"Meer dan de helft van de mensen heeft al last van overgewicht."
Erwin SlotProjectleider van Food Village
"Bij Korean BBQ worden gewoon verse groenten gegrild op een plaat."
Ubel ZuiderveldHoreca-expert
"Jongeren, maar ook oudere generaties hebben veel behoefte aan gemaksvoedsel."
In het kort
Langs de A12 komt deze zomer een nieuw eetparadijs: Food Village Duiven, de grootste openlucht foodcourt van Europa. Van burgers tot taco’s en Korean barbecue – hier is voor elke smaak wat te vinden. Maar er klinken ook zorgen: wordt gezond eten niet steeds moeilijker met al die verleidingen?
Wat denk jij?
Zou jij langs de Food Village in Duiven gaan?
Dit is de situatie
Food Village
Langs de snelweg A12, vlak bij Duiven, opent deze zomer iets bijzonders: Food Village, de grootste openlucht foodcourt van Europa. Het wordt een grote verzameling eetplekken waar bezoekers kunnen kiezen uit allerlei soorten maaltijden. Denk aan burgers, taco’s, Korean barbecue en nog veel meer. Alles draait hier om snel, lekker en toegankelijk eten.
Waarom in Duiven? Duiven is al jaren een populaire bestemming vanwege de aanwezigheid van winkels zoals de IKEA, MediaMarkt, Makro en andere zaken op de woonboulevard. Veel mensen stoppen hier voor een middagje winkelen of onderweg naar huis. Food Village wil daar op inspelen: een plek waar je snel iets kunt eten, zonder dat je een restaurant hoeft binnen te gaan.
Maar er zijn ook zorgen. Voedingsdeskundigen vragen zich af of dit soort plekken mensen niet te veel in de richting van ongezonde keuzes duwen. Fastfood is vaak vet, zout of zoet – en als het overal makkelijk te krijgen is, wordt gezond eten steeds lastiger.
Dit is de discussie
Is het wel verantwoord?
In Dit is de dag (EO) vertelt Erwin Slot, de projectleider van Food Village, over zijn plannen voor de foodcourt in Duiven. Hij stelt dat er niet alleen maar ongezond voedsel te koop gaat zijn:
000
scherm sluiten
000
Erwin Slot
Projectleider van Food Village
"Bij Korean BBQ worden gewoon verse groenten gegrild op een plaat, daar komt geen spatje boter aan. Wij willen die mogelijkheid voor diversiteit in voedsel aanbieden."
000
Ubel Zuiderveld, horeca-expert, ziet dat de vraag naar gemaksvoedsel is gegroeid:
000
scherm sluiten
000
Ubel Zuiderveld
Horeca-expert
"Jongeren, maar ook oudere generaties hebben veel behoefte aan gemaksvoedsel. Het is nog een golfje Amerikanisering wat over ons heen komt."
000
Edith Feskens, hoogleraar voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit, ziet dit als een slechte ontwikkeling:
000
scherm sluiten
000
Edith Feskens
Hoogleraar voeding en gezondheid
"Meer dan de helft van de mensen heeft al last van overgewicht. Vooral onder jongvolwassenen, daar stijgt overgewicht enorm. Het probleem is: je verleidt de mensen."
000
Slot stelt dat er wel plannen zijn dat er meer gezonde ketens zich hier ook gaan vestigen, maar dat de écht gezonde ketens nog niet durven te investeren in een bedrijfspand:
000
scherm sluiten
000
Erwin Slot
Projectleider van Food Village
"We hebben vrij veel interesse gehad van biologische restaurants of veganistische restaurants. (...) Maar ze vinden het heel moeilijk om te kunnen inschatten wat de omzetten en de investeringskosten zijn."
000
Zuiderveld ziet het probleem van ongezonde voeding niet in:
000
scherm sluiten
000
Ubel Zuiderveld
Horeca-expert
"Er bestaat geen ongezonde voeding, alleen een ongezond leefpatroon."
000
Feskens houdt de gemeente Duiven aansprakelijk voor de, in haar ogen, slechte keuze van een opening van een Food Village:
000
scherm sluiten
000
Edith Feskens
Hoogleraar voeding en gezondheid
"De gemeenteraad van Duiven had dit moeten tegenhouden."
000
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
scherm sluiten
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.