Dierenasiels overvol: 'Mensen zijn hele domme wezens, maak cursus verplicht'
27 juli 2023 · 16:00| Leestijd: 4 min
Update: 8 augustus 2024 · 16:07
In dit artikel aan het woord
“Verbied verkoop via Marktplaats.”
“Niet dieren, maar mensen moeten op cursus”
“Mensen moeten beter voorgelicht worden.”
In het kort
Heb jij een hond of een kat, of een ander huisdier? Hopelijk ben je niet van plan deze binnenkort bij het asiel af te leveren, want de dierenasiels zitten vol. Iedere zomer is het een volle boel, maar dit jaar lijkt de drukte groter dan ooit. Wat is er aan de hand? Hoe kunnen we volle asiels voorkomen? Zou een verplichte cursus voor huisdiereigenaren helpen?
Wat denk jij?
Zou jij je huisdier naar het asiel brengen?
Aantal reacties: 0
Grote beestenboel in de asielen
Veel dierenasiels in Nederland zitten vol. Zo vol dat er geen nieuwe dieren meer bij kunnen. Dit gebeurt ieder jaar, maar toch lijkt het drukker dan voorgaande jaren. Daarvoor zijn verschillende redenen.
Wat is het dierenasiel?
Het dierenasiel is voor dieren die een tijdelijk onderkomen nodig hebben. Dieren komen op verschillende manieren binnen bij het asiel. Ze worden onder andere via de Dierenambulance of de Dierenbescherming binnengebracht, dit zijn meestal achtergelaten dieren. Ook kan je als huisdiereigenaar je kat, goudvis, alpaca of wat dan ook tegen betaling bij het asiel achterlaten. Het asiel zoekt een nieuw onderkomen voor alle beesten. Dierenasiels werken daarnaast samen met verschillende organisaties om gevonden dieren en hun eigenaren weer bij elkaar te brengen.
Het eerste asiel
Het eerste dierenasiel van Nederland opende in 1877 in Den Haag. Zes welgestelde vrouwen richtten in dat jaar de ‘Vereeniging Nederlandsch Toevluchtsoord voor Noodlijdende Dieren’ op. Dit was een asiel voor zwerfhonden en -katten. Vanaf 1890 kon je tegen betaling katten en honden laten opnemen en verzorgen.
Tijdens de coronacrisis schaften veel Nederlanders een huisdier aan, omdat ze vaak thuis werkten en dus veel tijd hadden om hun dier te vertroetelen. Maar nu mensen minder thuis zijn, blijkt een dier in sommige gevallen toch niet zo handig. Veel mensen besloten daarom hun dier weg te brengen naar het asiel, of zelfs achter te laten in een bos of langs de weg.
Daarbij zorgden de energiecrisis en de bijkomende inflatie het afgelopen jaar voor hogere kosten. En een huisdier kost veel geld. Daarom kozen sommige Nederlanders ervoor om hun dier weg te brengen. Een andere manier van geldbesparing is het niet laten castreren of steriliseren van huisdieren. Het gevolg: ongewenste puppy’s, kittens en andere jonge dieren. En ook deze beestjes komen in het asiel terecht.
Is de Nederlander een dierenvriend?
Uit onderzoek van de dierenbranche blijkt dat 45% van de Nederlandse huishoudens een of meerdere huisdieren heeft. De kat is het populairst, bijna een kwart van de Nederlanders heeft zo’n pluizige viervoeter. Maar we houden ook nog veel andere dieren, onder andere:
- 5,6 miljoen aquariumvissen
- 1,8 miljoen honden
- 1,6 miljoen kippen, ganzen en eenden
- 0,4 miljoen konijnen
- 0,2 miljoen pony’s en paarden
Hoe voorkom je gedumpte dieren?
Dierenasiels zitten dus overvol. We moeten iets doen om een einde te maken aan deze drukte, vinden verschillende deskundigen. Zou een verplichte cursus voor huisdiereigenaren een oplossing zijn?
Wat denk jij?
Zou een verplichte cursus helpen om het dumpen van dieren te voorkomen?
Aantal reacties: 0
Saskia Thijssen is woordvoerder bij de Dierenbescherming. Ze geeft aan dat het voor veel collega’s op de werkvloer nu flink aanpoten is in de zomerperiode. Maar Thijssen is niet enthousiast over een verplichte cursus, ze wil op iets anders inzetten.
“Wij vinden het heel belangrijk dat mensen zich goed inlezen en dat er goede voorlichting plaatsvindt. (....) Het klinkt als een goed idee, maar het is niet waterdicht. Als je mensen van tevoren een cursus of examen laat doen loop je de kans dat mensen alleen antwoorden geven waarvan ze weten dat je die wil horen.”
De Dierenbescherming heeft een online test waarmee mensen kunnen controleren of ze geschikt zijn als huisdiereigenaar. Je vindt de test hier!
Het hele jaar door vindt de Dierenambulance achtergelaten dieren. Piet van Berkel is voorzitter van de Dierenambulance en noemt wat voorbeelden: konijnen bij vuilnisbakken en caviaatjes met kooi en al op straat. Van Berkel is heel enthousiast over een verplichte cursus.
“Mensen schaffen te impulsief een huisdier aan. Mensen zijn hele domme wezens, veel te impulsief. En het dier is het slachtoffer. We moeten mensen verplicht op cursus sturen in plaats van de dieren. Dat ze leren wat een hond is en wat de kosten zijn. Dierenartsen rekenen tegenwoordig gigantische bedragen. Mensen gaan kiezen, wat ga ik doen met mijn dier? Het moet niet kunnen dat mensen een dier aanschaffen en daarna bij de vuilnisbak zetten."
Van Berkel probeert al jaren om een cursus verplicht te krijgen, maar tot nu toe zonder succes.
“Niemand luistert. We hebben de Partij voor de Dieren benaderd, maar die zijn alleen maar bezig met geld verdienen in Den Haag. Een verplichte cursus zou heel belangrijk zijn voor de dierenwetgeving.”
Asielbeheerder Rianne Steenbeek geeft aan dat het hartstikke druk is in haar asiel, en dat het ook landelijk een groot probleem is. En ze noemt een kwalijk gevolg: doordat de asiels vol zitten, gaan mensen hun dieren dumpen. Ze noemt als voorbeeld vijf Anatolische herders die vorige week in een Limburgs bos werden achtergelaten. Een verplichte cursus ziet zij niet als oplossing. Ze wil dat het aan de verkoopkant wordt opgelost.
“De beste oplossing is volgens mij dat alleen goedgekeurde, gecertificeerde bedrijven dieren mogen verkopen. Deze bedrijven kunnen juiste informatie geven en ook voldoende bedenktijd aan kopers. Hiermee voorkom je impulsaankopen. Alle andere verkoopkanalen zouden verboden moeten worden. Veel particulieren verkopen en kopen dieren bijvoorbeeld via Marktplaats. Sommige honden wisselen vier keer van eigenaar via Marktplaats. Dieren zijn hier de dupe van.”
Praat mee
Wat is volgens jou de oplossing voor de overvolle dierenasiels?