Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgestorven dieren tot leven wekken, mammoet, botten.
© ANP

De mammoet, dodo en Tasmaanse tijger: komen ze terug?

16 april 2025 · 15:58| Leestijd:3 min

Update: 16 april 2025 · 16:02

In het kort

Wat als we de mammoet terugbrengen? Of de reuzenwolf? Dieren die duizenden jaren geleden uitstierven, opnieuw tot leven wekken met moderne techniek lukt steeds vaker. Moeten we dit wel willen? Of spelen we hiermee voor God?

Wat denk jij?

Wat vind jij ervan dat wetenschappers proberen uitgestorven diersoorten terug te brengen?

Aantal reacties: 0

Het Amerikaanse bedrijf Colossal maakte onlangs bekend een dier te hebben ontwikkeld dat sterk lijkt op de uitgestorven ‘dire wolf’, oftewel: de reuzenwolf. Volgens Leo Linnartz, programmaleider kennis ARK Rewilding, gaat het hier niet om een letterlijke terugkeer: "Ze hebben geen dire wolf teruggebracht, maar een wolf een beetje aangepast." Het dier is genetisch vrijwel identiek aan een moderne wolf, maar heeft enkele uiterlijke kenmerken van zijn uitgestorven voorganger.

Nog meer nieuwe dieren?

Colossal heeft grote plannen: ze willen ook de mammoet weer tot leven wekken en de Tasmaanse tijger. Maar voorlopig zijn dat vooral plannen op papier. Het moet nog maar blijken of dit ooit werkelijkheid wordt, want het is erg moeilijk, omdat dit grote en gevaarlijke dieren zijn, volgens Linnartz. "En zelfs als het lukt: waar laat je zo’n dier? Het ecosysteem waarin hij ooit leefde, bestaat niet meer."

Wetenschappers zijn ook bezig met plannen om de dodo en zelfs de sabeltandtijger terug te brengen. Dit zijn allemaal dieren die al lang zijn uitgestorven. Tot nu toe zijn het vooral experimenten, en het is nog maar de vraag of deze dieren ooit echt in het wild kunnen leven. "Mochten ze slagen, dan zullen de dieren voorlopig alleen in een gecontroleerde omgeving worden gehouden", zegt hoogleraar Patrick Jansen.

Afbeelding van Patrick Jansen

Patrick Jansen

Hoogleraar Wildlife Ecology and Nature Restoration Universiteit Utrecht

"Mochten ze slagen, dan zullen de dieren voorlopig alleen in een gecontroleerde omgeving worden gehouden."

Linnartz ziet ook kansen. "Als je dan toch begint, begin dan met grote planteneters," zegt hij. "Die beïnvloeden het landschap op een manier die we goed begrijpen. Roofdieren terugbrengen is veel ingewikkelder, die hebben prooidieren nodig die er misschien niet meer zijn."

Controverse rondom het terugbrengen van uitgestorven diersoorten

De wetenschappelijke mogelijkheden zijn indrukwekkend, maar niet zonder kritiek. Jansen wijst op meerdere bezwaren: "Deze projecten trekken geld weg bij reguliere natuurbescherming, geven mensen het idee dat uitsterven niet erg is, en lossen de oorzaken van uitsterven niet op." Ook ethische vragen spelen mee: "De ingenieurs zouden voor God spelen."

Linnartz benadrukt dat het terugbrengen van dieren niet alleen voor de wetenschap of het publiek moet zijn, maar dat het welzijn van het dier ook belangrijk is. "Dieren in een dierentuin houden vind ik onethisch", zegt hij. Hij hoopt dat mensen blijven nadenken over waarom we dieren terugbrengen en voor wie we het doen. "Dieren zijn geen museumstukken, ze verdienen de vrijheid om echt te leven", zegt Linnartz.

Afbeelding van Leo Linnartz

Leo Linnartz

Programmaleider kennis ARK Rewilding

"Dieren zijn geen museumstukken, ze verdienen de vrijheid om echt te leven."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook