Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

DIDD Verkiezingscafé

Heeft Dilan Yesilgöz (VVD) een beter geheugen dan Mark Rutte?

Geschreven door Marinka Wagemans

7 november 2023 · 14:13

Update: 8 november 2023 · 16:03

In het kort

In het radioprogramma het DIDD Verkiezingscafé worden verschillende lijsttrekkers vragen voorgelegd, ook vanuit het publiek, en dit keer is het de beurt aan VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz!

Wat gaat Yesilgöz anders doen dan Rutte? Hoe denkt ze eigenlijk over samenwerken met de PVV? En wat zijn überhaupt haar plannen als de VVD weer mag regeren? In Café Fosco in Amsterdam kreeg de VVD-lijsttrekker allerlei lastige vragen voorgeschoteld, en dit waren haar antwoorden. 

Terugkijken

Je kunt de hele uitzending nu terugkijken via YouTube:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Wil de VVD met de PVV samenwerken en een coalitie vormen?

"Ik zeg sinds het moment dat ik daarover werd bevraagd: ik sluit geen kiezer uit, dus ik sluit daarmee ook geen partijen uit. En daarbij heb ik elke keer gezegd: verder is het ook aan het programma van die leiders, en met welke houding ze aan tafel zitten. Ik heb ook niet gezegd: ik wil wél met de PVV."

Politieagenten in uniform mogen definitief geen hoofddoeken en andere uitingen van geloofs- en levensovertuigingen dragen. Yeşilgöz heeft als minister van Justitie en Veiligheid voor dit verbod gezorgd. Waarom?

"Het is verboden als je in uniform werkt bij de politie. Dus er zijn mensen die bij de politie met een hoofddoek werken, en dat vind ik ook alleen maar heel mooi.

De politie gaat voor ons, vanuit de overheid, de straat op, gedelegeerd met een geweldsmonopolie om de orde te handhaven. Dat is een hele zware taak. Ik vind het belangrijk dat de agenten die neutraliteit uitstralen in hun uniform. En ik heb er ongelooflijk veel moeite mee dat als ik het heb over een scheiding van kerk en staat, een seculiere overheid, uniformiteit uitstralen bij zo'n belangrijke taak, dat dat meteen in een debat over discriminatie en racisme wordt betrokken. Iedereen is welkom. Die vrijheid van godsdienst heb je. En als je bij de politie wilt werken, zijn er heel veel plekken waar je dat kunt doen, maar niet op straat. En als je een uniform wilt, moet je ook de regels van het uniform volgen. Je kunt ook niet in je korte broek en je t-shirt gaan handhaven."

Wat denk jij?

Vind jij dat politieagenten in uniform zichtbare geloofs- of levensovertuigingen mogen tonen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

63%

38%

aantal reacties: 8

Wil je deze reactie verwijderen?

Heeft Dilan Yesilgöz een beter geheugen dan Mark Rutte?

"Ik heb een goed geheugen. Maar ik heb soms tientallen afspraken op een dag. En ik vind wel dat politici geen robots zijn. Dus dat ik dingen ook fout ga doen en ga vergeten: dat gaat ook allemaal gebeuren. In welke rol dan ook. Ik ben ook maar mens. Maar ik ga mijn best doen."

VVD wil graag de migratie-instroom beperken, maar er is een gigantisch personeelstekort in Nederland en in heel Europa. Kunnen die twee niet hand in hand gaan?

"De huidige instroom kunnen we niet aan. Dat betekent dat je goed beleid nodig hebt voor echte vluchtelingen. Dat zijn mensen die vervolgd worden of onveilig zijn vanwege oorlog. En dat betekent dat mensen die als asielzoeker willen komen, daar dan niet onder vallen. Dat hebben we met elkaar afgesproken in het vluchtelingenverdrag. Je moet goed antwoord hebben op wie ons nodig heeft.

We moeten ook goed antwoord hebben op wie wij echt nodig hebben. En op dit moment, omdat we daar geen grip op hebben, merk je dat elke sector, elke branche die dat wil, mensen hier naartoe haalt. Ik wil graag de sectoren en de bedrijven die zeggen: wij hebben die kennismigranten nodig, de ruimte laten houden om die hier naartoe te halen. Maar kijk je bijvoorbeeld naar distributiecentra, die kunnen investeren in digitalisering en automatisering. Dat is misschien net wat duurder dan de goedkope arbeidskrachten die je binnen haalt, maar daarmee wel efficiënter en beter. Dus op die manier moet je dan dus gaan kiezen. 

Om dat onderscheid niet te maken, vind ik inhumaan beleid. Ik kan slecht tegen het idee dat als je die keuze niet zou maken, dat je dan humaan zou zijn. Wat je dan doet is de echte vluchtelingen in de steek laten, en mensen in het gras laten slapen."

Terugluisteren

Je kunt de uitzending ook terugluisteren als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uitzending live bijwonen?

In aanloop naar de verkiezingen organiseren Dit is de Dag (EO) en Radio 1 het DIDD Verkiezingscafé.

Tijs van den Brink, Margje Fikse en Joram Kaat interviewen samen met het publiek deze twee weken elke dag in een andere lokale kroeg een uur lang een lijsttrekker. En jij kan er ook bij zijn!  Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op deze locaties:

  • Dinsdag 7 november - Lilian Marijnissen (SP)
    • Café de Groene Engel: Kruisstraat 15, 5341 HA Oss
  • Woensdag 8 november - Pieter Omtzigt (NSC)
    • Café Berger: Plein 18, 2511 CS Den Haag
  • Donderdag 9 November – Caroline van der Plas (BBB) - Let op: identificatie verplicht
    • Café de Keyzer: Kaiserstraat 2-4, Leiden
  • Vrijdag 10 November – Henri Bontenbal (CDA)
    • Oncle Jean: Ginnekenweg 338, Breda

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Vind jij dat politieagenten in uniform zichtbare geloofs- of levensovertuigingen mogen tonen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

63%

38%

aantal reacties: 8

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.