Heeft Nederland een integratieprobleem? 'Hierover praten is olie op het vuur'
14 november 2024 · 17:29| Leestijd: 4 min
Update: 14 november 2024 · 17:44
In dit artikel aan het woord
"Het creëert verdeeldheid om één bevolkingsgroep eruit te halen."
"We hebben het hier over een groep die duidelijk maakt: jullie samenleving en jullie rechtsstaat is de onze niet."
"Marokkaanse Nederlanders draaien volop mee in de samenleving."
"Blijf weg van de term integratie in het publieke debat en in de politiek en kijk waar het echte probleem zit."
Het is raar om te ontkennen dat er een integratieprobleem is, maar het gaat natuurlijk niet om de hele groep."
In het kort
Opeens hoor je het overal: we hebben een integratieprobleem. Maar is dat wel zo?
Samenvatting van DIT artikel
Na aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam wordt in de politiek gedebatteerd over de oorzaken hiervan. Veel politici zeggen dat het komt door een integratieprobleem. VVD-staatssecretaris Nobel en premier Schoof benoemden integratie als oorzaak van antisemitisme onder jongeren met een migratieachtergrond. Linkse partijen bekritiseerden deze focus en waarschuwden voor te sterke conclusies hierover.
Volt-raadslid Itay Garmy en schrijver Abdelkader Benali ontkennen dat er een integratieprobleem is, omdat het stigmatiserend werkt en polarisatie bevordert. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk en oud-hoofdredacteur Sjuul Paradijs benadrukken juist dat er een integratieprobleem is, waarbij Van Dijk wijst op cultuurverschillen. Paradijs noemt denaturalisatie als maatregel tegen antisemitisch geweld. Columnist Zihni Özdil bekritiseert het idee van paspoortafname en stelt dat het echte probleem ligt bij gezag en politiecapaciteit.
Wat denk jij?
Heb je het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme gevolgd?
Aantal reacties: 0
Politici spreken over 'integratieprobleem'
Het woord 'integratieprobleem' heeft een grote comeback gemaakt na aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam. Het zoemt rond in de Haagse wandelgangen en verschillende politici spraken erover in het Kamerdebat over antisemitisme.
VVD-staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie stelde na de aanvallen op 7 november dat Nederland een "groot integratieprobleem heeft". Een groot deel van de islamitische jongeren onderschrijft volgens hem de Nederlandse normen en waarden niet.
En in het debat over antisemitisme in de Tweede Kamer gebruikten meerdere volksvertegenwoordigers het woord in hun pleidooi. PVV-leider Geert Wilders opende het debat en zei dat we moeten stoppen met de andere kant opkijken als het gaat om "problemen met integratie, met Marokkanen, met moslims". Betere integratie is ook volgens SP-voorman Jimmy Dijk nodig. Kinderen moeten samen opgroeien door naar dezelfde school te gaan in hun eigen buurt, zei hij. Ook Henri Bontenbal van het CDA benadrukte dat antisemitisme vaker voorkomt bij jongeren met een islamitische- en migratieachtergrond. En dat hangt volgens hem samen met de "integratiecrisis waar Nederland al langer mee te maken heeft".
Schoof: 'Er is sprake van integratieprobleem'
Ook minister-president Dick Schoof had het over een integratieprobleem. Hij zei dat we moeten stoppen met doen alsof het probleem van jongeren met een migratieachtergrond die antisemitisch geweld gebruiken "geen integratieprobleem zou zijn". En we moeten het volgens hem niet kleiner maken dan het is.
Hier kreeg hij kritiek op van de linkse oppositiepartijen die vonden dat Schoof en ook de coalitiepartijen, PVV, VVD, NSC en BBB, te makkelijk de schuld leggen bij jongeren met een migratieachtergrond en te stellig beweren dat het een integratieprobleem is.
Dit is de discussieHebben we inderdaad een integratieprobleem?
Het woord 'integratieprobleem' wordt deze dagen door veel politici gebruikt. Maar is er wel sprake van? Itay Garmy is Volt-gemeenteraadslid in Amsterdam en zelf Joods. De gebeurtenissen in Amsterdam voelden voor hem als een "cocktail van emoties, vooral van woede". Maar Garmy vindt niet dat er sprake is van een integratieprobleem, zegt hij in Dit is de Dag (EO).
"Het heeft nooit zoveel zin om specifiek één bevolkingsgroep eruit te gaan halen en die weer weg te zetten. Dat creëert alleen maar verdeeldheid. Ik neem het landelijke politici kwalijk dat ze olie op het vuur gooien. Zij misbruiken de pijn die ik nu ervaar als Jood voor hun eigen politieke gewin. Daar heb ik echt wel moeite mee, want daar heb ik helemaal niks aan. En dat draagt ook niets bij aan de veiligheid van Joden."
"Er moet wel wat gebeuren, alleen de oplossing ligt niet in het elkaar wegzetten. We moeten juist constructief nadenken over hoe nu verder en daarvoor moet je eerst deëscaleren en leiderschap tonen. En dat ontbreekt nu wel bij politici. We moeten ervoor zorgen dat mensen het gesprek met elkaar aangaan, leren over elkaar en verschillende perspectieven leren begrijpen. Daar zit uiteindelijk de langetermijnoplossing."
Schrijver Abdelkader Benali dacht dat het woord 'integratieprobleem' al begraven was. Doordat de regering deze term gebruikt maakt ze zichzelf "volstrekt belachelijk". Want er is geen integratieprobleem, vindt hij.
"Het is olie op het vuur en draagt niet bij aan de discussie. Marokkaanse Nederlanders draaien volop mee in de samenleving. Het zijn schrijvers, columnisten, taxichauffeurs en opvoeders. Nederlandser wordt het gewoon niet. We hebben jongens die zich misdragen. Maar dat zijn onze jongens en dat zijn Amsterdammers."
"Den Haag: houd op met bevolkingsgroepen en Amsterdammers tegen elkaar op te zetten. En houd op met het gematigde midden kapot te maken. We maken het helemaal kapot. We durven bijna niet meer met elkaar te praten."
Door bepaalde burgers op afstand te zetten, gaan die mensen zich terugtrekken, zegt Benali. Terwijl volgens hem veel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond juist een bijdrage willen leveren aan de samenleving.
"Ik sprak [na de gebeurtenissen in Amsterdam, red.] met Marokkaanse ouders, dat zijn allemaal hoogopgeleide mensen. Ze willen bruggen bouwen en het gesprek aangaan. Maar die krijgen nu dit op hun bord. Dat leidt tot verbittering en onverzoenlijkheid. Ze worden nu stelselmatig op afstand gezet en gedehumaniseerd door deze regering. Hoe verwacht je van die gemeenschappen dat ze je gaan helpen? Dat ze gaan bijdragen aan die mooie samenleving waarvan politici zeggen dat ze daarvoor staan?"
Volgens SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is er wel sprake van een integratieprobleem.
"We hebben een integratieprobleem van Amsterdam naar Rabat en weer terug. We zagen grote groepen jongeren uit een Arabische, islamitische cultuur door de straten trekken op zoek naar Joden. We hebben het hier over een groep die duidelijk maakt: jullie samenleving en jullie rechtsstaat is de onze niet. Deze groep verhoudt zich heel slecht tot een aantal normen en waarden die wij in ons land heel belangrijk vinden. Het allerbelangrijkste is dat je met je vingers afblijft van mensen die anders denken of andersgeaard zijn."
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans zei in het Kamerdebat over antisemitisme dat moslims nu collectief de schuld krijgen. Dat is volgens SGP'er Van Dijk niet de bedoeling.
"Je moet nooit alle moslims over een kam scheren. Heel veel moslims doen het ontzettend goed in Nederland, dat is geweldig. Dan hoor je er helemaal bij. Maar er is ook gewoon een grote groep, en die is niet los te zien van de islamitische cultuur. Die groep vertoont gedrag, bijvoorbeeld in de omgang met Joden of andere minderheden, waarvan wij zeggen: dat is niet aangepast en niet geïntegreerd."
Het is duidelijk dat er een "gigantisch probleem" is, zegt oud-hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs.
"Het is raar om te ontkennen dat er een integratieprobleem is. En het betreft niet de hele groep Marokkanen of de hele groep Turken. Het gaat natuurlijk om individuen en die moeten aangepakt worden. In het debat heeft Geert Wilders het meest extreme voorstel gedaan en dat is denaturalisatie van mensen met een dubbel paspoort. Dat is heftig, maar wel nodig dat dat in die groepen boven de markt hangt. Dat schrikt natuurlijk af."
Dat politici zeggen dat paspoorten moeten worden afgepakt, vindt columnist Zihni Özdil "doodeng".
"Het Nederlanderschap zou ononderhandelbaar moeten zijn. Wat betekent het anders om Nederlander te zijn als het kan worden afgepakt? Als je hier bent geboren en getogen is het je basisrecht. Anders betekent het niks."
"En ik wil in de geest van Pim Fortuyn herhalen: het zijn onze Marokkaanse rotjochies. Dus het is ons probleem. Ik vind het afnemen van een paspoort een brevet van onvermogen om daadwerkelijk structurele oplossingen te zoeken."
We hebben volgens Özdil geen integratieprobleem, maar een gezagsprobleem.
"Hoe definieer je integratie? Of iemand crimineel is of niet? Een baan heeft of niet? Een opleiding heeft gedaan of niet? Dan zeg je eigenlijk: we kijken alleen naar iemand die overlast veroorzaakt als hij een kleurtje heeft. Niemand zal zeggen dat de rellende boeren die met trekkers provinciehuizen binnenstormden en de boel op stelten zetten niet zijn geïntegreerd."
"Blijf weg van de term integratie in het publieke debat en in de politiek en kijk wat het echte probleem is. Want we hebben geen integratieprobleem, we hebben een gezagsprobleem. Onze politie is structureel onderbezet en overwerkt door keiharde structurele bezuinigingen. Dat moet je eerst oplossen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder in gesprek over de vraag of Nederland een integratieprobleem heeft met Diederik van Dijk (Kamerlid voor de SGP), Zihni Özdil (columnist) en Sjuul Paradijs (oud-hoofdredacteur van De Telegraaf). Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Eerder werd ook al over dit onderwerp gesproken in Dit is de Dag (EO). Margje Fikse ging toen in gesprek met Itay Garmy (gemeenteraadslid in Amsterdam voor Volt) en Abdelkader Benali (schrijver).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook
- Moet je nieuwsplatforms offline kunnen halen? 'Cestmocro jut volgers op tegen Joden'
Moet je nieuwsplatforms offline kunnen halen? 'Cestmocro jut volgers op tegen Joden'
De aanvallen op Israëlische voetbalsupporters werden gevoed door online discriminatie van Joden, stelt de BBB. Partijleider Caroline van der Plas wil nu Cestmocro laten verbieden. Dit Instagramaccount zou volgens haar "overlopen van antisemitisme". Moet je nieuwssites inderdaad uit de lucht kunnen halen?
- Minister Klever (PVV) bezuinigt 1 miljard op ontwikkelingshulp: is dat terecht?
Minister Klever (PVV) bezuinigt 1 miljard op ontwikkelingshulp: is dat terecht?
Geef jij weleens aan een goed doel? Indirect sowieso wel: goede doelen hoeven maar 25% van hun inkomsten zelf te verdienen. De overige 75% komt van de overheid, belastinggeld dus. PVV-minister Reinette Klever bezuinigt daarom op ontwikkelingshulp. Is dat terecht?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag