Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Jouw ener­gie­re­ke­ning wordt mogelijk nóg hoger: kunnen we de energiekloof dichten?

7 februari 2024 · 14:00| Leestijd: 4 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:54

In dit artikel aan het woord

Cora van Nieuwenhuizen
Cora van NieuwenhuizenVoorzitter vereniging Energie-Nederland
"Het is heel goed om de belastingen op gas en elektriciteit nog eens tegen het licht te houden."
Suzanne Kröger
Suzanne KrögerTweede Kamerlid voor GroenLinks
"Het probleem is dat hele groepen mensen nu vastzitten en niet zo makkelijk kunnen overstappen."
Sanne Bins
Sanne BinsGaslicht.com
"In een land als Nederland vind ik het erg als mensen de verwarming niet meer aan kunnen zetten."
Marien Boonman
Marien BoonmanEnergie-expert
"Hoe meer we koplopers blijven subsidiëren en achterblijvers vergeten, hoe groter het gat wordt."

In het kort

Heb jij nog een cv-ketel? Dan ga je hoogstwaarschijnlijk in de komende tien jaar nog veel meer betalen voor je energierekening. Rijkere mensen hebben meer geld om hun woning te verduurzamen en kunnen daardoor de financiële schade enigszins beperken. Is het mogelijk om deze flinke stijging van de energierekening te voorkomen? Dit is de Dag (EO) gaat er dieper op in.

Wat denk jij?

Heb jij nog een cv-ketel in huis?

Dit is de situatie

Energierekening in 2035 ongeveer €3000 per jaar: voor mensen met cv-ketel nóg meer

De verschillen tussen energierekeningen van huishoudens zullen steeds groter worden, waarschuwt Essent op basis van een onderzoek naar de energierekening van 2035. De energiemaatschappij, met ruim 2 miljoen klanten de grootste van Nederland, is bang voor de gevolgen voor huishoudens die weinig te besteden hebben.

Vooral mensen die nog een cv-ketel hebben zullen (nog) dieper in de buidel moeten gaan tasten. "Naar verwachting zal in 2035 de energierekening ongeveer 3000 euro per jaar zijn. Voor huishoudens die niet in staat zijn om te verduurzamen kan dat zomaar 800 euro extra zijn", zegt Essent-directeur Resi Becker.

Essent wil dat de overheid maatregelen neemt om dit te voorkomen, lees hier welke:
  • De energiemaatschappij wil ten eerste dat het Tijdelijke Noodfonds Energie, opgezet door energiebedrijven en de landelijke overheid, permanent wordt. Dit fonds helpt op dit moment mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen.

  • Ook vindt Essent dat een nieuw kabinet subsidies voor woningisolatie en warmtepompen intact moet laten.

Dit is de discussie

Hoe kunnen we energiekloof dichten?

Doordat de energierekening voor mensen met een cv-ketel veel harder gaat stijgen dan voor mensen zonder, wordt de zogenoemde energiekloof groter. Is het nog mogelijk om de groeiende ongelijkheid in energietarieven tegen te gaan?

Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, een branchevereniging voor energiebedrijven, zegt in Dit is de Dag (EO) dat ze erg bezorgd is over de stijgende energierekeningen. Ze vraagt zich af hoe mensen die nu al in energiearmoede leven dat straks moeten gaan betalen. Volgens Van Nieuwenhuizen wonen er grote groepen mensen in wijken met slecht geïsoleerde huizen, die het niet kunnen opbrengen om ze zelf te verduurzamen. Die mensen zal je echt moeten helpen, vindt ze. Maar het probleem gaat volgens de voorzitter verder dan alleen slecht geïsoleerde huizen.

Cora van Nieuwenhuizen
Cora van NieuwenhuizenVoorzitter vereniging Energie-Nederland

"Er zijn ook mensen die door medische redenen alleen thuis kunnen overleven met allerlei elektrische apparatuur. Zij kunnen er niets aan doen dat ze heel veel elektriciteit verbruiken. Dus je zal iets van maatwerk moeten hebben. Daarnaast is het heel goed om de belastingen op gas en elektriciteit nog eens tegen het licht te houden. Er wordt nota bene zelfs nog btw geheven over de energiebelasting. Dat onderdeel moet je echt voor ogen houden als je weet dat aan allebei de kanten de prijzen nog omhoog zullen gaan."

Als het aan Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) ligt, gaat de overheid er meer aan doen om minder rijke mensen toch mee te nemen in de energietransitie. Ze vindt dat de energiebelasting bevroren moet worden, omdat dat in ieder geval duidelijkheid biedt. Het belangrijkste vindt Kröger een eerlijke verdeling van de kosten.

Suzanne Kröger
Suzanne KrögerTweede Kamerlid voor GroenLinks

"Voor mensen die wel kunnen verduurzamen wordt het beter. Maar het probleem is dat hele groepen mensen nu vastzitten en niet zo makkelijk kunnen overstappen. Ze zitten bijvoorbeeld in een huurwoning of kunnen verduurzaming niet betalen en worden dan geconfronteerd met hoge prijzen. De energietransitie moet gewoon rechtvaardig en dat gaat niet vanzelf. Daar moet je als overheid echt op sturen. En dan moet je maatregelen nemen, zoals het grootschalig isoleren van sociale huurwoningen. En wij hebben voorgesteld om de energiebelasting niet te verhogen. Energie en warmte zijn nou eenmaal basisbehoeften."

Volgens energie-expert Sanne Bins van prijsvergelijker Gaslicht.com lijkt het erop dat er een kloof ontstaat tussen arm en rijk. En als we zo doorgaan als we nu bezig zijn, dan gaat die kloof groter worden, zo spreekt ze haar verwachting uit in Geld of je Leven (EO).

Sanne Bins
Sanne BinsGaslicht.com

"Wij roepen al jaren dat de gasbelasting explosief aan het stijgen is. De overheid probeert daarmee een prikkel te geven om te verduurzamen, maar huishoudens in bijvoorbeeld een huurwoning kunnen niet zelf verduurzamen. Dus in hoeverre is het dan fair dat die gasbelasting zo omhoog gaat? Maar er zijn meerdere wegen dan alleen het verlagen van de gasbelasting. Er gaat bijvoorbeeld ook nog 21% btw over, terwijl het geen luxegoed is. In een land als Nederland vind ik het erg als mensen de verwarming niet meer aan kunnen zetten, omdat ze het niet kunnen betalen."

Marien Boonman is ook energie-expert en hij vindt dat we wel heel erg bezig met 'koplopers-subsidies'. Daarmee bedoelt hij dat mensen die veel geld hebben, heel erg profiteren van bepaalde verduurzamingssubsidies, van prikkels om te verduurzamen.

Marien Boonman
Marien BoonmanEnergie-expert

"Maar juist de mensen die niet de mogelijkheid hebben om te verduurzamen, zijn min of meer veroordeeld tot het gebruik van gas. En dan is het wel vervelend dat juist door gasbelasting de economische prikkel toegediend wordt om van het gas af te gaan. Je moet namelijk wel de mógelijkheid hebben om daarop te acteren. En we zien dat dat achterblijft. Hoe meer we die koplopers blijven subsidiëren en de achterblijvers vergeten, hoe meer je dat gat met beleid groter gaat maken. Als je hoort dat mensen hun slaapkamer inrichten als woonkamer, om maar minder te hoeven stoken... Ik vind dat we daar als maatschappij wel iets aan kunnen doen."

Dit is het debat

Luister onze podcasts

Wil je het gesprek in Dit is de Dag (EO) met Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid GroenLinks), Cora van Nieuwenhuizen (Voorzitter Energie-Nederland) en ook Tom Schlagwein (Overstappen.nl) terugluisteren? Dat kan hier, of via je favoriete podcast-app!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ook in Geld of je Leven (EO) werd er over de energierekening gepraat, met energie-experts Sanne Bins en Marien Boonman. Ook dat gesprek luister je nu terug als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook

Praat mee

Kun jij al verduurzamen, en zo niet: maak jij je zorgen over de stijgende energiekosten?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is Geld of je leven
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

  • Geld

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook