Hoe gaat de politie te werk bij een schietpartij?
29 september 2023 · 14:23| Leestijd: 3 min
Update: 8 augustus 2024 · 15:54
In dit artikel aan het woord
"Er wordt meteen uitgevraagd aan diegene die de melding maakt: heb je nog zicht op de dader?"
"Dat gaat in een hoog tempo. Er worden geen uitvoerige gesprekken gevoerd. Je vraagt concreet of je wat gehoord hebt of je wat gezien hebt en dan ga je daar direct naar toe."
In het kort
Bij twee schietincidenten in Rotterdam zijn afgelopen donderdag, 28 september, drie mensen om het leven gekomen. De politie moest in de nasleep van de schietpartijen snel schakelen om iedereen veilig te stellen en de dader te pakken. Maar hoe werkt dat precies? Hoe gaat de politie te werk bij zo'n schietpartij?
Dodelijke schietpartij in Rotterdam
Op donderdag 28 september vonden in Rotterdam twee schietincidenten plaats, waarvan één in een leslokaal van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar is een 43-jarige docent om het leven gekomen. Het tweede schietincident vond plaats in een woning, zo'n 1,5 kilometer verderop. Daar is een moeder (39) met haar dochter (14) om het leven gekomen. De 32-jarige Fouad L., is aangehouden als verdachte.
Wat denk jij?
Heb jij het nieuws over het schietincident in Rotterdam op de voet gevolgd?
Aantal reacties: 0
Hoe gaat de politie te werk?
Wanneer er sprake is van een crisissituatie zoals vorige week in Rotterdam, wordt er direct door de politie geschakeld. De procedure begint vaak bij een telefoontje van een omstander, de 'melder' van het misdrijf. Dan gaat het hard, vertelt oud-rechercheur Sander Schaepman in Dit is de Dag (EO):
"Er wordt meteen uitgevraagd aan de melder: heb je nog zicht op de dader? Weet je zeker of hij wel of niet binnen is? In de tussentijd worden er al eenheden naartoe gestuurd"
En dan? Dan is het alle hens aan dek. Jaap Timmer, politiewetenschapper, vult aan:
"Er wordt direct een plan gemaakt: wie gaat waarnaartoe? Er gaan reguliere politie-eenheden naar de locatie en er worden arrestatieteams gealarmeerd. De dader moet direct opgezocht worden, het publiek moet veilig worden gesteld en naar buiten worden geleid."
Eenmaal ter plaatse moet er verdere informatie verzameld worden over het misdrijf. Eén manier om informatie te verkrijgen over de schutter en over het misdrijf, is door te praten met betrokkenen. Ondertussen tikt de klok door, en elke seconde telt:
"Het gaat in een hoog tempo; er worden geen uitvoerige gesprekken gevoerd met betrokkenen. Je vraagt ze of ze wat gehoord hebben en of ze wat gezien hebben, en dan ga je daar direct naartoe.
Andere troepen kijken in de tussentijd naar recente camerabeelden, als die er zijn. Camerabeelden bekijken klinkt als een taak voor later, misschien, maar ze kunnen essentiële informatie opleveren:
"Je hebt in elk [ziekenhuisgebouw] een centraal punt met een camera van de beveiliging. Daar wordt eerst gekeken naar wat er is gemeld: gaat het om één of meerdere daders? Hoe zien ze eruit? Iedereen wordt op camera vastgelegd, daar kun je informatie uithalen. Vervolgens ga je systematisch zoeken: hoe zijn ze binnengekomen? Je hebt niet de tijd om dat rustig te doen, dus je moet heel snel aan mensen die er werken vragen wat ze opgevallen is. Er wordt rap gecommuniceerd tussen de meldkamer, de politie en de mensen die nog in het gebouw zitten."
En dan? Wat dan gebeurt, hangt af van de situatie:
''Dan komt het neer op de ervaringsdeskundigheid en de rust van de politie ter plaatse. Zij zijn daarvoor getraind. In die chaos is het altijd zaak om overzicht te creëren. In zo'n gebouw [als het Erasmus MC] doe je dat stap voor stap."
Afgelopen donderdag duurde het ongeveer 1.5 uur voordat verdachte Fouad L. gepakt werd. Hij zit op dit moment vast en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Op woensdag 4 oktober wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Praat mee
Meer weten? Luister dan naar Dit is de Dag (EO) op NPO Radio 1. Presentator Joram Kaat gaat in gesprek met Sander Schaepman, (voormalig hoofd recherche) en Jaap Timmer (politiewetenschapper).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.