Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Concurrentie voor de Champions League

Nieuwe voetbalcompetitie Super League goed voor het Europese voetbal?

Geschreven door Mariska van der Veen

27 december 2023 · 15:00

Update: 27 december 2023 · 15:11

Champions League-wedstrijd.
© ANP

In gesprek met

Foto van Chris Woerts

Chris Woerts

Sportmarketeer

"Ik vind het heel goed dat er concurrentie komt. De UEFA kon als alleenheerser alles bepalen."
Foto van Frits Barend

Frits Barend

Journalist

"Ik ben bang dat de Super League schadelijk is voor de nationale competitie."
Foto van Maarten Wijffels

Maarten Wijffels

Voetbalverslaggever AD

"Veel Europese clubs staan open voor nieuwe initiatieven."

In het kort

Als je van Europees voetbal houdt, is er goed nieuws. Naast de Champions League komt er binnenkort waarschijnlijk nog een competitie: de Super League. Je kan dus naar nog meer wedstrijden kijken van Europese topclubs. Maar is deze extra competitie wel goed voor het Europese voetbal?

Wat denk jij?

Mogelijk een extra Europese voetbalcompetitie, dat is mooi nieuws

Klik hieronder om je antwoord te geven

28%

21%

51%

aantal reacties: 39

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Hier komt de Super League

De Champions League krijgt zeer waarschijnlijk concurrentie. Het Europees Hof van Justitie oordeelde namelijk dat de Europese voetbalbond UEFA andere internationale clubcompetities niet meer mag verbieden.

De eerste voorbereidingen voor een nieuwe voetbalcompetitie, de Super League, zijn al genomen. Achter de Super League zit het bedrijf A22 Sports Management. Zij hebben gesprekken gevoerd met voetbalclubs en -bonden in Europa en op basis daarvan een plan gemaakt. 

De Super League moet een competitie worden met 64 Europese voetbalclubs op drie niveaus. Bovenaan de 'Star League', daaronder de 'Gold League' en als derde divisie de 'Blue League'. In de Star League zitten zestien clubs, net als in de Gold League. En in de Blue League zitten 32 teams. Naast de competitie voor mannen komt er ook een nieuwe Europese vrouwencompetitie. Alle duels in de Super League kunnen gratis gekeken worden via een streamingplatform. De Super League start waarschijnlijk in 2025. 

Welke clubs doen mee aan de Super League?
De volgende clubs willen meedoen aan de Super League:
  • FC Barcelona
  • Atletico Madrid
  • Real Madrid
  • Juventus
  • AC Milan
  • Inter Milan
  • Arsenal
  • Chelsea
  • Liverpool
  • Tottenham Hotspur
  • Manchester City
  • Manchester United 
Inmiddels hebben meer dan vijftig clubs zich aangesloten bij de Super League, meldt RTL Nieuws. Het Spaanse Mundo Deportivo noemt ook twee Nederlandse clubs: PSV en Feyenoord.

Dit is de discussie

Is een nieuwe competitie goed voor het Europese voetbal?

Als je van voetbal houdt, is het goed nieuws dat er nog een voetbalcompetitie bijkomt, toch? Toch staat journalist Frits Barend niet te juichen, zegt hij in Dit is de Dag (EO). Hij is bang dat de romantiek uit het voetbal verdwijnt, doordat clubs zich nog meer gaan richten op Europa en minder op Nederland.

© ANP

Frits Barend

Journalist

"Ik ben een romanticus. Ik zou het ontzettend leuk vinden als de nationale competitie nog heel erg belangrijk blijft en dat het er niet achteraan hobbelt. Een kind dat in Zwolle of Deventer woont, moet kunnen dromen dat als het eredivisievoetbal ziet, topvoetbal ziet. Dat Ajax langskomt, dat Feyenoord langskomt."
"Je hebt nu ook een aantal clubs die het heel goed doen in de lokale competities in Europa. Union Sint-Gillis in België en Girona in Spanje, die staat bovenaan. Girona zou absoluut niet in aanmerking komen voor die Super League, want het is normaal de nummer tien van Spanje. Ik vind dat de romantiek van het voetbal moet blijven bestaan. En ik ben bang dat een nieuwe Europese competitie ten koste gaat van de nationale competities."

Sportmarketeer Chris Woerts is vooral heel enthousiast over de Super League. Hij denkt niet dat deze nieuwe competitie de nationale competities in de weg zit. 

Chris Woerts (sportmarketeer).
© NPO Radio 1

Chris Woerts

Sportmarketeer

"De ranking gaat gewoon via de nationale clubcompetities. Dus de nationale competities zijn leidend voor het leveren van de clubs aan de nieuwe competities. Het is goed als naast de Champions League er ook een andere competitie komt."
"Het is heel goed dat er concurrentie komt. Nooit is iemand slechter geworden van concurrentie. De UEFA kon als alleenheerser alles bepalen. Neem bijvoorbeeld het WK in Qatar. Toen werden de clubs geconfronteerd met het feit dat dat niet in de zomer gespeeld werd, maar in de winter. Daardoor kwam de competitie op zijn gat te liggen. De clubs zijn het een beetje zat dat ze aan de leiband van de UEFA lopen. En die willen zelf kunnen beslissen over wanneer en waar er gespeeld wordt."

Voetbalverslaggever Maarten Wijffels heeft de man achter de Super League, Bernd Reichart, geïnterviewd voor het AD en vond dat hij interessante ideeën had. Hij denkt juist dat dit plan de romantiek in het voetbal terug kan brengen.

Maarten Wijffels

Voetbalverslaggever AD

"Reichart legde in dat gesprek een kaart van Europa op tafel en zei toen: ten oosten van München, daar waren in het verleden grote clubs, maar die stellen helemaal niks meer voor. Wij willen kijken of we dat soort traditieclubs weer een toekomst kunnen geven. Dat die clubs in Europa ook weer wat voorstellen."
"Ik vind dat we het gewoon even moeten afwachten, omdat het nog work in progress is. Vandaag is pas officieel bepaald dat je iets kunt indienen wat dan nog getoetst moet worden. Dus ik sta er echt heel open in, ik vind dat je het een kans moet geven. Heel veel clubs in Europa hebben in de huidige constellatie helemaal geen zuivere kans om Europees iets te bereiken of iets te winnen. Dus die staan open voor initiatieven die dat misschien wel mogelijk maken."

Wat denk jij?

Wat is jouw favoriete Europese voetbalclub?

Wil je deze reactie verwijderen?

Meer horen?

Luister naar Dit is de Dag

Meer weten over de Super League? In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Joram Kaat in gesprek over met sportmarketeer Chris Woerts, journalist Frits Barend en voetbalverslaggever Maarten Wijffels van het AD. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Mogelijk een extra Europese voetbalcompetitie, dat is mooi nieuws

Klik hieronder om je antwoord te geven

28%

21%

51%

aantal reacties: 39

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat is jouw favoriete Europese voetbalclub?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.