Minister Klever (PVV) bezuinigt 1 miljard op ontwikkelingshulp: is dat terecht?
gisteren · 14:49| Leestijd: 4 min
Update: vandaag · 11:08
In dit artikel aan het woord
"Ik denk meteen aan de mensen die wij steunen."
"Veel Nederlanders zien ontwikkelingshulp als weggegooid geld."
In het kort
Geef jij weleens aan een goed doel? Indirect sowieso wel: goede doelen hoeven maar 25% van hun inkomsten zelf te verdienen. De overige 75% komt van de overheid, belastinggeld dus. PVV-minister Reinette Klever bezuinigt daarom op ontwikkelingshulp. Is dat terecht?
Samenvatting van DIT artikel
Minister Reinette Klever van de PVV wil flink bezuinigen op ontwikkelingshulp. Ze wil dat Nederlandse goede doelen in de toekomst minder afhankelijk zijn van geld van de overheid. Nu betalen zij maar 25% zelf, maar Klever wil dat dit naar 50% gaat. Ook vindt ze dat Nederland minder moet uitgeven aan lhbti-projecten in het buitenland. Ze benadrukt dat Nederland als klein land nu wel erg veel bijdraagt aan deze projecten. Klever wil liever direct samenwerken met organisaties in ontwikkelingslanden in plaats van via Nederlandse hulporganisaties. Dit past bij de PVV-plannen om minder geld aan ontwikkelingshulp uit te geven.
Er zijn verschillende reacties op het plan van Klever. Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, is bezorgd over de gevolgen voor kwetsbare groepen, zoals minderheden en vrouwenrechtenactivisten in Afrika. Hij vreest dat deze mensen straks minder hulp krijgen en dat organisaties zoals de zijne minder invloed zullen hebben. Hoogleraar Sara Kinsbergen is ook tegen de bezuinigingen, maar vindt wel dat ontwikkelingsorganisaties beter contact moeten maken met Nederlanders. Veel mensen in Nederland vinden dat geld voor ontwikkelingshulp weggegooid geld is. Kinsbergen denkt dat organisaties harder hun best moeten doen om Nederlanders te laten zien waarom hun werk belangrijk is, zodat er meer steun komt voor ontwikkelingshulp.
Wat denk jij?
Geef jij weleens aan een goed doel?
Aantal reacties: 0
Minder subsidie naar goede doelen
Stoppen met ontwikkelingshulp, dat stond in het PVV-programma tijdens de verkiezingen. Zo ver is het nog niet, maar het kabinet gaat wel flink snijden in ontwikkelingshulp. PVV-minister Reinette Klever wil de komende jaren 2,4 miljard euro bezuinigen. De komende vijf jaar geeft de overheid al ongeveer 1 miljard minder aan ngo's.
Wat is een ngo?
Ngo staat voor niet-gouvernementele organisatie. Een ngo is dus onafhankelijk van de overheid. Bovendien zet een ngo zich in voor een maatschappelijk, sociaal of wetenschappelijk doel.
Volgens Klever zijn ngo's nu té afhankelijk van overheidssteun. In de toekomst moeten ngo's minimaal de helft van hun inkomsten zelf verdienen, wat nu nog een kwart is. Bovendien wil Klever liever rechtstreeks zakendoen met organisaties in ontwikkelingslanden, zonder inmenging van een Nederlandse hulporganisatie.
In een brief aan de Tweede Kamer belooft Klever wél dat een aantal ngo's geld zal blijven ontvangen. Er blijft bijvoorbeeld budget voor het bestrijden van hiv en aids in ontwikkelingslanden, het voorkomen van meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, het bevorderen van schone en eerlijke handel, het tegengaan van geweld tegen vrouwen en het beschermen van mensenrechten. De overheid geeft prioriteit aan Nederlandse organisaties die zich internationaal onderscheiden door specialistische kennis en expertise in hun vakgebied.
Wat denk jij?
Moet de overheid geld geven aan ontwikkelingshulp?
Aantal reacties: 0
Willen Nederlanders nog wel geven aan goede doelen?
De bezuinigingen hebben grote impact op goede doelen. Zo ook Oxfam Novib, de grootste internationale beweging tegen ongelijkheid. Michiel Servaes is directeur van de organisatie. Hij maakt zich zorgen om minderheden, zegt hij bij Dit is de Dag (EO).
"We zijn geschrokken van de omvang van de bezuiniging. Hoe dat precies zal uitpakken voor ons werk, kunnen we nog niet beoordelen. (...) Ik denk meteen aan die programma's en de mensen die wij steunen."
"Met deze forse bezuinigingen gooi je het kind met het badwater weg. Maatschappelijke organisaties hebben juist veel kennis en expertise. Als je dat nu gaat afbreken, zijn we geen onderdeel meer van het gesprek. (...) Die vrouwenrechtenverdediger in Afrika staat er straks alleen voor. Het gaat niet om ons, maar om het werk."
Sara Kinsbergen, hoogleraar culturele antropologie en ontwikkelingsstudies, vindt dat ngo's te weinig hebben geïnvesteerd in het betrekken van Nederlanders bij hun werk. Daar moeten we van leren, vindt Kinsbergen.
"Ik ben tegen bezuinigingen. Maar we moeten ook terugblikken om een gezondere toekomst voor ontwikkelingshulp te bouwen. (...) Veel Nederlanders zien ontwikkelingshulp als weggegooid geld en vinden dat we ons eerst op Nederland moeten richten. Daar hebben we de afgelopen jaren veel te weinig naar geluisterd. En dat is dus echt iets anders dan een nieuwsbrief sturen naar je donateurs."
"Wanneer is een ngo op een gezonde manier afhankelijk van de Nederlandse overheid? Daar moeten we kritisch naar kijken. Ik denk dat ontwikkelingsorganisaties te weinig uit de Nederlanders zelf halen. Dat is een risico, want je ontleent je identiteit aan die steun uit de samenleving. Dat is een belangrijke opdracht."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, en Sara Kinsbergen, hoogleraar Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Goede doelen vrezen plan nieuw kabinet: 'Behoud de belastingaftrek voor giften'
Goede doelen vrezen plan nieuw kabinet: 'Behoud de belastingaftrek voor giften'
Schenk jij weleens aan goede doelen? Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt dit minder voordelig. Dat wil het belastingvoordeel voor het geven van giften namelijk verminderen. Veel mensen en goede doelen maken zich daar zorgen over. Ze zijn bang dat goede doelen hierdoor miljoenen euro's mislopen. Maar is het echt een slecht idee als de giftenaftrek wordt beperkt?
- Een goed doel steunen met je erfenis: hoe werkt dat?
Een goed doel steunen met je erfenis: hoe werkt dat?
Misschien wil je er nog helemaal niet over nadenken, maar weet je al waar jouw erfenis heengaat na je overlijden? Steeds vaker schenken mensen aan een goed doel. Hoe werkt dat?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag