Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Het RS-virus: wat is het en hoe kun je je baby beschermen?

28 november 2024 · 15:09| Leestijd: 4 min

Update: 28 november 2024 · 15:15

In het kort

Elk jaar belanden er baby's in het ziekenhuis door het RS-virus. Daarom komt het vaccin tegen het RS-virus volgend jaar in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit moet je weten.

Wat denk jij?

Vind jij dat kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen mogen weigeren?

Als ouder wil je niets liever dan je kindje gezond houden, maar helaas kan je baby toch ziek worden. Bijvoorbeeld door het RS-virus. Dit virus zorgt bij de meeste mensen voor een gewone verkoudheid, maar kan voor baby’s een stuk gevaarlijker zijn. Vanaf 2025 komt een vaccin beschikbaar dat baby’s kan beschermen tegen dit virus.

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus. Voor de meeste mensen veroorzaakt het slechts een snotneus of een griepje, maar bij baby’s kan het leiden tot ernstigere klachten, zoals bronchiolitis (een ontsteking van de kleine luchtwegen).

Staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) heeft aangekondigd dat de RS-prik wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit betekent dat alle baby’s in Nederland de prik gratis kunnen krijgen.

Het RS-virus is de meest voorkomende reden waarom baby’s in Europa in het ziekenhuis belanden. Jaarlijks worden in Nederland 2000 tot 3000 baby’s zo ziek dat ze op de intensive care terechtkomen. Daar krijgen ze extra zuurstof. Hoewel bijna geen enkel kindje in Nederland aan het virus overlijdt, kan het voor baby’s en hun ouders een zware tijd zijn.

Hoe herken je het RS-virus?

De symptomen lijken in het begin op een gewone verkoudheid, zoals hoesten en een snotneus. Bij baby’s kun je extra letten op:

  • Benauwdheid of piepende ademhaling
  • Minder goed drinken
  • Sufheid of weinig alert zijn
  • Koorts

Ga naar de huisarts als je baby slecht drinkt, kortademig is of erg suf lijkt.

De nieuwe RS-prik beschermt baby's minstens vijf maanden. Met goede timing zijn baby's precies beschermd tijdens de herfst- en winterperiode wanneer het virus het meest voorkomt. Dat voorkomt 80% van de ziekenhuisopnames door het RS-virus bij baby's, verwacht het RIVM. De RS-prik geeft vrijwel geen bijwerkingen, omdat de prik geen virus bevat maar kant-en-klare antistoffen.

Wat kun je nu al doen?

Als je nu zwanger bent, kun je aan je verloskundige of arts vragen naar een vaccinatie tijdens de zwangerschap. Deze prik beschermt je baby in de eerste zes maanden na de geboorte. Dit is vooral belangrijk voor baby’s die in de herfst of winter worden geboren, omdat het RS-virus in die seizoenen het meest voorkomt.

Hoe kan je het RS-virus voorkomen?

Het RS-virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld door niezen, hoesten of aanraking. Een paar tips om de kans op besmetting te verkleinen:

  • Was je handen regelmatig, zeker voordat je je baby aanraakt.
  • Houd zieke mensen (en drukke plekken) zoveel mogelijk uit de buurt van je baby.
  • Zorg voor goede ventilatie in huis.

Vanaf najaar 2025 kun je je baby laten inenten, waardoor ze extra beschermd zijn. Tot die tijd blijven goede hygiëne en alertheid de beste bescherming tegen dit veelvoorkomende virus. Wil je meer weten? Kijk op de website van het RIVM.

Mag een kinderdagverblijf ongevaccineerde kinderen weigeren?

Laat jij je kind vaccineren tegen infectieziekten? Steeds meer Nederlandse ouders doen dat niet. Voor het eerst in hele lange tijd is nu minder dan 90% van de jongste kinderen gevaccineerd. Als dat zo doorgaat kan het kinderdagverblijf in de toekomst een brandhaard worden voor ziekten als mazelen of kinkhoest. Mag de kinderopvang ongevaccineerde kinderen gaan weigeren? Dat bespreken presentatoren Margje Fikse en Tijs van den Brink met experts bij Dit is de Dag (EO) en Op1 (EO).

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook