Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Studie vs. werk

Heb je als mbo'er wel een diploma nodig?

Geschreven door Mariska van der Veen

5 februari 2024 · 15:00

Update: 5 februari 2024 · 15:00

mbo-studenten.
© Pexels

In gesprek met

Foto van Lieke Brugman

Lieke Brugman

Mbo-docent van het jaar 2023

"Een diploma is een basis voor iemand om verder te kunnen gaan in de maatschappij."
Foto van Piet Fortuin

Piet Fortuin

FNV-voorzitter

"Nederland lijdt aan een vorm van diplomaterreur."
Foto van Dennis Kosten

Dennis Kosten

Branchevereniging voor vakmensen (VLOK)

"Een mbo-diploma is ongeveer hetzelfde als een rijbewijs halen, daarna ga je pas echt leren autorijden."

In het kort

Als je een opleiding of studie volgt of hebt gevolgd, weet je vast dat dat niet altijd makkelijk is. Het is dan ook niet gek dat het niet iedereen lukt om een diploma te halen. Maar veel mbo-studenten stoppen ook omdat ze direct aan het werk kunnen. Want hoe nodig is een diploma nou eigenlijk als je snel geld kan verdienen? Daarover gaat het gesprek in Dit is de Dag (EO).

Wat denk jij?

Heb jij een mbo-diploma?

Klik hieronder om je antwoord te geven

55%

14%

32%

aantal reacties: 44

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Van school zonder mbo-diploma

In het schooljaar 2021-2022 besloten 30.242 leerlingen en studenten om met hun studie te stoppen. Dit is het hoogste aantal 'voortijdig schoolverlaters' in tien jaar tijd. De stijging van het aantal schoolverlaters is het grootst onder studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Wanneer ben je een voortijdig schoolverlater?
Jongeren tot 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie noemen we voortijdig schoolverlaters. Een startkwalificatie is: een diploma op havo-, vwo- of mbo-niveau 2. Na het vmbo moeten jongeren dus nog minimaal twee jaar een beroepsopleiding volgen. Ook ben je een voortijdig schoolverlater als je een diploma op mbo-niveau 1 hebt en het onderwijs verlaat of als je nog geen 23 bent en een maand wegblijft van school zonder reden. 

25.217 mbo-studenten verlieten het onderwijs zonder diploma. Dit is meer dan 6% van het totaal aantal studenten. Een jaar eerder was dat nog ongeveer 5%. De stijging komt volgens gemeenten en scholen onder andere door de coronapandemie. In deze periode was het mbo-onderwijs vooral online en verloren studenten hun motivatie. Ook werden studenten door de grote vraag naar vakmensen op de arbeidsmarkt verleid om hun studie te verruilen voor een baan.

Dit is de discussie

Heb je eigenlijk wel een diploma nodig?

Als je zo aan het werk kan en je door allerlei werkgevers al gevraagd wordt om te komen werken, is zo'n diploma dan nog wel nodig? Lieke Brugman is docent op het mbo en vindt van wel, zegt ze in Dit is de Dag (EO).

Lieke Brugman (mbo-docent van het jaar 2023).
© NPO Radio 1

Lieke Brugman

Mbo-docent van het jaar 2023

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat een student een diploma haalt. Juist omdat het ook een basis is voor iemand om verder te kunnen gaan in de maatschappij. School is zoveel meer dan een diploma. Als een bedrijf failliet gaat en je bent ICT'er zonder diploma, op welke manier kom je dan weer binnen een ander bedrijf aan de bak?"
"Als we ook kijken naar de technologisering die bepaalde beroepen overneemt, denk ik dat het wel heel belangrijk is dat je een soort basiskennis hebt, door middel van een diploma. Dat je kan aantonen van: hey, dit kan ik."

Het is goed dat zoveel mogelijk mensen hun opleiding proberen af te maken, maar we maken het diploma te belangrijk, vindt FNV-voorzitter Piet Fortuin.

Piet Fortuin (voorzitter FNV).
© ANP

Piet Fortuin

FNV-voorzitter

"We hebben laatst gezegd: Nederland lijdt aan een vorm van diplomaterreur. Je kunt alleen maar aan het werk komen als je over het papiertje beschikt. Wij denken dat dat lang niet altijd nodig is. Ik ken hele goede technici, die het zichzelf eigen hebben gemaakt. Natuurlijk is het fijn dat je een papiertje hebt, maar niet iedereen is het gegeven om dat papiertje te halen. Voor sommige jongelui is het gewoon heel ingewikkeld."
"En laten we er dan in ieder geval voor zorgen dat ze goed opgenomen worden in een bedrijf en dat ze dan weer volgende stappen kunnen maken. Je moet wel een bepaald basisniveau hebben als je van school afkomt. Maar je kunt ook heel veel met startkwalificaties, EVC-trajecten en learning on the job."

Dennis Kosten van de branchevereniging voor vakmensen (VLOK), snapt goed wat Fortuin zegt. Maar vindt het toch wat te ver gaan.

Dennis Kosten (branchevereniging voor vakmensen (VLOK)).
© NPO Radio 1
"Een mbo-diploma is ongeveer hetzelfde als een rijbewijs halen, daarna ga je pas echt leren autorijden. Dus leer gewoon de basiskennis die je op de scholen meekrijgt. Docenten op ROC's die zijn niet alleen een vak aan het geven. Ze geven ook steun op het moment dat ze merken dat iemand achterblijft door privéredenen of wat dan ook."
"Ik denk wel dat het halen van een papiertje op een moet staan. Maar het moet niet zo dwingend zijn. De prestatiedruk is hartstikke hoog. Als je afvalt, wat dan? Nou, dan kan je heel veel. Maar ik denk wel dat de basis, dat zou dat papier kunnen zijn, inclusief andere opleidingen. En dat kan een gevolg krijgen op het moment dat je aan het werk gaat."

Meer horen?

Luister naar Dit is de Dag

In de podcast Dit is de Dag (EO) hoor je meer over dit onderwerp, luister het in je favoriete podcastapp of hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Bekijken

De rente op studieleningen wordt vijf keer zo hoog: is dat eerlijk?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Heb jij een mbo-diploma?

Klik hieronder om je antwoord te geven

55%

14%

32%

aantal reacties: 44

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.