'wappies' weggezet door de media waar ze 'gelukkig' niet bij horen. Natuurlijk spelen er extreme ideeen met complottheorieen etc. Maar bottomline is: dit land wordt geregeerd op emotie, opportunisme en de waan de dag, waarbij de zwakke onderdrukt en weggepest mag worden naar believen. En ja, daar heb ik last van, net als iedereen. En ja, daar heeft Op1 als een van de vele akritische tv-programma's met hun geklep en die belerende Ab Osterhaus enorm aan bijgedragen.

 • 6 december 2023 · 16:38

  Ik ben een positief en optimistische mens vol vertrouwen. Echter, in de coronacrisis is er bij mij iets enorm kapot gemaakt. De wereld is voor mij onomkeerbaar veranderd. Ik raak niet meer kwijt wat er allemaal gebeurd is en kijk fundamenteel anders naar veel zaken. Mijn vertrouwen in de overheid en de media zijn misschien wel onherstelbaar beschadigd. Maar het allerergste vind ik nog steeds dat het zo kinderlijk eenvoudig is om de massa een groep mensen weg te laten zetten en uit te sluiten. Dat heeft een enorme deuk gegeven aan mijn vertrouwen in de medemens.

 • 6 december 2023 · 16:07

  Als ik eerlijk ben, zit ik nog vol ongeloof, verdriet en boosheid. Hoe is het mogelijk dat wij als maatschappij zo zijn omgegaan met deze crisis. Waarom heeft de media nauwelijks tot geen kritische vragen gesteld. Zeker na persconferenties zat ik vol met vragen, geen enkele werd door de media gesteld. Er werd voornamelijk gevraagd om nog strengere maatregelen, onbegrijpelijk. Dit ongeloof werd nog groter toen iedereen weer 'mocht' maar ik zonder QR code werd buitengesloten. Terwijl op dat moment al duidelijk was dat het vaccin geen invloed had op de besmettelijkheid.

 • 6 december 2023 · 18:04

  Het wordt nooit meer als voor corona. Het gemak waarmee je als kritisch denker werd weggezet als wappie en daarom buitengesloten, maakt me bang voor de toekomst. De manier waarop Hugo de Jonge de samenleving splitste en ophitste met gebruik van de media, voelde ronduit onveilig. Voor mij geen media meer. Inmiddels weet ik hoe die werken

 • 6 december 2023 · 17:02

  Ik sprak mij als arts uit tegen het coronabeleid. Nou dat heb ik geweten. De media pikten dit op en schreven er artikelen over. Ik kreeg een spreekverbod opgelegd door mijn werkgever, ik werd bijna ontslagen. Op mijn nieuwe werk werd ik door de screening van de HR eruit gehaald en moest ik eerst een gesprek hebben met de verkapte boodschap of ik in het vervolg mijn mening voor mij wilde houden. De kloof tussen mij en mijn collegas, die wel achter het beleid stonden, was reusachtig.

 • 29 november 2023 · 21:51

  Vanavond even een kort stukje gekeken. Door de mensen die kritisch waren weg te zetten als een groep ontstaat de kloof. Ik heb een vriendin met een aandoening die graag de prik wilde. Prima, haar keus. Ik wilde hem niet. Dacht met m'n grote mond ziek te worden, maar heb nog meer last van verkoudheid... Ik denk dat deskundigen met een tegengeluid niet gehoord zijn, die zijn er zat. Er zijn genoeg mensen die beide kanten van de zaak zien. Ik zeg niet de waarheid in pacht te hebben, maar zelfs de kinderen in mijn klas zagen de onzinnigheid van maatregelen in.

 • 6 december 2023 · 13:01

  Best vreemd dat ondanks data die al in mei 2020 bekent was via het RIVM, de media is blijven hangen in een circelredernatie waarin de maatregelen voorkomen zou hebben dat de IC's volgestroomd zouden zijn. Geen enkel bewijs voor aangevoerd, dit mantra maar blijven herhalen maakt het nog geen bewijs maar nog steeds een aanname. Een aanname die een hele economie/maatschappij 2 jaar lang platgelegd heeft met alle gevolgen van dien, had kritischer belicht moeten worden door de media. Op naar de klimaat kloof, waarin ook weer niet de kritische mensen aan het woord komen, en zo wandelen van kloof naar kloof aangevoerd wederom door de media.

 • 6 december 2023 · 19:07

  Van een gewaardeerd mens, liefhebbende zoon, goede vriend, sociaal mens, naar een achterlijke wappie wiens "eigen keuze" het was om buitengesloten te worden. Ik kon toch immers gewoon meedoen en niet zo zeuren? In 2020 zag ik de maatschappij om me heen voor wat ze daadwerkelijk was. Een angstige verzameling van gemakzuchtige individualisten die wanneer het er echt op aan kwam niet voor elkaar door het vuur zou gaan. 1.6 miljoen Nederlanders vanaf het eerste moment gedemoniseerd en weg gezet als domme, asociale wappies die eigenhandig de dood van medelanders op hun geweten hadden. Terwijl de feiten werden verdraaid, kritische geluiden werden gesmoord en de media bewust als één mond sprak om geen onrust in de samenleving te doen ontstaan. Dat deed onze Hugo echter maar al te graag. "Verboden voor ongevaccineerden" prijkte een A4 op een terras in Maastricht. En zo begon in 2021 maar liefst een half jaar van keiharde uitsluiting van mensen die geen vaccin hadden genomen en tegen een virus met een mortaliteitscijfer van minder dan 0.2%. Een vaccin dat niet voorkwam dat je ziek werd, doodging of andere mensen kon besmetten. Waarvan de werkingsduur enkele maanden was en boosters meerdere keren per jaar gezet moesten worden. Alsof het menselijk lichaam plots niet meer in staat was om een infectie te doorstaan. Een QR code kon dat blijkbaar wel, want daarmee mocht je deelnemen als "gezond" mens aan het maatschappelijk verkeer. Ook al was je doodziek en besmette je aan de haverklap omstanders, je deed mee! Want je had geshoorzaamd. En die gezonde ongevaccineerde Nederlander? Die stond buiten in de kou en moest met lede ogen aanzien hoe inmiddels zelf een 2G beleid op tafel lag waarbij ze de facto ontslagen zouden worden op hun werk wanneer ze geen vaccin namen. En toen was het plots voorbij en moesten we als tweederangsburgers alles vergeten en iedereen vergeven. Wat was de vraag ook alweer? Ohja die kloof. Nou...zeg maar gerust een ravijn dat mogelijk nooit meer wordt gedicht.

 • 3 december 2023 · 21:54

  Dealen met mensen die de QR code en alles wat daarbij hoorde nog steeds een normale maatregel vinden, ook niet willen reflecteren als je daar niet in mee kan. Of mensen die eigenlijk een verplichting ook wel ok hadden gevonden. Waanzin op een schaal die wat mij persoonlijk betreft de verboden vergelijkingen doen verbleken. We zijn veel verder van het pad dan toen.

 • 4 december 2023 · 08:37

  Outbreak Management Team / RIVM bestond vrijwel uitsluiten uit virologen. Vind je het gek dat er een tunnelvisie ontstaat waarop elke kritiek werd verketterd door de media. Het gedrag van aerosolen en het belang van goede ventilatie is veel te lang ontkend en weggehoond. Dát en de anderhalve meter schijnveiligheid - binnen - heeft voor extra besmetting geleid, terwijl de domme maatregelen in de gezonde buitenlucht gewoon lachwekkend waren. Van uit wetenschappelijk oogpunt de schaamte voorbij!!!

 • 6 december 2023 · 17:00

  In Nederland hebben we overal actief beleid voor diversiteit en gelijke behandeling van mensen -ongeacht hun levensbeschouwing, afkomst of levensstijl. Maar toen het erop aankwam bleek dat hier met gemak even een deel van de bevolking kon worden weggezet als tweederangs burgers, enkel op grond van een gevoel. Van een stapeling van aannames en wensdenken in media en politiek. Een excuus zou op zijn plaats zijn.

 • 2 december 2023 · 21:51

  Kerst 2021,Gisterenmiddag een bezoek gebracht aan het verpleeghuis van mijn vader. Dit huis heeft een prachtige centrale ruimte met een horeca voorziening. Juist op deze dagen is dat normaal de plek waar (klein)kinderen hun ouders ontmoeten, waar muziek is, waar je kleine kinderen hoort en waar ook ouderen die niemand meer hebben naar toe komen, met hulp van vrijwilligers, gewoon om even onder de mensen te zijn en even weg van de kamer waar ze 24 uur per dag zitten.Gisteren helaas, niets van dat alles. Het rumoer had plaatsgemaakt voor een ijzige stilte, die, zoals de medewerker die ik sprak ook mooi zei, als een grauwsluier over het huis lag. Ik realiseerde me meteen wat die lege ruimte betekende, opnieuw een kerst (en voor een deel waarschijnlijk hun laatste) in eenzaamheid op de kamer waar ze altijd al zitten. Het maakte de kerst tot iets zwaars.In 2022 is mijn vader overleden, de kerst van 2021 was zijn laatste. De kloof is helaas nooit meer te dichten.

 • 6 december 2023 · 17:17

  Van mijn 5 kinderen hebben 4 zich onder drang en dwang laten vaccineren. Omdat sporten niet meer mocht zonder QR code. Op de Universiteit en het werk werd het bijna onmogelijk gemaakt om ongevaccineerd te functioneren. Doordat er getest moest worden. 1 van mijn jongens mocht ongevaccineerd niet naar sommige klanten...Ik ben daar heel verdrietig om geweest. En ik ben 1 goede vriendin kwijt. Ik was en ben nog steeds verbaasd dat mensen elkaar kunnen uitsluiten. Het was een heel rare tijd. Dat mensen zo gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Bizar.

 • 6 december 2023 · 16:29

  Wat een donkere periode was dit zeg. Heel eng om te zien dat er politici, journalisten, opiniemakers etc.. hele nare dingen riepen over mensen die het recht op zelfbeschikking heel serieus namen. Ze moeten naar een eiland! Opgesloten worden! En vooral die vervelende meneer van het NRC. Ene Keulemans. Nee erg eenzijdig. En de mensen aten het als zoete broodjes. Want ja, gezondheid hè. Daar kan je iedereen mee voor het karretje spannen. Gelukkig waren er andere wetenschappers en zeker niet de minste die een heel ander licht schiepen op corona en vaccineren. Het was even zoeken, want ook deze mensen werden uitgesloten om verhalen te doen. Er was gewoon bewijs dat niet iedereen dood zou gaan, en dat het vaccineren geen enkele effect had.

 • 6 december 2023 · 17:32

  Er is voorgoed iets veranderd in mij tav de overheid en wereld waarin we leven. Daar waar voorheen kritische vragen stellen gelijk werd gesteld aan onderwerpen intellectueel benaderen werd je nu opeens weggezet als wappie en werden ‘alternatieve’ theorieën en benaderingswijzen nu bruut weggezet als complotten. Zonder enige ruimte voor twijfels en/of vragen. Het denken was compleet zwart/wit. Ik kan er nog steeds niet bij. Eerlijk gezegd huilt mijn hart nog steeds. Ik heb deze jaren veel geleerd over mensen helaas… Nee, voor mij is niets meer als vanouds.

 • 6 december 2023 · 18:02

  Wat ik echt niet heb begrepen is dat je zonder vaccinatie op openbare gelegenheden niet meer mocht komen terwijl het overduidelijk was dat je met vaccinatiebewijs en mogelijk ook tegelijk covid hebbende er wel mocht komen. Dat hier vanuit de media geen vraagtekens bij gezet werden begrijp ik nog steeds niet. Het was zo overduidelijk dat dit beleid echt geen grond had en toch werd het door velen opgevolgd. Dat vind ik wel beangstigend.

 • 6 december 2023 · 19:05

  Ik zou een heel lang verhaal kunnen typen en dan nog niet alles verteld kunnen hebben.. Als je als wappie wordt weggezet terwijl je alleen maar wilt afwachten of het vaccin doet wat het moet doen. Dat is zó pijnlijk. Terwijl niet veel later bleek dat het vaccin inderdaad niet beschermde tegen overdracht. Dat er nu 3 jaar na dato nog steeds geen gewoon gesprek over te voeren is. Dat de overheid in reclamespotjes waarschuwt voor polarisatie die zij zelf veroorzaakt heeft. Als het niet zo ontzettend triest zou zijn zouden we er met zijn allen om lachen. De breuken die in families, vriendschappen, kerken en verenigingen zijn ontstaan zijn nog steeds voelbaar en zullen nooit helemaal geheeld worden. Omdat het nog steeds niet mogelijk is om samen een kritisch gesprek te voeren, omdat er nog steeds niet geluisterd wordt naar de zogenaamde wappies. Dat je wel wilt demonstreren, maar niet durft omdat je bang bent voor buitensporig politiegeweld. Als je dan nu hoort hoe er binnen de politie over ongevaccineerden wordt gesproken. Hoe er nog steeds over ongevaccineerden wordt gedacht én gesproken binnen de samenleving. Dat maak je nooit meer goed.

 • 6 december 2023 · 17:45

  Traumatische tijd. Door de mainstreammedia werden we weg gezet als achterlijk en de ME en Romeo’s hebben ons zonder enkele redenen hard aangepakt. Heb meerdere incidenten van dichtbij meegemaakt. ME en politie dat zomaar beginnen te slaan nadat Romeo’s aanleiding gingen geven en zich uitgaven voor ons, vreedzame demonstranten. De mainstreammedia die het aantal mensen zwaar onderschatten en ons neerzetten als geweldplegers. Tijdens praatprogramma’s constant angst propaganda en hier en daar een kritische gast die neergesabeld werd door tafelgenoten incl presentatoren. Tenen krommend. Bekende Nederlanders die zich als puppets voor het narratief lieten gebruiken. Ben er nog naar van

 • 6 december 2023 · 17:22

  Alle argumenten tegen de inenting werden onder de tafel geschoven en de mensen die kozen te vertrouwen op hun eigen immuniteit, werden verketterd. Hoe makkelijk ging het om mensen uit te sluiten, zwart te maken en tot crimineel te bestempelen. Beangstigend hoe vreselijk veel mensen een über nsb-er bleken te zijn. Maar gelukkig heb ik mijn hart gevolgd en tot op de dag van vandaag ben ik blij met mijn keuze. Helaas vriendschappen verloren,maar dat bleken achteraf dan toch geen vrienden te zijn.

 • 6 december 2023 · 19:16

  Iedereen heeft vroeg of laat te maken met de coronakloof, maar de NPO en alle andere mainstreammedia nog het meest. Jullie kijkers en lezers lopen weg, he? En terecht. Zal alleen nog maar erger worden. Een behoorlijk deel van de jeugd is goed wakker, zie uitslag schoolverkiezingen. Jullie waren en zijn nog steeds totaal niet kritisch en onafhankelijk. Als je dat wel zou zijn, en je je werk serieus zou doen, dan hadden jullie de WOO (oude WOB) verzoeken al lang, nauwlettend bijgehouden en verslagen en hadden jullie het niet over bijzaken maar over wat de rol van de NCTV in het geheel was, waarom zaten zij aan elke overlegtafel, wie bepaalde de komst van de avondklok en de verlenging daarvan? etc. Hoezo werden/worden critici van het coronabeleid gevolgd door de NCTV (tot parlamentsleden aan toe)? Waarom is er nog geen docu over frauduleuze artikel in de Lancet waarna wereldwijd gestopt werd met het onderzoek naar de effecten van HCQ? Daar kun je zelf een film van maken. Waarom betalen wij allen de dwangsommen van Hugo de Jonge omdat hij weigert een rechterlijk bevel op te volgen? Gênant gewoon. En zo kan ik nog wel even doorgaan met een hele lange lijst aan zaken die niet door de beugel kunnen. Hoezo zijn jullie kritisch? Hahaha...wat een grap.

 • 6 december 2023 · 16:38

  Heb me behoorlijk alleen gevoeld. Eigenlijk ging iedereen om me heen mee in het heersende verhaal. Kritiek was not done. Heb zelfs schreeuwende ruzie gehad met een familielid over dit onderwerp. Heel naar! Was ook erg teleurgesteld in de media en politiek. De enige politieke partij die zich uitsprak is absoluut niet de mijne. Weet sindsdien ook niet meer welke partij mij vertegenwoordigd.

 • 6 december 2023 · 19:10

  Verschrikkelijk dat gevoel dat je dochter niet meer de sportkantine in mocht nadat ze in het veld naast elkaar speelde en vervolgens buitengesloten werd, zo ging dat dus waarschijnlijk ook vlak voor de tweede wereld oorlog. Kindertjes die buiten moesten omkleden na zwemles, echt je verzint het niet maar het gebeurde en dat allemaal omdat wij weigerden een experimenteel medicijn te nemen, waar de gevolgen niet bekend van waren en naar nu ook blijkt niet zo veilig bleek als werd beweerd door die media en dan op tv de BN’ers die de moed hadden om zich uit te spreken door andere BN’ers weggezet te worden als wappie, echt zo’n foute tijd! Laat dat in godsnaam nooit meer gebeuren!

 • 6 december 2023 · 16:33

  Verschrikkelijke tijd. Mijn minderjarige zoon was 10 weken opgenomen omdat het mentaal niet goed met hem ging. Ik mocht hem niet bezoeken 😢. Normaal is er met 5 weken een familiedag, maar nu mocht ik hem alleen even digitaal spreken. Ook de behandeling heeft dit niet goed gedaan.

 • 6 december 2023 · 18:00

  Ik vind het met terugwerkende kracht enorm verbijsterend hoe het zo heeft kunnen lopen. Eigenlijk was het de waanzin ten top: Gezonde mensen die bang werden gemaakt voor gezonde mensen, omdat iedereen zogenaamd A-symptomatisch besmet zou kunnen zijn. Hartverscheurende ruzies op het werk, met vrienden, met familie... Mijn tante die niet van haar laatste levensfase heeft kunnen genieten vanwege wanstaltige lockdowns. Mijn vader, zus en ik nog in de rouw door het overlijden van mijn moeder waardoor we niks leuks konden doen vanwege wanstaltige lockdowns en belachelijke avondklokken. Dit maakte alleen maar depressiever en de rouw zwaarder. Echt onvergeeflijk. Dit mag nooit, maar dan ook echt nooit en te nimmer de mensheid aangedaan worden...

 • 6 december 2023 · 17:23

  Als arts ben ik het vertrouwen in de gezondheidszorg in NL en in de mensen die het aansturen/verantwoordelijk zijn volledig kwijt geraakt. Zoveel zaken klopten niet. Er was geen ruimte voor tegengeluid, de media hielp daar hard aan mee. 2 voorbeelden die ook voor pro-coronavaccinatie mensen vraagtekens moeten opwerpen. Waarom eerst 90 plussers vaccineren terwijl medwerkers in de gezondheidszorg later aan de beurt kwamen. Waarom bleef de corona check app groen bij n positieve test? Zo is er nog veel meer gebeurd met blijvende lichamelijke en emotionele schade

 • 6 december 2023 · 18:45

  Mijn wereldbeeld en vertrouwen in de overheid is volledig op zn kop gezet door de corona maatregelen en door de berichtgeving daarover. Alles wat niet in lijn was met het overheidsbeleid werd in twijfel getrokken, niet serieus genomen en later belachelijk gemaakt en gedemoniseerd. Als je kritisch was, dan was je een complotdenker of een wappie. Je was asociaal als je de prik niet nam en werd daarvoor gestraft met volledige uitsluiting van het maatschappelijk leven in de QR code tijd. De QR code waavan ze al in april 2021 wisten dat die niet zou werken om besmetting tegen te gaan. Je werd een 2e rangs burger en het kostte vriendschappen en leverde veel strijd op in de familie. Zelfs op werkbijeenkomsten was je niet welkom zonder prik. Ik was en ben verbijsterd hoe de media klakkeloos het overheidsnarratief verspreiden en nauwelijks een tegengeluid gaven. Hulde voor Ongehoord Nederland en de Andere Krant en Forum voor Democratie. De enige partij die consequent aandacht bleef vragen voor het met voeten treden van de grondrechten van niet gevaccineerde Nederlanders en aantoonde hoe niet effectief en belachelijk de maatregelen waren.

 • 6 december 2023 · 20:42

  Dit ga ik nooit meer vergeten - wacht nog op parlementaire enquetes en fatsoenlijke onderzoeken. Heb me als verpleegkundige ingezet op covid-units in ziekenhuizen, zelf corona doorgemaakt in het pre-vaccinatie tijdperk. Meerdere keren mijn antistoffen laten checken en de uitslag was steeds 'goede respons op vaccinatie' haha, geen prik genomen en dat blijft zo. Vond de druk, dwang en drang stuitend en erg bedreigend aanvoelen. Heb vanaf 2021 veel medische informatie uit meerdere landen in de vorm van substacks, nieuwsbrieven etc. opgezocht. Vind en vond het bizar hoe media in Nederland zo weinig kritisch zijn geweest. Niet alleen dat: je werd ook gecensureerd. De farmaceutische industrie heeft de touwtjes in handen binnen een in-en-in corrupt systeem dat niets met onze gezondheid te maken heeft. Kijk maar waar de WHO nu mee bezig is. Hopelijk wordt men voor mei 2024 wakker!

 • 6 december 2023 · 18:28

  Ik mocht niet meer binnen bij mijn sportschool en ben eens een horecazaak uitgezet vanwege geen QR-code. Het beleid was discriminatoir en liet geen ruimte voor andersdenkenden. Dat terwijl ik mij goed ingelezen had en mijn keuzes weloverwogen.

 • 6 december 2023 · 16:52

  Zeker. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die steevast kiezen vooru liefde & verbinding in plaats van haat & uitsluiting. Ik zal nooit bij die laatste groep horen, hoe hard een overheid of de media ook roept dat ik dat moet of zou moeten.

 • 6 december 2023 · 17:31

  Het valt op dat de journalistiek nog steeds niet kritisch kijkt naar de materialen die ze via hun hoofdkanalen (zoals ANP) ontvangen.

 • 6 december 2023 · 18:37

  Door de eenzijdige staatspropaganda is.er.een verkeerd beeld ontstaan tov kritische mensen. Hierdoor heb ik vele ruzies in mijn vriendenkring en familie gehad. Er zijn nu een hoop mensen in die kring die nu pas inzien wat voor kwalijke rol de overheid heeft gespeeld. Dir narratieve werd voluit gesteund door de voornamelijk linkse media. Dit vergeet en vergeef ik.ze nooit meer.

 • 3 december 2023 · 15:23

  Weggezet worden als wappie en de uitsluiting kan ik after me laten. Het probleem zit hem in de mensen die alles netjes hebben geloofd en opgevolgd. Ik denk dat daar de woede nog gaat komen. Teveel gekke trendbreuken sinds 2021 en te weinig onderzoek. https://phinancetechnologies.com/HumanityProjects/Projects.htm.

 • 6 december 2023 · 18:57

  Het gemak waarmee media critici (wetenschappers, medici en burgers) telkens opnieuw wegzette als wappies, antivaxxers of complotdenkers, heb ik met ongeloof zitten aanschouwen. Is dit Nederland? Het verhaal van overheid en van de door haar aangewezen experts en wetenschappers werden klakkeloos als waarheid overgenomen. Media waren haar overduidelijk ‘ten dienste’. Het wegzetten door de media leidde ertoe dat ik in het dagelijks leven geen gesprek meer kon voeren waarin ik een kritische noot had. Onmiddelijk gingen de muren omhoog en werd ik geframed. Media hebben ervoor gezorgd dat gesprekken onmogelijk werden en een enorme kloof veroorzaakt.

 • 6 december 2023 · 20:58

  “Ik dacht dat ik eeuwig jong zou blijven, de wereld kwam op mij over als een heerlijke plek en de mensen als in wezen goed, ik dacht dat de slechtheid een soort van ongeluk was, een vergissing van de natuur. Aan dat alles kwam abrupt een einde..” Isabelle Allende, Paula. De wereld heeft voor mij sinds 2020 zijn onschuld verloren. Daar waar anderen om mij heen doorgaan alsof er niks is gebeurd, voel ik nog steeds ongeloof en vooral boosheid. Stiekem hoop ik op excuses.. excuses van vrienden die mij voor gek verklaarden, excuses van de overheid, media..excuses die waarschijnlijk nooit gaan komen…dus ga ik zelf maar trots op mezelf zitten wezen voor het rechthouden van mijn rug en probeer de luchtigheid van het leven weer terug te vinden.

 • 6 december 2023 · 19:57

  Helaas helaas heb ik me door alle maatschappelijke druk En de slechte informatie voorziening (lees desinformatie) vanuit de overheid en de media mij over laten halen toch de prik te nemen. Met alle ernstige schade als gevolg. Ben arbeidsongeschikt geworden en mijn leven ligt in puin. Ik schrijf er een blog over https://hoiikbenangelique.blogspot.com/?m=1 Lees en deel om inzicht te geven in wat er gaande is.

 • 6 december 2023 · 19:58

  Ik denk nog vaak terug aan hoe ik me voelde ten tijde van Corona. Anders, buitengesloten, mijn mening mocht er niet zijn. Ik werk in het basisonderwijs. Dagelijks werd ik onderworpen aan vragen over verkouden kinderen wel/niet toelaten in de klas, collega's die niet naast mij wilden zitten, ouders met allerlei meningen over wel/niet vaccineren enz. Mijn collega's vonden dat het mijn eigen keuze was dat ik bijv niet welkom was in restaurants enz. Dan had ik me maar moeten laten vaccineren. Ook onder vrienden zorgde deze discussie voor verdeeldheid. In de media was geen ruimte voor tegengeluid. Dat was voor de wappies. Alleen dat woord al.....

 • 7 december 2023 · 13:10

  Ja, ik werd uitgesloten door "vrienden" en "familie". Zo waren we niet welkom als we ons niet lieten vaccineren. Geregeld zijn we uitgescholden voor "wappies". En kregen we de schuld van alle mensen die op de IC lagen. Ook ben ik als zwangere die nodig moest plassen geweerd bij een restaurant toen ik nodig moest plassen. Zonder pas, was je immers niet welkom. Ook ben ik bespuugd omdat ik geen mondkapje kon verdragen door medische redenen. Of werd ik de winkel niet ingelaten omdat ik niet zo snel het bewijs kon leveren waarom ik het mondkapje niet kon dragen. Ook heeft iemand mij onder gespoten met desinfectie middelen en riep toen: Wappie, dat zal je leren! Jij maakt mensen dood! Mijn kinderen mochten niet meer met hun vriendjes spelen omdat wij "wappies" waren. Toen ik dus zwanger was werd mij zowat opgedrongen om te vaccineren want anders zou ik mijn kind willens en wetens in gevaar brengen en verdiende ik het op de IC te liggen. Ook kreeg ik opmerkingen als: hopelijk ga je dood, gaat je ongeboren kind dood en is je eigen schuld want had je je maar moeten laten vaccineren. Omdat ik mijn twijfels had over het coronabeleid als ervaren zorgmedewerker en mijn eindscriptie over handhygiëne had gedaan en desinfectie niet goed gebruikt werd en daar wat van zei, ben ik ook mijn baan kwijt geraakt omdat ik mijn handen niet "stuk" waste. Ook ben ik bedreigd toen ik openbaar mijn verhaal deelde. Zo kan ik nog wel doorgaan, maar ik ervaar dagelijks nog de gevolgen hiervan. Uitspreken mocht niet, je eigen keuze over wat je wel en niet in je lichaam spuiten laat, of stoppen laat, werd niet gewaardeerd. Dus eigen keuze over mijn eigen lichaam was een dreiging.

 • 30 november 2023 · 15:09

  Door de angstcultuur werd ik bij de tweede lockdown via een MRI scan onderzocht, voor iets dat de neuroloog echt beter met haar handen en hamer had kunnen doen. Ik vond het een vreemde gang van zaken, pas veel later viel het kwartje dat ze zo fysiek afstand kon houden. Ik ben achteruit gegaan door haar onderzoek en verwijzing. Als de media kritischer was geweest en niet onnodig paniek had gezaaid, was ik misschien tijdens de tweede lockdown wel op de normale manier onderzocht. Misschien ook niet, het was geen top-neuroloog. Ik heb helemaal geen last van een coronakloof, door deze fouten ben ik min of meer aan huis gebonden, het kost moeite om onder de mensen te komen..

 • 6 december 2023 · 22:45

  Wat een vreselijke tijd was dat. Waar de media de grootste veroorzaker van is. Bij mij thuis stonden mijn man en zoon lijnrecht tegenover mij. Ik werd weggezet als een gekke wappie. Nu er eindelijk aan het licht komt hoe slecht de vaccinaties zijn hoor je de media nergens over. Wanneer komt er een collectief excuus??

 • 6 december 2023 · 20:22

  Vreselijk wat deze coronakloof die gecreëerd werd door onze overheid en media, veroorzaakt heeft. Uitgesloten worden omdat jij anders denkt en voelt dan wat de overheid en media jou opdringen. Pijnlijk, verdrietig en heel duidelijk hoe gemakkelijk men elkaar uitsluit op basis van een andere mening. Blijft tot op de dag van vandaag heel eng en naar.

 • 6 december 2023 · 22:22

  Ja, als ongevaccineerde kritische heb ik die tijd als vreselijk ervaren. Vooral dat mensen die me voorheen nauw aan het hart gingen, het wel terecht vonden dat ik als niet gevaccineerde geen recht op een IC bed zou hebben. Met droge ogen. Hoe ik me in allerlei bochten moest wringen op mijn werk, want hoe er over kritische ‘anti-vaxxers’ gesproken werd maakte voor mij duidelijk dat ik maar het spelletje mee moest spelen of de planten ging water geven. De zwangerschap van mijn tweede kind was de volledige lockdown van okt ‘20-juni ‘21. En daarna die ongelofelijke QR code. En men vond het maar normaal. Ik dacht laatst nog met een traan terug aan de gedachte die ik in die tijd had en me op dat moment gewoon realistisch leek; dat ‘wij’ als ongevaccineerden ergens op een eiland of gebied een eigen plaats zouden hebben. Met een ziekenhuis waar ongevaccineerde artsen werken, etc. Waar er geen QR bewijs bestond. Waar lichamelijke integriteit als grondrecht wel gehandhaafd werd - of er nou sprake is of geen sprake is van een zogenaamde pandemie. Waar we ver weg bleven van de waanzin waarin de wereld nu uit bestond. Ik ben universitair geschoold en heb als millennial geleerd dat wetenschap begint bij vragen stellen en kritisch zijn. Dat was de freaking basis voor gedegen onderzoek en resultaten. Wat heeft 2020 laten zien hoe de machtsstructuren wereldwijd in elkaar zitten en in wat voor schijnvrijheid we leven. En dan heb ik het nog niet eens over de immense schade op diverse gebieden die de bestrijding van deze zogenaamde pandemie heeft gekost. Het is droevig dat ik anno 2023 gewend ben aan censuur, aan woorden als vaccin of fakzen te schrijven zodat Instagram geen RIVM banner over je bericht plaatst met ‘fake nieuws’

 • 6 december 2023 · 19:12

  Mijn verhaal in de Corona tijd.In het begin had ik nog respect voor bepaalde maatregelen. Al gauw sloeg mijn respect om naar niet geaccepteerd worden. Ik ben kwetsbaar en werk al jaren in de sector zorg en welzijn. Voor mij voelde het als druk dat ik me moest laten vaccineren. Waar ik bang voor was gebeurde. Na mijn eerste vaccinatie ben ik 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Het vaccin was op mijn hart geslagen ( dit weet ik pas sinds kort ) Destijds werd er nogal laconiek op gereageerd. Ik heb geen schade maar toch het gebeurde wel. Doordat ik 1 vaccinatie had gehad werd ik de rest van de corona tijd weg gezet. Geweigerd . Mocht niet eens meer ergens naar het toilet. Onder het mom van dat ik beschermd moest worden. Dankbaar moest zijn. Ik heb me meer buitengesloten gevoeld dan beschermd. Dit alles blijkt het nieuwe normaal te zijn. De media focuste zich alleen op de IC ‘s en wat het RIVM te vertellen had. Andere meningen mochten er niet zijn. Voor mij zegt precies wat voor mensen we zijn geworden. Al ruim voor de corona crisis. We zijn allang niet meer samen. Ieder op zich. We zijn verwende mensen geworden die alles willen en moeten. De kloof was er al, die is alleen maar groter en groter geworden. Aan de andere kant ben ik blij dat ik niet de enige ben en heel veel mooie mensen heb leren kennen . Ze zijn er nog wel namelijk. Gelukkig maar. Heel stil hoop ik dat er steeds meer mensen elkaar weer gaan zien. Geleerd hebben van deze tijd . Het is een stille hoop

 • 7 december 2023 · 00:53

  Ja. Toen en nu. Het is een bewust gecreëerde kloof. Verdeel en heers. Mensen die ZELF en kritisch nadenken en zich soms al tientallen jaren (ook ik) inlezen in de materie (het is groter dan Corona, Corona is ge/misbruikt voor de 2030 agenda, zoals bv de techniek achter welbekende qr-code van het uitsluitpaspoort) werden/worden als (rechts) extremisten en dom (wappie) weggezet; ja, ook of juist door de media (in opdracht van...?). Alle die maatregelen, waaronder de lockdowns, die alleen maar enorme schade hebben aangericht (overheid wist dit al in maart 2020!!! Zie wob onderzoek Jan van der Zanden oud-directeur CBS, betreffende lockdownschade in verloren qualyjaren aangegeven) en waar geen officieel onderzoek naar gedaan wordt (een mooie taak voor u, de mainstream media!!!). Hoe kan het bestaan? De uitsluiting en demonisering van de ongeprikten, het buitensporige en volstrekt onnodige politiegeweld tijdens de demo's tegen de vredelievende demonstranten, (was er zelf bij: de wanstaltige en onware reportages van de media hieromtrent waren werkelijk niet te bevatten!), de censuur en demonisering van mensen met een andere visie of invalshoek (ja ook artsen, wetenschappers en vaccin ontwikkelaars etc), de propaganda, de oversterfte (wordt ook geen onderzoek naar gedaan!), de druk die op de mensen werd gelegd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De media heeft hier een grote (afschuwelijke!) rol in gespeeld en in plaats van hun taak uit te voeren en onafhankelijk te zijn, de situatie van alle kanten te bekijken en te onderzoeken voor men het versloeg/verslaat, heeft men dag in dag uit (ook nu nog) wereldwijd dezelfde voorgekauwde teksten en info uitgebraakt... onvoorstelbaar! Hoe kan men zulke teksten hardop opdreunen op tv en radio, zonder ZELF te weten of te beseffen wat men als presentator/ journalist/ nieuwslezer opdreunt? Alleen de alternatieve media heeft gedaan wat het moest doen, en doet dat nog. In- en inverdrietig ben ik om datgene wat ALLE mensen is aangedaan, op alle gebieden, niet alleen die kloof! En we zijn er nog lang niet, gezien het feit dat het keihard doordrukken van de agenda gewoon doorgaat (u weet wel wat ik bedoel, bv soevereiniteit uit handen geven aan de WHO met de pandemie treaty, en als u het niet weet, praat eens met een wappie) want ook u doet weer gewoon mee en strooit de voorgekauwde info over uw kijkers en luisteraars uit... ik huil!  

 • 7 december 2023 · 12:47

  Het is nog steeds ongelofelijk hoe het narratief van de overheid /RIVM/WHO 100% gepusht werd. Andere meningen werden geweerd, mensen werden gecancelled, artsen en wetenschappers werden bedreigd of ontslagen. Attje Kuiken dreigde de BIG af te nemen. Hugo de Jonge zei we weten waar ze wonen (de ongevaccineerden). Zo waanzinnig dat MSM niet in staat was in te voelen dat een half jaar (!) uitsluiting ongevaccineerden zwaar overdreven, discriminerend en ondemocratisch was. Helaas deden zelfs rechters mee aan dit spel. Hoe kan ik nog een journalist geloven, een politicus, een rechter, een politieagent, etc. Dit is geen gezond verstand. Dit is een vorm van brainfog: alleen je eigen geluid toelaten. Het is tenenkrommend te zien hoe Thijs niet in staat is om een andere zienswijze toe te laten. Het bewijst mijn beeld van de MSM. Diep in slaap.

 • 6 december 2023 · 19:33

  Ja, ik heb daar zeker mee te maken gehad. Voor het eerst in mijn leven ben ik weggezet als een dwaas. Een wappie. Een melaatse. Een outcast. En daar zijn de media mede verantwoordelijk voor. Het pushen van het woord Wappie, het aanwakkeren van de verdeeldheid, de eenzijdige berichtgeving, het weghouden of ridiculiseren van tegengeluiden, het zwart maken van kritische experts, het steeds maar podium blijven geven aan dezelfde gezichten die weinig tot niet kritisch waren. Waar is de onafhankelijke rol van de journalistiek? Of… is het dan toch waar dat het grote geld regeert en bepaalt wat de geluiden in de media zijn? Dat de overheid mede bepaalt wat het narratief is? Ja, ik geloof het wel.

 • 7 december 2023 · 10:36

  Ik vond het zo heftig en zwaar om binnen korte tijd van een goede, brave burger die altijd om anderen dacht, te veranderen in een soort vijand, een egoïst die alleen maar aan zichzelf dacht en waar het overgrote deel van de maatschappij een hele sterke negatieve mening had. Alleen maar omdat ik niet zomaar vaccinaties wilde nemen, simpelweg om op vakantie te kunnen, ergens een bak koffie te drinken of zelfs aan bepaalde werkevenementen te kunnen deelnemen. Ik vond het heel heftig hoe makkelijk mensen beïnvloed konden worden door de media, door bangmakerij en door het publiekelijk zwart maken van de ‘oma killers’. Dat ik veel dingen niet mocht doen zonder me te laten testen was absurd, maar ik vond het nog veel erger dat er zo’n heftige mening werd gevormd en dat er in de persconferenties op televisie ook bijna letterlijk werd uitgesproken dat mensen hun naasten moesten proberen te overtuigen dat ze het vaccin moesten nemen, en dat deze ‘wappies’ (hoezo moet er meteen een naam aan gegeven worden? Oh ja, omdat het dan veel makkelijker is om er een gemeenschappelijke vijand van te maken) een gevaar waren voor de gezondheid. Ik ben door familieleden egoïstisch genoemd, terwijl ik allesbehalve dat ben. Ik zou een nier afstaan voor hen allemaal, maar iets laten injecteren waarvan ik ook niet geloofde dat dit anderen zou beschermen? Nee, sorry. Iets met lichamelijke integriteit en héél veel bullshit. Het is inmiddels allemaal ‘goedgekomen’ en ik ‘hoor er weer bij’. Maar ik zal nooit vergeten hoe makkelijk het is om mensen tegen elkaar op te laten zetten, en hoe groot de rol van de media is bij het laten vormen van meningen.

 • 6 december 2023 · 23:35

  Ja natuurlijk heb ik daar mee te maken. Gelukkig nu niet meer in dagelijkse omgang omdat ik het er niet constant over heb en ook wil verbinden met mensen die wel dachten dat alles wat er destijds gebeurde in positieve zin aan de maatschappij bijdroeg, maar op persoonlijk vlak heeft hetii enorm veranderd. Ik ben gedemoniseerd, verketterd, en gediscrimineerd wat uiteraard geen enkel probleem is als je wekenlang thuis zit en geen kant op kan. Sarcasme natuurlijk, maar dat an sich is nog niet eens het ergste, het heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn bachelor niet heb kunnen afmaken en nu dus met een studieschuld opgezadeld zit. Met zo veel negatieve energie in mij kreeg ik het niet voor elkaar om mij daar op te focussen. Toch ben ik deze periode ook dankbaar. Ik ken nu de ware aard van het beestje, weet veel beter hoe de vork in de steel zit en hoe alle spelletjes gespeeld worden. Ik heb nu het besef dat de politiek, de media en elke andere figuur die zichzelf heel belangrijk acht maar lekker in de stront mag zakken. Ik zal mijn eigen broek op moeten houden, want jullie verkondigen leugens en dienen niet mijn belang. Bedankt dus voor deze wijze les. Ik ben er sterker uitgekomen en hoop dat er nog veel meer mensen tot dit inzicht komen.

 • 6 december 2023 · 20:53

  Ja, ook ik heb te maken met de kloof die is gecreëerd in COVID tijd.. Doordat ik kritisch en zelf kon nadenken werd en word ik weggezet als wappie ( dit heeft de overheid gevoed, om anders denkende weg te zetten! Ook nu ervaar ik om mij heen nog steeds die verdeeldheid, met wat ik zie en ervaar in de samenleving.. Veel oversterfte, veel plotseling.., veel hartproblemen en nog maar niet te praten over turbokanker! Ik zie verbanden en ik zie dat t niet onderzocht kan/mag worden.. Ik wordt nog steeds als wappie gezien. Ik vergeet NOOIT wat voor spel er is gespeeld om de wereld in angst te brengen .. Je deed t voor de ander? Maar Vax schade laat men je alleen staan? Het klopt NIET!

 • 7 december 2023 · 11:08

  Als niet gevaccineerde en als geen mondkapjes dragende kan ik eerlijk zeggen dat ik een zeer onaangename kant van de mens heb ervaren. Dat was mij al niet onbekend maar in deze grote getallen was het zwaar en verdrietig. Ik ben uitgescholden in supermarkten, ik moest dood en mocht geen boodschappen meer doen. Ik werd nagekeken en door wildvreemden aangesproken. Los van het feit dat er geen enkele meerwaarde in het dragen vsn een mondkapje heb ik daar ook een medische reden voor. Die heel direct gelinkt is aan mijn pittige PTSS. Dat maakte dat de gehele periode er een was vol onnodig extra triggers, verdriet en herbelevingen. En waar ik in het ene ziekenhuis zonder problemen werd opgenomen werd ik in een andere belaagd door bewakers ondanks mijn verklaring op papier. Mijn medisch dossier was niet meer privé maar werd door wildvreemden opgeëist en besproken en beoordeeld. Ik wist al geel goed wat mensen toe in staat zijn en nu weet ik dat als puntje bij paaltje komt; kiest iedereen voor zijn of haar eigen hachje. En een ander daarbij afbranden en wegzetten in de maatschappij is dan heel normaal en geaccepteerd. En dan kunnen we elke oorlog herdenken, maar het was twee jaar oorlog in eigen land. Met hetzelfde rare onderscheid.

 • 7 december 2023 · 12:16

  Wat de Corona-tijd me duidelijk heeft gemaakt is dat we als mensheid nog steeds graag een ‘vijand’ hebben om onszelf en ons gedrag goed te praten. En nee, met vijand bedoel ik niet het virus. Dat laat onverlet dat mijn hart uitgaat naar de mensen die dierbaren in die periode zijn kwijtgeraakt, hetzij door ziekte, de vaccinatie of door de maatregelen van de overheid.Wat ik kwijt ben geraakt in de achterliggende periode is mijn vertrouwen dat mensen in wezen het goede willen, dat ze slim genoeg zijn om hun eigen angsten te ondervragen en indoctrinatie te doorzien. Maar eigenlijk moet ik niet verbaasd zijn, in mijn tijd als docent marketing en communicatie, geloofden veel van mijn studenten al klakkeloos de reclames op televisie. “Omdat het nou eenmaal op de televisie werd gezegd…” en “Mevrouw, anders zou het toch niet op de televisie mogen komen.” In mijn ogen is de Corona-tijd dan ook één groot reclameblok geweest, gebaseerd op angst en gestoeld op ons vertrouwen in een goedwillende overheid én kritische, onafhankelijke media. Daarnaast verloor ik goede vrienden en wederom niet door het virus. Sommigen voelen zich nog steeds met mij bevriend, maar ikzelf ben veranderd. Want om stelselmatig te worden bestempeld als zijnde egoïstisch, arrogant, dom en een wappie, gaat je niet in de koude kleren zitten. Vergeten kun je zoiets niet gemakkelijk, vergeven is al moeilijk genoeg. De echte verbinding is weg. Ik mis de gesprekken die ik voorheen met hen had over welk onderwerp dan ook. Als je meerdere keren te horen krijgt: “Daar wil ik met jou niet over praten” dan heb je dat uiteraard te respecteren. Maar het maakt me huiverig om andere serieuze onderwerpen aan te kaarten, want onze overheid en de media hebben ervoor gezorgd dat de vaccinatie-huiver van mensen gelijk staat aan complottheorieën en platte aarde verhalen. Terwijl je je maar een beetje hoeft te verdiepen in de geschiedenis van de mensheid of – in dit specifieke geval – in onafhankelijke medische fora om te weten dat het verhaal van onze overheid en de farmaceutische industrie wel heel eenzijdig was. Dat het op zijn minst gerechtvaardigd was om deskundigen met een andere mening te horen en niet belachelijk te maken of erger. Wat ik mis – nu de Corona-crisis achter ons ligt - is zelfreflectie. Niet alleen van de mensen in mijn omgeving, maar ook van de overheid (wellicht een wat naïeve wens) en de media. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik hoorde van het voornemen van Tijs van den Brink om wel hand in eigen boezem te steken. Helaas was het in die zin wat teleurstellend. Ik begrijp dat de interviews ingekort moesten worden om in de uitzendingen te passen en ik heb er begrip voor dat het niet makkelijk is om van een standpunt of stokpaardje af te stappen, maar ik had enige voorbereiding (aan de hand van gepubliceerde wetenschappelijke evaluaties, wereldwijd) wel prettig gevonden. Maar misschien waren de uitzendingen meer bedoeld als een handreiking om verloren schaapjes terug te krijgen dan als een echte evaluatie. Misschien nog een tip voor een volgende crisis… Op het moment dat iemand praat over ‘wij’ en ‘zij’ is er wel degelijk sprake van polarisatie en niet van het verlangen om een kloof te dichten. Dat zou iemand als de heer Van den Brink, die ik beslist hoog had zitten, toch moeten weten.

 • 5 december 2023 · 09:42

  Ik ben als hulpverlener voor de psychisch kwetsbare mens een enorm aantal mensen uit mijn lijst van mensen met een ernstig chronisch psychisch lijden verloren omdat zij zo in de fabeltjesfuiken zijn gezwommen van bange Frans, Willem Engel en Thierry Baudet. En dat verwijt ik mede de Nederlandse mainstream media, waar jij je als een van de kartrekkers toonde. Waarom? Omdat jullie klakkeloos overnamen wat de regering van vvd, d66 ChristenUnie, rivm en omt jullie op de mouw spelden. Terwijl ik als leek in mei al wist, na de uitbraak van de pandemie in december, dat het aerosolen waren en niet de grote druppels. Geen enkele kritische noot, nul eigen onderzoek en zonder de journalistieke erecode van hoor en wederhoor te hanteren. Want kritische geluiden werden ook door jou gedemoniseerd

 • 7 december 2023 · 10:27

  Journalisten hadden ooit het adagium dat ze 'waakhonden van de samenleving' waren. Dat betekent: kritisch zijn naar alles. Juist ook naar wat de overheid zegt! Kijk naar het verleden. Namens overheden zijn er de gruwelijkste dingen gebeurd. 'Opdat wij niet vergeten'. Bovendien moet juist de EO zich beseffen dat de hunkering naar macht bij de mens diepgeworteld zit? In coronatijd trok de overheid veel te veel macht naar zich toe, ten koste van de grondrechten van burgers. Kritische wetenschappers en politici werden niet (of ontzettend spaarzaam) aan het woord gelaten; sommige werden zelfs geband. De vooringenomenheid straalde uit de interviews. De media werden gedreven door angst. Objectieve verslaggeving (gekenmerkt door hoor- en wederhoor) was ver te zoeken. Het feit dat media als Blckbx en Ongehoord Nederland zijn opgericht illustreert dat daar een ontzettend groot gebrek aan was. Ik hoop echt dat de EO, en andere media, hiervan leren, want de bevolking is het meer dan zat.

 • 30 november 2023 · 21:39

  Op dit moment heerst er verkoudheid, longontsteking en griep! Ik kom via het coronadashboard (https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/verantwoording/ziekenhuizen-in-beeld) bij de cijfers van https://lcps.nu/datafeed/ . De IC_capaciteit_totaal = volgens hun gegevens 994 IC bedden. Daarvan zijn er volgens het kopje "IC_bezetting_covid" 26 bedden bezet door covid patiënten. Volgens het kopje "IC_bezetting_noncovid" zijn er 698 bezet door noncovid patiënten. 724 bedden van de 994 IC bedden zijn dus reeds bezet, 72.55 %, bijna driekwart, en het is nog maar november! SVP nu ook consequent: avondklok, lockdown, 2G, op zoek naar en dan verplichte experimentele mRNA griepvaccinatie! Enkel het https://kliniektwente.nl/griepgolf/ maakt er melding van: "Ondanks dat veel mensen een griepvaccinatie hebben gehad, was het dus toch raak."

 • 7 december 2023 · 11:44

  Ik herken zoveel in onderstaande verhalen, omdat ik het precies zo heb ervaren. Tijdens de Coronajaren heb ik mij een tweederangsburger gevoeld die met de nek werd aangekeken, en dat in een land waar we de mond vol hebben van inclusiviteit. Ik heb er nog steeds last van merk ik. Als ik geen mondkapje droeg voelde ik vaak de blikken van mensen die konden doden en de haatdragende opmerkingen doen nog pijn als ik eraan denk. Ook als ik vertelde dat ik mij niet liet vaccineren dan schoten anderen direct in de weerstand. Ik luisterde naar hun argumenten en probeerde dan mijn argumenten uit te leggen. Dat lukte nooit, want ik werd gelijk monddood gemaakt en weggezet als wappie. Ik heb mij echt enorm alleen gevoeld en ben nog steeds verbaasd over het feit hoe de massa in Nederland klakkeloos meeging in de narratieven van overheid en media, terwijl er al heel vroeg allerlei andere feiten bekend werden die de hype ontkrachtten. Dit nieuws is echter stelselmatig weggedrukt en heeft nauwelijks een podium gekregen. Als dat wel gebeurde dan werd het ontkracht en als extreem gevaarlijke theorie weggezet. Hele groepen mensen die zich wel degelijk verdiepten in wat er aan de hand was, werden weggezet als extreem rechts of staatsgevaarlijk. De media, overheid en ook de NCTV heeft daar een kwalijke rol in gespeeld. Ik kon niet meer naar de TV kijken, want ik werd onpasselijk van al die framing die continue werd gedaan. Het speelt naar mijn idee op veel meer thema's in de samenleving, maar Corona was zeker de aanjager. Ook op andere onderwerpen als klimaat, gender-neutraliteit, oorlog Oekraïne, etc. geldt: je bent vóór of je bent tegen. De nuances en het gezond verstand lijken compleet weg te zijn. De overheid en de media dragen enorm bij aan deze polarisatie helaas. Het voelt alsof ik we met z'n allen in the Matrix zijn beland.