Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Met welke intentie?

'From the river to the sea, Palestine will be free': onschuldige leus of pure Jodenhaat?

Geschreven door Steve Oosterkamp

17 oktober 2023 · 12:30

Update: 26 oktober 2023 · 09:42

Palestijnen demonstreren.
© ANP

In gesprek met

Foto van Jan van Benthem

Jan van Benthem

Buitenlandcommentator Nederlands Dagblad

"De uitspraak is altijd verbonden geweest aan de gewapende strijd tegen Israël."
Foto van Gerard Jonkman

Gerard Jonkman

The Rights Forum

"De slogan komt erop neer dat mensen oproepen tot vrijheid."

In het kort

Misschien heb je het meegekregen bij al het nieuws uit Israël en Gaza: de leus 'From the river to the sea, Palestine will be free'. Die wordt gebruikt bij demonstraties voor Palestina. Is dit een onschuldige leus of regelrechte Jodenhaat?

Wat denk jij?

Moet Nederland een duidelijke en actieve rol aannemen in het conflict tussen Hamas en Israël?

Klik hieronder om je antwoord te geven

57%

43%

aantal reacties: 1578

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

'Van de rivier tot aan de zee'

Sinds de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober, is er een hevige oorlog aan de gang tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Ook in Europa houdt deze oorlog veel mensen bezig en in Nederland is dat niet anders. Zo deden afgelopen zondag nog 15.000 mensen mee aan een pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam. 

Bij deze demonstratie hadden veel mensen Palestijnse vlaggen bij zich en er werden ook vlaggen uitgedeeld. Demonstranten riepen leuzen als 'Free, free Palestine'. De deelnemers aan de demonstratie waren divers. Ze hadden verschillende achtergronden, leeftijden en kwamen uit het hele land.

Waarom is de Jordaan zo'n belangrijke rivier?

Een andere leus die veel te horen is bij demonstraties voor Palestina is: 'From the river to the sea, Palestine will be free'. Die betekent: een vrij Palestina van de rivier (de Jordaan) tot de zee (de Middellandse Zee). 

De Jordaan is een rivier die van de Dode Zee naar het Meer van Tiberias stroomt. Het is de grens tussen aan de ene kant Jordanië en aan de andere kant Israël en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. De Jordaan is hemelsbreed ongeveer 170 kilometer lang, maar door de vele bochten is de werkelijke lengte veel groter. Hoe groot precies, is onduidelijk, berekeningen verschillen van 330 tot zelfs 400 kilometer. 

De rivier de Jordaan
De rivier de Jordaan
De rivier de Jordaan mondt in het noorden uit in het Meer van Galilea
De rivier de Jordaan mondt in het noorden uit in het Meer van Galilea

De Jordaan is een rivier die vaak voorkomt in de Bijbel. In het boek Jozua staat dat de Israëlieten na hun reis door de woestijn de Jordaan overstaken om het Beloofde Land te bereiken. In de evangeliën wordt verteld dat Johannes de Doper Jezus Christus doopte in deze rivier, vlakbij Betanië. Tegenwoordig laten mensen van overal ter wereld zich ook in de Jordaan dopen.

Dit is de discussie

Onschuldige kreet of pure Jodenhaat?

De leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' ligt erg gevoelig. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei onlangs in de gemeenteraad dat ze vindt dat 'free Palestine' moet kunnen, maar dat 'From the river to the sea' te ver gaat, omdat daarmee het bestaan van de staat Israël niet wordt erkend.

De uitspraak is al langer discutabel. In 2021 kwam het zelfs tot een rechtszaak nadat een activist de leus had geroepen tijdens een demonstratie. De rechter oordeelde toen dat de uitspraak niet strafbaar is en het Hof in Amsterdam kwam afgelopen zomer tot dezelfde conclusie. Toch zien veel mensen 'From the river to the sea' niet als een onschuldige kreet, maar als pure Jodenhaat.

Dat laatste vindt ook Jan van Benthem, hij is buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad. Volgens hem is de uitspraak heel sterk verbonden met Hamas en heeft de slogan vanuit Hamas een heel specifieke bedoeling: het vernietigen van de staat Israël. 

Jan van Benthem

Buitenlandcommentator Nederlands Dagblad

"Ik vind de leus niet wenselijk, de uitspraak is altijd verbonden geweest aan de gewapende strijd tegen Israël. Alleen al als je zegt: een vrij Palestina van de rivier tot de zee, betekent het dat er geen Israël meer zal zijn. Daar is dan geen ruimte meer voor. Als de uitspraak echt wordt gedaan met de intentie om Israël te vernietigen, vind ik het antisemitisch. Maar veel mensen die de slogan gebruiken zullen dat niet beseffen en die intentie niet hebben."

Gerard Jonkman werkte voor het Rode Kruis in Palestijnse vluchtelingenkampen. Tegenwoordig is hij directeur van The Rights Forum, een kenniscentrum op het gebied van de kwestie-Palestina/Israël. In zijn ogen wordt de uitspraak gedaan met goede intenties en is er geen sprake van Jodenhaat bij mensen die de slogan gebruiken.

Gerard Jonkman

The Rights Forum

"Dit is een uitspraak met een heel lange historie. Hij komt al uit de jaren 60, ver voordat Hamas werd opgericht. De slogan komt erop neer dat mensen oproepen tot vrijheid en een einde aan de bezetting voor de Palestijnen. Ik denk dat het heel belangrijk is om te kijken wat de intentie is en de intentie die ik zie is absoluut geen Jodenhaat. De rechter heeft ook gezegd dat dit valt onder de vrijheid van meningsuiting."

Dat de rechter in 2021 oordeelde dat de uitspraak niet strafbaar is, zegt volgens Jan van Benthem niet alles. Hij denkt dat diezelfde rechter nu wel anders zou oordelen, omdat de slogan voor Israëliërs inmiddels veel meer betekent dan twee jaar geleden.

Jan van Benthem

Buitenlandcommentator Nederlands Dagblad

"In 2021 had je ook een conflict tussen Hamas en Israël, waarbij ook veel raketten werden afgeschoten. Maar dat was niet zo'n gruwelijk conflict als deze. Je moet kijken naar de realiteit van nu. De slogan betekent psychologisch nu veel meer voor de mensen aan de andere kant, die de aanvallen van deze maand hebben gezien. Ze zien het als de grootste aanval op Joden na de Tweede Wereldoorlog. Op hen komt de leus anders over dan hoe demonstranten het bedoelen. De boodschap ligt ook in het oor van de hoorder."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Benieuwd naar de hele discussie? Luister hier naar Dit is de Dag (EO) waarin presentator Tijs van den Brink het debat leidt met Jan van Benthem (Buitenlandcommentator Nederlands Dagblad) en Gerard Jonkman (The Rights Forum).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit vindt Nederland

Veel zorgen over strijd tussen Israël en Palestijnen

Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over de strijd tussen Israël en de Palestijnen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van I&O Research in samenwerking met de Volkskrant. De meerderheid vindt dat Hamas het geweld heeft laten oplaaien. Ongeveer driekwart van de mensen vindt dat die partij verantwoordelijk is, terwijl bijna niemand (slechts 4%) denkt dat Hamas nauwelijks tot niet verantwoordelijk is.

Naast Hamas houdt een flink deel Israël (45%) en vooral premier Netanyahu (51%) volledig of grotendeels verantwoordelijk voor het conflict. Als het gaat om de Palestijnse Autoriteit, die de controle heeft over delen van de Westelijke Jordaanoever maar niet over de Gazastrook, vindt slechts 28% dat ze verantwoordelijk zijn voor de situatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat oudere mensen zich meer zorgen maken over de strijd dan jongeren. Onder de 50-64-jarigen is 82% bezorgd, terwijl bij de 65-plussers dit percentage 93% is. Bij jongeren zijn de zorgen ook hoog, bijna 70%, maar wel flink lager dan bij ouderen.

De onderzoekers vroegen ook hoeveel mensen het eens zijn met de manier waarop de Nederlandse regering het conflict tussen Israël en de Palestijnen aanpakt. Daaruit blijkt dat jongeren kritischer zijn dan ouderen. Onder de 65-plussers steunt 35% de reactie van de regering, terwijl slechts 17% van de 18 tot 24 jarigen dit doet. Het percentage mensen dat het er niet mee eens is, is ongeveer hetzelfde, maar jongeren weten het vaker niet.

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 7 november 2023 · 21:01

  Wat enorm verdrietig dat zo weinig christenen kennis hebben van de geschiedenis en van het Woord van God. En dat zovelen de eenzijdige tendentieuze berichtgeving voor zoete koek slikken. Lees alsjeblieft Psalm 2, Psalm 83, Joël 4 en wordt wijs!

 • 13 november 2023 · 12:52

  Ik ben diep geschokt door al die reacties hier. Vooral de pro-israēl reacties. Mensen die het gerechtvaardigd vinden een hele bevolking uit te roeien. Ongelofelijk!

 • 6 november 2023 · 22:45

  In Nazi Duitsland zijn ten tijde van WO II circa 5,6 miljoen soldaten én burgers omgekomen. Zo zijn er 420.000 burgers omgekomen tijdens de geallieerde bombardementen. Toch vieren wij nog elk jaar Bevrijdingsdag omdat wij vrijheid zo belangrijk vinden, maar Duitse burgerslachtoffers waren er wel degelijk. Hamas is een terroristische organisatie die het woord vrijheid absoluut niet in het woordenboek heeft staan en hun eigen bevolking als schild gebruikt om (zo staat/stond het in hun manifest) Israël van de kaart te willen vegen. De leiders zijn al 19 jaar aan de macht en er zijn nooit verkiezingen geweest. Voor de lezer, wat is vrijheid en wat zijn dan mensenrechten? Of is het zo dat het Westen vrij mag zijn en Israël mag buigen onder de terreur van Hamas?

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 14 november 2023 · 08:43

  Idd zien wij verschrikkelijke dingen en begrijpen het vaak niet. Maar een ding is zeker onze God heeft de overhand en zijn woord is de waarheid. Als wij de bijbel lezen weten wij hoe dit afloopt. Jezus waarschuwde ons o.a. in Mt.24:6-14. Dit is nog maar het beginsel der smarten.

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • 18 december 2023 · 22:09

  In plaats van partij te kiezen, zouden we eerst moeten beoordelen hoe dit conflict ontstaan is; ofwel: we moeten hierbij terug naar de bron/oorzaak van dit conflict. In 2006 werd er in Israël een boek gepubliceerd; in het Hebreeuws. Later kwam er ook een Engelse vertaling van uit. In januari 2008 werd hier de Nederlandse van uitgegeven. Bij Uitgeverij Omniboek - Kampen. Precies een jaar later volgde hier ook de 2e druk van. De titel: "De Etnische Zuivering van Palestina." De auteur: de Joodse geleerde Ilan Pappe. Professor Pappe schrijft dat de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1948) tot een massale zuivering onder de Palestijnse bevolking geleid had. Circa een miljoen Palestijnen werden er door Israëlische troepen o.l.v. David Ben Gurion met gruwelijk geweld uit hun huizen en van hun grondgebied verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden er verwoest; op de ruïnes ervan werden Israëlische dorpen en steden gebouwd. Dit gruwelijke incident kennen de Palestijnen nu als de "Nakba" (Grote Ramp/Catastrofe). Een ramp die met gruwelijke slachtpartijen onder de Palestijnen gepaard ging. De overlevenden leven er nu al voor meer dan 75 jaar onder een wrede, kwaadaardige Joodse bezetting. Zolang deze trieste gebeurtenis niet zal worden erkend maar we hierbij weg bij blijven kijken, heeft het geen nut voor Hamas of Israël te kiezen

 • 9 december 2023 · 15:15

  Waarom zijn er überhaupt grenzen ? waarom zijn er wapens ? Waarom denkt men superieur te zijn aan een medemens ? We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Het zou ons veilige thuis moeten zijn ? Ik snap het 67 jaar al niet meer.

 • 5 november 2023 · 18:43

  https://www.youtube.com/live/pe3LSs4pJSE?si=WPGrTNASsI2WCLKu

 • de

  deadlyeye

  19 januari 2024 · 08:29

  Jezus zou momenteel stenen gooien het dna van christus stroomt door het bloed van de palestijnen niet door die europeze russische zionisten ...vers john. 8:44 joden zijn kinderen van de duivel zijn jezus zijn worden ...palestijnse christenen en christus geboorte kerk huilen om hun moslim broeders en snappen niet hoe de christelijken zich zo makkelijk hebben laten manipuleren door zionistische joden na de 2de wereld oorlog ....je bent schijnheilig als je achter de gruweldaden van israel staat

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

 • nf

  nfinadorina

  16 januari 2024 · 12:48

  STRAFBAAR MAKEN. doe normaal, een swastika vinden we in nederland toch ook niet kunnen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit maakten we ook

Bekijken

Hoe herken je nepnieuws tussen alle berichten over Israël en Gaza?

Bekijken

Hoe komt Hamas toch aan al dat geld voor raketten en drones?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Moet Nederland een duidelijke en actieve rol aannemen in het conflict tussen Hamas en Israël?

Klik hieronder om je antwoord te geven

57%

43%

aantal reacties: 1578

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 7 november 2023 · 21:01

  Wat enorm verdrietig dat zo weinig christenen kennis hebben van de geschiedenis en van het Woord van God. En dat zovelen de eenzijdige tendentieuze berichtgeving voor zoete koek slikken. Lees alsjeblieft Psalm 2, Psalm 83, Joël 4 en wordt wijs!

 • 13 november 2023 · 12:52

  Ik ben diep geschokt door al die reacties hier. Vooral de pro-israēl reacties. Mensen die het gerechtvaardigd vinden een hele bevolking uit te roeien. Ongelofelijk!

 • 6 november 2023 · 22:45

  In Nazi Duitsland zijn ten tijde van WO II circa 5,6 miljoen soldaten én burgers omgekomen. Zo zijn er 420.000 burgers omgekomen tijdens de geallieerde bombardementen. Toch vieren wij nog elk jaar Bevrijdingsdag omdat wij vrijheid zo belangrijk vinden, maar Duitse burgerslachtoffers waren er wel degelijk. Hamas is een terroristische organisatie die het woord vrijheid absoluut niet in het woordenboek heeft staan en hun eigen bevolking als schild gebruikt om (zo staat/stond het in hun manifest) Israël van de kaart te willen vegen. De leiders zijn al 19 jaar aan de macht en er zijn nooit verkiezingen geweest. Voor de lezer, wat is vrijheid en wat zijn dan mensenrechten? Of is het zo dat het Westen vrij mag zijn en Israël mag buigen onder de terreur van Hamas?

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 14 november 2023 · 08:43

  Idd zien wij verschrikkelijke dingen en begrijpen het vaak niet. Maar een ding is zeker onze God heeft de overhand en zijn woord is de waarheid. Als wij de bijbel lezen weten wij hoe dit afloopt. Jezus waarschuwde ons o.a. in Mt.24:6-14. Dit is nog maar het beginsel der smarten.

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • 18 december 2023 · 22:09

  In plaats van partij te kiezen, zouden we eerst moeten beoordelen hoe dit conflict ontstaan is; ofwel: we moeten hierbij terug naar de bron/oorzaak van dit conflict. In 2006 werd er in Israël een boek gepubliceerd; in het Hebreeuws. Later kwam er ook een Engelse vertaling van uit. In januari 2008 werd hier de Nederlandse van uitgegeven. Bij Uitgeverij Omniboek - Kampen. Precies een jaar later volgde hier ook de 2e druk van. De titel: "De Etnische Zuivering van Palestina." De auteur: de Joodse geleerde Ilan Pappe. Professor Pappe schrijft dat de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1948) tot een massale zuivering onder de Palestijnse bevolking geleid had. Circa een miljoen Palestijnen werden er door Israëlische troepen o.l.v. David Ben Gurion met gruwelijk geweld uit hun huizen en van hun grondgebied verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden er verwoest; op de ruïnes ervan werden Israëlische dorpen en steden gebouwd. Dit gruwelijke incident kennen de Palestijnen nu als de "Nakba" (Grote Ramp/Catastrofe). Een ramp die met gruwelijke slachtpartijen onder de Palestijnen gepaard ging. De overlevenden leven er nu al voor meer dan 75 jaar onder een wrede, kwaadaardige Joodse bezetting. Zolang deze trieste gebeurtenis niet zal worden erkend maar we hierbij weg bij blijven kijken, heeft het geen nut voor Hamas of Israël te kiezen

 • 9 december 2023 · 15:15

  Waarom zijn er überhaupt grenzen ? waarom zijn er wapens ? Waarom denkt men superieur te zijn aan een medemens ? We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Het zou ons veilige thuis moeten zijn ? Ik snap het 67 jaar al niet meer.

 • 5 november 2023 · 18:43

  https://www.youtube.com/live/pe3LSs4pJSE?si=WPGrTNASsI2WCLKu

 • de

  deadlyeye

  19 januari 2024 · 08:29

  Jezus zou momenteel stenen gooien het dna van christus stroomt door het bloed van de palestijnen niet door die europeze russische zionisten ...vers john. 8:44 joden zijn kinderen van de duivel zijn jezus zijn worden ...palestijnse christenen en christus geboorte kerk huilen om hun moslim broeders en snappen niet hoe de christelijken zich zo makkelijk hebben laten manipuleren door zionistische joden na de 2de wereld oorlog ....je bent schijnheilig als je achter de gruweldaden van israel staat

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

 • nf

  nfinadorina

  16 januari 2024 · 12:48

  STRAFBAAR MAKEN. doe normaal, een swastika vinden we in nederland toch ook niet kunnen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.