Komt Elon Musk in de regering van Trump? 'Ik vind dit gevaarlijk'
8 november 2024 · 09:03| Leestijd: 6 min
Update: 10 november 2024 · 19:25
In dit artikel aan het woord
"Ik kan me gewoon niet aan de indruk onttrekken dat Musk dit grotendeels vanuit eigenbelang doet.”
"Trump en Musk hebben allebei een Messiascomplex."
In het kort
Elon Musk, de CEO van Tesla, SpaceX en X (voorheen Twitter), krijgt mogelijk een invloedrijke positie in de regering van Donald Trump. Waarom wil Musk, de rijkste man op aarde, ineens de politiek in? En is een samenwerking tussen Musk en Trump hoopvol of juist riskant?
Wat denk jij?
Elon Musk krijgt waarschijnlijk een functie bij de Amerikaanse overheid. Vind jij dat een goede ontwikkeling?
Aantal reacties: 0
Samenvatting van DIT artikel
Deze week is Donald Trump herkozen als president van de VS. Trump heeft aangekondigd dat hij Elon Musk, de rijkste man op aarde en eigenaar van meerdere succesvolle ondernemingen, een rol wil geven in zijn regering. Hij heeft Musk gevraagd of hij voorzitter wil worden van een commissie om de overheid efficiënter te maken. Musk heeft daarmee ingestemd en lijkt enthousiast om zich te gaan mengen in de politiek.
Er wordt in de media echter sceptisch gereageerd op Musks toetreding tot het politieke domein. Critici vermoeden dat Musk zijn politieke macht vooral wil inzetten om eigen bedrijven te helpen. Is dat waar - en, zo ja, is het gevaarlijk dat Musk nu zoveel politieke macht krijgt?
In Geld of je Leven (EO) gaan Amerikakenner Paul Verhagen en Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association, daarover in gesprek. Beiden zijn het erover eens dat Musk zich in de politiek mengt om zijn eigen bedrijven te bevoordelen. Voor Trump levert de samenwerking met Musk echter ook iets op, stelt Verhagen. Burm vindt Musk en Trump samen dan ook een 'gevaarlijk' duo: de twee hebben allebei een Messiascomplex en schuwen risicogedrag niet. Dat kan goed fout gaan, denkt Burm.
Elon Musk en Donald Trump: zakenmannen én politici
Je zou misschien denken dat Elon Musk langzamerhand de rest van zijn leven onder een palmboom wil gaan genieten van zijn miljarden, maar niets blijkt minder waar. Nu Donald Trump opnieuw de verkiezingen in de VS heeft gewonnen, lijkt het erop dat de Zuid-Afrikaanse Musk gaat rammelen aan de interne werkprocessen van de Amerikaanse overheid.
In september heeft Trump namelijk aangekondigd dat hij Musk wil benoemen als voorzitter van een government efficiency commission. Dat is een commissie die ervoor moet zorgen dat de federale overheid zo efficiënt mogelijk werkt. Musk is enthousiast en heeft maanden geleden al toegezegd dat hij de rol wil vervullen. Tussen neus en lippen door heeft de miljardair ook gedeeld dat hij van plan is om eenderde van alle overheidsuitgaven, zo'n 2 biljoen dollar, te schrappen. Voor de duidelijkheid: dat is 2.000.000.000.000 dollar. Tweeduizend miljard.
Waarom wil Musk ineens met Trump samenwerken?
Musk is al jaren openlijk Republikein en gaf de afgelopen maanden zelfs miljoenen dollars uit om Trumps verkiezingscampagne tot een succes te maken. Hij zegt zelf dat hij wil samenwerken met Trump omdat "de toekomst van Amerika en de beschaving op het spel staat".
Kort uitgelegd: zo begon de samenwerking tussen Trump en Musk
Trump en Musk kennen elkaar al jaren, maar werkten nog nooit zo intensief samen. Sterker nog: ze hadden acht jaar geleden een soort haat-liefdeverhouding.
Musk zat in 2016 in een soort adviescomité van ondernemers, waar hij de Trump-regering advies gaf over politiek beleid vanuit zakelijk perspectief. Toen Trump als president besloot om uit de klimaatakkoorden van Parijs te stappen, was Musk daar echter niet van gediend; Musk is tenslotte CEO van het elektrische autobedrijf Tesla. Musk besloot daarom om uit het adviescomité te stappen. Trump heeft Musk vervolgens negatief bejegend op Twitter.
In de jaren die daarop volgden, toonde Musk steeds vaker sympathie voor de Republikeinen op social media. In juli dit jaar, vrijwel direct na de eerste moordpoging op Trump, betuigde Musk officieel zijn steun aan Trump als Republikeinse presidentskandidaat. De afgelopen maanden doneerde hij zelfs ruim 100 miljoen dollar aan de Republikeinse verkiezingscampagne.
Musk kwam ook meerdere keren opdagen bij campagnebijeenkomsten van Trump om een toespraak te geven. Hij deed ook een goed woordje voor de nieuwe president bij Trumps overwinningsbijeenkomst op 6 november. Trump zei op zijn beurt over Musk: "Een nieuwe ster is geboren."
Critici vermoeden echter dat er meer aan de hand is. Volgens hen zou Musk zich naast Trump scharen om zijn eigen bedrijven nog succesvoller te maken.
Dit is hoe Musks bedrijven kunnen profiteren van Trump als president
Wat Elon Musk precies in gedachten heeft weten we natuurlijk niet, maar dit zijn enkele punten die deskundigen aandragen:
- Trump wil de productie van Amerikaanse auto's subsidiëren. Daar heeft Tesla profijt van, want het bedrijf heeft fabrieken in Austin en Texas.
- Trump wil fikse importheffingen invoeren op producten uit China, waaronder Chinese elektrische auto's. Goed nieuws voor Tesla, want die heffingen verzwakken de positie van Chinese autobedrijven op de Amerikaanse markt.
- Trump wil minder belastingen en regelgeving voor bedrijven. Musk is met zijn bedrijven al enkele keren in de problemen gekomen door de regelgeving van de overheid. Hij kan al die belastingen en regeltjes dus waarschijnlijk missen als kiespijn.
- Musk wil naar verluidt graag dat de overheid nauwer gaat samenwerken met zijn bedrijf SpaceX. Als Musk samenwerkt met Trump, zal Trump waarschijnlijk sneller NASA-contracten verstrekken aan SpaceX.
- Musk heeft eerder aangegeven dat hij de vrijheid van expressie op zijn socialmediaplatform X wil waarborgen. Trump is dat met Elon Musk eens - Trump weet tenslotte als geen ander hoe het is om van social media geweerd te worden.
Wil Musk inderdaad vooral zijn eigen bedrijven spekken, of stapt hij vanuit een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel op het politieke toneel? En is dit een gevaarlijke zet van Trump, of is deze samenwerking juist veelbelovend?
Dit is de discussieTrump en Musk, een frappant duo in het Witte Huis
Wat wil Elon Musk in de politiek bereiken?
Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association, vermoedt dat Musk zich wel degelijk in de politiek mengt voor zijn eigen gewin. Hij vertelt in Geld of je Leven (EO):
“Ik vind het verdacht dat Musk zo’n grote omslag heeft gemaakt. Eerst was hij Democraat, toen werd hij Republikein, en ineens is hij zich zelfs gaan mengen in de politiek. Dat kwam misschien ook door de moordaanslag op Trump in juli, dat hij zich daar emotioneel bij betrokken voelde… Maar ik kan me gewoon niet aan de indruk onttrekken dat Musk een heel zakelijk figuur is en dat hij dit grotendeels vanuit eigenbelang doet.”
Paul Verhagen is Amerikakenner. Hij is het met Burm eens:
“Elon wil gewoon minder regels voor zijn bedrijven én hij wil de regelgeving aansturen. Hij zit nu in de binnenste cirkel van Trump en Trump is zelf niet zo op beleid. De president zit niet heel erg op de details. Musk zou er dus prima op kunnen aansturen dat Trump uitzonderingen maakt op overheidsregels voor Tesla.”
Trump handelt echter ook niet geheel zonder eigenbelang, stelt Verhagen. Hij vertelt wat een samenwerking met Musk oplevert voor Trump:
“Musk heeft een grote spreekbuis via X én hij is een belangrijk personage in de rechtse hoek van het internet. Hij is een ‘online bro’, net als Jordan Peterson en Andrew Tate. Hun achterban, die zoveel waarde hecht het idee van de ‘sterke man’, overlapt met Trumps achterban. Het is voor Trump daarom belangrijk dat Musk zich leuk uitlaat over Trumps beleid op X.”
Een samenwerking tussen Trump en Musk: gaat dat fout?
Verhagen en Burm denken allebei dat de zakenmannen elkaar steunen voor hun eigenbelang. Maar is dat erg?
Verhagen is er niet zeker van dat de samenwerking tussen Trump en Musk goed gaat aflopen. Dat is niet alleen vanwege het risico op belangenverstrengeling.
"Ik denk dat het gevaarlijk is. Dat heeft ook te maken met de houding en de persoonlijkheid van zowel Musk als Trump; hoe je het ook wendt of keert, ze hebben allebei een Messiascomplex. Als je daar heel erg veel macht aan verbindt, kunnen er dingen fout gaan."
Verhagen twijfelt bovendien of Musk wel tijd heeft voor een volwaardige overheidsfunctie. Het zou best kunnen dat de voorzittersbelofte van Trump uiteindelijk in de soep loopt of nergens toe leidt, vertelt hij:
"Musks aandeelhouders hebben al geklaagd dat hij zich te veel bezighoudt met politiek. Ik weet niet hoe hij dit in zijn agenda gaat passen, maar de komende jaren zal hij in ieder geval invloed hebben. Formeel, in een politieke functie. Of informeel, door te appen met Trump."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Paul Verhagen, Amerikakenner, en Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Dit is waarom christenen wel of niet op Trump stemden
Dit is waarom christenen wel of niet op Trump stemden
Geloof speelde een grote rol tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De grootste groep christenen in twintig jaar stemde deze verkiezingen op Trump. Waarom stemden zij (juist niet) op Trump?
- Trumps overwinning gaat jou geld kosten: 'Zo'n vijfhonderd euro'
Trumps overwinning gaat jou geld kosten: 'Zo'n vijfhonderd euro'
Donald Trumps verkiezingswinst heeft impact op jouw portemonnee. Hoe zit dit precies?
- Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot handelsoorlog en recessie'
Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot handelsoorlog en recessie'
De winst van Donald Trump heeft niet alleen gevolgen voor Amerika, maar ook voor Nederland. Specifieker: zijn verkiezing heeft gevolgen voor onze economie. Sommige economen zien het heel somber in, zij denken dat er een economische recessie aankomt. Moeten we ons zorgen maken?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven