Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Is een alcoholvrije sportkantine een goed idee?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Hoe zou volgens jou de sportkantine gezonder kunnen worden?

Derde helft de belangrijkste

Een biertje in de sportkantine, dat moet toch gewoon kunnen?

Geschreven door Steve Oosterkamp

29 juni 2023 · 15:10

Update: 30 juni 2023 · 15:45

Tapbier.
© ANP

In gesprek met

Foto van “Hiermee draai je amateurclubs de nek om.”
Fred TeevenVoorzitter Nederlandse Brouwers
“Hiermee draai je amateurclubs de nek om.”
Foto van "Sporten staat voor gezondheid. Alcohol gaat daar niet mee samen."
Wim van DalenDirecteur STAP
"Sporten staat voor gezondheid. Alcohol gaat daar niet mee samen."
Foto van "Die derde helft is heel erg belangrijk. Dat sociale is toch leuk."
Marco TerlouOmnisportvereniging Kampong
"Die derde helft is heel erg belangrijk. Dat sociale is toch leuk."

In het kort

Je hebt net met je vrienden of vriendinnen een spannende wedstrijd gespeeld en stapt met een voldaan gevoel de sportkantine in. Wat is er lekkerder om juist dan even te genieten van dat biertje of wijntje? Heerlijk toch? Als het kabinet ligt is dit verleden tijd. Gaan we toe naar een alcoholvrije sportkantine?

Wat denk jij?

Is een alcoholvrije sportkantine een goed idee?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Alcohol en sport horen bij elkaar

Op de tribune in het stadion? Biertje erbij. Met vrienden die spannende wedstrijd kijken op tv? Dan mag een drankje niet ontbreken. En na je eigen sportwedstrijd met het team lekker de derde helft in? Dan staat het eerste rondje bier binnen de kortste keren op tafel. Het is duidelijk: voor veel mensen horen sport en een drankje gewoon bij elkaar. 

Zo belangrijk is de bieromzet
Sportverenigingen zijn voor een groot deel afhankelijk van hun drankverkoop. Voor bijvoorbeeld voetbalverenigingen is de kantineomzet al jaren de belangrijkste inkomstenbron.

Inkomsten Nederlandse voetbalverenigingen in 2018 (CBS):
  • Kantineverkopen: 38%
  • Contributies: 35%
  • Sponsorgelden: 15%
  • Subsidies: 8%
  • Overige: 4%
  • Totaal: 100%
Het Mulier Instituut deed ook onderzoek en kwam erachter dat 40% van de kantineverkopen bestaat uit alcoholische dranken. Verenigingen die hoog scoren zijn vaak veldsporten, zoals voetbal. Maar ook zaalsporten zoals basketbal en badminton zijn erg afhankelijk van hun alcoholverkoop.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 70% van de bestuursleden van sportverenigingen zegt dat inkomsten uit alcohol onmisbaar zijn voor hun verenigingen. Om kantines gezonder te maken, is er volgens het Mulier Instituut een 'cultuurverandering' nodig als het gaat om alcohol.

Maar tegelijkertijd weet iedereen ook dat te veel drinken niet goed voor je is. Samen met roken en overgewicht is overmatig alcoholgebruik de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Elk jaar overlijden 35.000 Nederlanders aan de gevolgen van tabak, alcohol en overgewicht, bijvoorbeeld aan diabetes of hart- en vaatziekten. Het zorgt in ons land dus voor veel ongezonde mensen, maar ook nog eens elk jaar voor 9 miljard euro aan zorguitgaven.

Om onze samenleving gezonder te maken, moet er wat gebeuren aan roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Daarom heeft de overheid afspraken gemaakt met 70 maatschappelijke organisaties. Al deze afspraken zijn in 2018 vastgelegd in het Nationaal Preventie Akkoord.

Dit staat in het preventieakkoord
In het preventieakkoord staat al het een en ander over alcohol in sportkantines. Daarbij zijn dit de belangrijkste doelen voor 2040:

  • Minimaal 80% van de sportverenigingen met een eigen kantine heeft een gezonde sportomgeving.
  • Happy hours en ‘meters bier’ zijn verdwenen.
  • Kantines hebben een frisse en gezonde uitstraling.
  • Er wordt geen alcohol geschonken bij jeugdwedstrijden.
  • Alcoholvrije drankjes worden gestimuleerd.

Dit is de discussie

Nederland op het alcoholslot?

Het is nu vijf jaar geleden dat het preventieakkoord verscheen. Inmiddels is Maarten van Ooijen van de ChristenUnie de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als het aan hem ligt worden de regels nog veel strenger dan afgesproken in het preventieakkoord, meldt De Telegraaf. Van Ooijen wil wijn en speciaalbiertjes uit de supermarkt halen, een minimumprijs voor alcoholische drankjes én dus ook een complete drooglegging van sportkantines.

Volgens Fred Teeven, voorzitter van de Nederlandse Brouwers, zou deze maatregel veel amateurclubs de nek omdraaien. Maar hij ziet ook nog een ander gevaar, zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Fred Teeven
© ANP

Fred Teeven

Voorzitter Nederlandse Brouwers

“Mensen gaan niet alleen voor sport, maar zeker ook voor gezelligheid naar sportvereniging. Tuurlijk kan dat ook met colaatje, maar je stuurt op deze manier mensen weg die dan gaan drinken op plaatsen waar je dat liever niet hebt. Jongeren die te veel drinken kunnen een probleem zijn, maar je wil liever contact met ze houden. Anders gaan ze ergens buiten het zicht een derde helft houden.”

Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), is een alcoholvrije sportkantine een kwestie van wennen. En als clubs inkomsten missen, dan zouden gemeenten volgens hem financieel moeten bijspringen.

Wim van Dalen

Directeur STAP

“Dat alcohol zou verdwijnen uit kantines is niet uniek. In Scandinavië vinden ze het juist bizar hoe het hier gaat. Iedereen begrijpt dat sporten belangrijk is voor de gezondheid. Alcohol gaat daar niet mee samen. Een paar glazen na de wedstrijd worden er al gauw wat meer en dan is het juist een risico voor de gezondheid.”

Bij Omnisportvereniging Kampong, waar Marco Terlou bestuurslid is, noemt het voorstel betutteling. Er wordt al veel aan regulering gedaan op de club en vindt dat je lekker met elkaar mag genieten van de derde helft. De drankjes en sociale aspect, hoort er wat hem betreft ook bij:

Marco Terlou

Bestuurslid Omnisportvereniging Kampong

"Binnen de sportclub reguleren al heel veel: we houden ons netjes aan NIX18, dus onder de 18 wordt sowieso niet verkocht. Wij doen op zaterdagochtend tot zaterdagmiddag 16u verkopen we sowieso geen alcohol in de kantine. En daarna wordt er een biertje gedronken, dat hoort er gewoon bij, vind ik. We mogen het toch ook een beetje zelf bepalen, wat we doen?"
Zo verdwijnt alcohol al uit de sport
Alcohol en sport worden al meer en meer uit elkaar getrokken. Er zijn namelijk allerlei regels waar sportverenigingen mee te maken hebben, opgesteld door NOC*NSF en de sportbonden. Dit zijn er een paar:

  • Sinds 2019 mogen amateurclubs geen nieuwe reclameborden voor alcoholhoudende dranken plaatsen langs het veld.
  • Vanaf 2023 moeten alle borden voor alcoholhoudende dranken zijn vervangen door een 0.0 variant. Reclame voor alcoholvrij bier is namelijk nog wel toegestaan.
  • Alle barmedewerkers, ook vrijwilligers, moeten het certificaat ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ hebben gehaald.

Wat denk jij?

Hoe zou volgens jou de sportkantine gezonder kunnen worden?

Dit is het debat

Luister hier naar het gesprek in Dit is de Dag (EO) op NPO Radio 1