Een goed doel steunen met je erfenis: hoe werkt dat?
1 oktober 2024 · 15:34| Leestijd: 3 min
Update: 1 oktober 2024 · 16:34
In het kort
Misschien wil je er nog helemaal niet over nadenken, maar weet je al waar jouw erfenis heengaat na je overlijden? Steeds vaker schenken mensen aan een goed doel. Hoe werkt dat?
Wat denk jij?
Zou jij na je overlijden geld nalaten aan een goed doel?
Aantal reacties: 0
Steeds meer mensen in Nederland geven na hun overlijden een deel van hun erfenis aan goede doelen. Het gaat vaak om grote bedragen, en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Vooral omdat een steeds rijkere, oudere generatie nadenkt over hoe ze hun vermogen willen achterlaten en wat voor impact ze daarmee kunnen maken.
Het zijn vaak grote organisaties, zoals KWF en de Hartstichting, die profiteren van deze nalatenschappen. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek en hulp, wat voor veel mensen een goede reden is om een goed doel in hun testament op te nemen. Toch blijft het voor sommigen een onbekend of lastig onderwerp om over na te denken.
Hoe werkt een erfenis?
Als je geen testament hebt, maar wel getrouwd bent, krijgt die partner alle goederen van de nalatenschap. Anders erven de kinderen. Dit zijn de aanbevolen stappen:
- Bepaal de waarde van de erfenis
- Betaal schulden en verkoop eventueel spullen uit de erfenis
- Verdeel overgebleven spullen en het geld in de erfenis
Je kan ook een testament opstellen. Daarin staat hoe je jouw erfenis (of nalatenschap) wil verdelen.
Waarom nalaten aan goede doelen?
Ondanks dat mensen steeds minder geven aan goede doelen, nemen de inkomsten vanuit nalatenschappen wél toe. Dat heeft drie redenen, vertelt nalatenschapsadviseur Arjen van Ketel bij Geld of je Leven (EO): "Er zijn steeds meer mensen die overlijden, die hebben ook nog meer vermogen, en zetten steeds vaker een goed doel in hun testament."
Ook Bart van Kuijk, hoofd fondsenwerving bij Artsen zonder Grenzen, ziet een grotere interesse onder donateurs. "Daar spelen we op in door ze op de juiste manier informatie te geven. We gaan niet heel actief mensen proberen om te praten."
"Er is een groot verschil tussen nalatenschap en andere manieren van geven," vindt nalatenschapsadviseur Van Ketel: "Rondom nalatenschap gaat het veel meer over waar mensen zelf voor staan. Het sluit aan bij wat mensen belangrijk vinden in het leven."
"Rondom nalatenschap gaat het veel meer over waar mensen zelf voor staan. Het sluit aan bij wat mensen belangrijk vinden in het leven."
Verwijzing naar uitzending
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met nalatenschapsadviseur Arjen van Ketel en Bart van Kuijk, hoofd fondsenwerving bij Artsen zonder Grenzen. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Weet jij al wat je wil doen met je erfenis?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast