Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, tijdens zijn speech voor het internationale politieke instituut Carnegie Europe waar Rutte zijn visie deelde op het versterken van de collectieve verdediging van de alliantie. Ook werd er gesproken over de trans-Atlantische samenwerking, over Rusland en Oekraïne en over de opkomst van nieuwe dreigingen, waaronder nieuwe technologie.
© ANP / REMKO DE WAAL

Richt je niet op oorlog, maar op vrede, zegt Denker des Vaderlands: 'Je moet zelf de hoop zijn'

2 januari 2025 · 11:40| Leestijd: 5 min

Update: 2 januari 2025 · 14:19

In het kort

Volgens Denker des Vaderlands Marjan Slob moeten we ons niet zozeer mentaal voorbereiden op oorlog, zoals NAVO-chef Mark Rutte eerder zei, maar op vrede. "Door je alleen maar te richten op oorlog, gaat je hele gemoed draaien richting oorlog", zegt ze bij Dit is de Dag (EO). Volgens haar kun je beter bedenken hoe je deel van de oplossing kunt zijn. "Je kan altijd íéts doen."

Wat denk jij?

Ben jij veel bezig met een toekomstige oorlog?

Het is bijna niemand ontgaan: Rutte die in zijn eerste grote toespraak als secretaris-generaal van de NAVO een alarmerende boodschap deelde. Het is volgens hem tijd om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog.

"Hij is natuurlijk de NAVO-chef, dus het is logisch dat hij dit zegt", zegt de Denker des Vaderlands. "Maar laten we ons voorbereiden op vrede. Hoe doe je dat? Dat is ook een innerlijke oefening." We moeten onze blik wel wenden, zegt Slob, maar niet meegaan in de doemretoriek. "Ga niet mee in 'dit moet wel mislopen als we niet dit, of als we niet dat'. Waarom zou het mislopen? Er gaat ook zoveel goed, tussen mensen onderling."

Marjan Slob
Marjan SlobDenker des Vaderlands

"Ik hoef niet in een hoekje met mijn zaklantaarn en mijn flessen water te gaan zitten wachten totdat ik de oorlog overleef. Ik kan wat doen door te zorgen dat ik met kleine dingetjes ietsje buig richting vrede."

'Ik weet dat er nu oorlog is, maar ik kan die mensen nu niet redden'

Volgens Slob is het niet goed voor je gemoedstoestand om enkel te focussen op oorlog. "Als je nadenkt over hoe je bij kunt dragen aan vrede, vind ik dat een veel constructievere vraag. Natuurlijk kun je maar weinig doen als individu, maar je kan altijd íéts doen. Openstellen, vriendelijkheid tonen: deel van de oplossing zijn", bepleit de Denker des Vaderlands. "Ik weet wel dat het heel klein is en heel vroom klinkt en ik weet dat er nu mensen sterven in Oekraïne en in Gaza. Maar wij zijn hier nú. Ik kan die mensen nu niet redden."

Wat is de 'Denker des Vaderlands' precies?

De Denker des Vaderlands is iemand die gekozen wordt om het land te helpen nadenken over belangrijke onderwerpen. Het is een filosoof, iemand die goed kan nadenken en praten over ingewikkelde vragen zoals geluk, vrijheid, of hoe we met elkaar omgaan.

De Denker des Vaderlands geeft lezingen, schrijft artikelen en geeft advies over actuele onderwerpen in de samenleving. Het doel is om mensen aan het denken te zetten en te helpen beter te begrijpen wat er speelt in Nederland. Elk paar jaar wordt een nieuwe Denker des Vaderlands gekozen.

"Wat ik wel kan doen is kijken waar ík vriendelijk kan zijn en hoe ík vrede kan uitdragen in mijn leven, in de hoop dat dat zich ook verspreidt", gaat Slob verder. "Je kunt zelf ook een olievlek van vriendelijkheid proberen te zijn." In haar zelfbenoemde 'bevoorrechte leven' vindt Slob dat ook ingewikkeld, geeft ze toe: het is heus niet simpel. "Maar dat geeft mij meer het gevoel dat ik wat kan doen. Ik hoef niet in een hoekje met mijn zaklantaarn en flessen water te gaan zitten wachten totdat ik de oorlog overleef. Ik kan wat doen door te zorgen dat ik met kleine dingetjes ietsje buig richting vrede."

Marjan Slob
Marjan SlobDenker des Vaderlands

"Het leven is nu, en het is ook iets om te vieren."

Maar hoe breng je dat dan in de praktijk? "Lach naar iemand die er somber uitziet", zegt Slob. "Dat klinkt heel weeïg, zo bedoel ik het niet. Maar het is voor mij echt een sport om te denken: heb ik twee mensen vandaag aan het glimlachen kunnen krijgen?" Slob snapt ook dat de wereld daar niet ineens "goed van wordt", zegt ze. "Maar het verandert in mijn én in hun leefwereld iets. Als zij zich iets kunnen ontspannen, kunnen ze daar misschien bij een ander ook voor zorgen."

'Je moet zelf de hoop zijn'

"Je moet zelf de hoop zijn, en de hoop leven", zegt Slob. "Ondertussen kun je doneren, actievoeren, je kunt je inspannen; ik bedoel het niet allemaal heel knus en huiselijk en tuttig. Maar je kunt waar je bent actief zijn", legt ze uit. "En natuurlijk schiet ik tekort, maar ik ben niet alleen. Als je het idee hebt dat je in je eentje de wereld moet redden, is dat mission impossible. Wat je wel kan doen: doe dat, en heb voor de rest ook een beetje lol. Want het leven is nu, en het is ook iets om te vieren."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) blikt presentator Joram Kaat met Denker des Vaderlands Marjan Slob terug op 2024. Slob bespreekt de oorlogsdreiging van afgelopen jaar, de opkomst van AI en onze reële of irreële angst voor de wolf, waarin zij een parallel ziet met de Haagse politiek. En: hoe kunnen we volgens Slob hoopvol het nieuwe jaar ingaan?

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook