Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© ANP

Een huisdier is leuk, maar zou iedereen er wel eentje mogen hebben?

13 september 2023 · 16:29| Leestijd: 5 min

Update: 8 augustus 2024 · 15:57

In dit artikel aan het woord

Dierenasiel Walcheren
Dierenasiel WalcherenDierenasiel
"Ze gaan een hond kopen alsof het om een nieuwe magnetron gaat, of een pak suiker."
Saskia Thijssen
Saskia ThijssenPersvoorlichter Dierenbescherming
"We hebben het liefst dat ze zo lang mogelijk bij hun baas kunnen blijven."

In het kort

Als je zelf een huisdier hebt, herken je het vast wel. Het beestje is vaak een bron van energie, blijdschap en liefde. Van hond tot kat, van hamster tot vogelspin, ze kunnen je beste vriend worden. Toch kunnen steeds meer mensen niet of niet meer zorgen voor hun huisdieren, en staan ze het beestje af. Is het dan wel zo'n goed idee dat iedereen een huisdier kan hebben?

Wat denk jij?

Eens of oneens: een dier nemen terwijl dit niet past in jouw situatie is dierenmishandeling

Dit is de situatie

Overvol

Asielen geven aan dat ze steeds vaker iemand op de stoep krijgen die aan hen vraagt om hun huisdier over te nemen. Ongeveer een derde van de dierenasielen ziet een sterke groei, en een vijfde ziet een beetje groei, zegt Stichting DierenLot. Daar komt nog bij dat er ook steeds vaker zwerfdieren naar het asiel worden gebracht. Maar kunnen de dierenasielen dit wel aan? Het antwoord op die vraag is nee, steeds vaker kunnen ze dat niet. Ze hebben niet altijd de tijd of het geld om deze diertjes op te nemen.

Je zou dan kunnen zeggen, neem gewoon geen huisdier als je er niet voor kan zorgen. Maar zo simpel is het niet. De mensen die niet kunnen goed kunnen zorgen voor een huisdier, zijn juist de mensen de er het hardst eentje nodig hebben, blijkt uit verschillende onderzoeken. Ze hebben een positieve invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Dat is precies wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld chronisch ziek bent, mentaal instabiel of in de financiële problemen zit.

Wat is de invloed van een huisdier op een mens?

De invloed die een huisdier op ons heeft is bizar groot en positief voor je lichaam en je geest. Dat zegt Medpets. Sterker nog, mensen met huisdieren leven langer!

Allereerst is het bewezen dat door bijvoorbeeld het gezelschap en het gevoel van veiligheid die zo'n dier met zich mee brengt mensen zich minder angstig, alleen en depressief kunnen voelen. Mensen met een dierlijke vriend voelen zich volgens Flair 36% minder alleen. 

Medpets heeft het over het stofje oxytocine dat vrij komt in je lichaam als je met je huisdier aan het knuffelen bent. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je minder stress ervaart en je gelukkig laat voelen. Dat stofje is ook goed voor je hart- en bloedvaten omdat het je bloeddruk en hartslag omlaag haalt.

Verder hebben kinderen baat bij een huisdier, laat Medpets weten. Het blijkt dat kinderen die in een omgeving met honden en katten opgroeien minder snel astma en andere allergieën krijgen. Bij kinderen met ADHD of autisme kan het ook nuttig zijn om huisdieren te nemen. Het geeft ze structuur en rust in het koppie.

Zeker voor mensen met psychische problemen kan een huisdier veel doen. Dat bleek uit een onderzoek van de Cliëntenraad van de Amsterdamse ggz-instelling AMC de Meren. 97% van de ondervraagden zegt dat een huisdier ze helpt. In het onderzoek werd zelfs gezegd dat het beter helpt dan alle therapieën bij elkaar. Het geeft dit soort mensen weer een doel in hun leven. 

't Kost wat

Een huisdier is leuk, maar ook duur. Het leven kost steeds meer, dat heb je vast wel gemerkt. Nu de prijzen stijgen, blijven de prijzen voor het verzorgen van een dier niet achter. Een standaard bezoekje aan de dierenarts is sinds 2020 met bijna 20% gestegen. En dat is niet het enige dat geld kost als je een dier hebt. Ze moeten kunnen eten, kunnen spelen, spuitjes krijgen, eventueel naar een pension als je op vakantie gaat, je moet hondenbelasting betalen, en de lijst gaat verder. Niet iedereen kan dat meer betalen.

Ook kost het heel veel tijd. Spontaan een weekendje weg kan niet zomaar meer. Een diertje heeft de aandacht en liefde nodig die deze ook aan jou geeft. In de coronaperiode had iedereen een zee van tijd. In deze periode hebben dan ook zo’n 150.000 huishoudens er een huisdier bij genomen. Nu de mensen weer op kantoor werken, heeft niet iedereen die tijd meer. 

Maar als zowel de baasjes als de dierenasielen niet voor ze kunnen zorgen, waar moeten de huisdieren dan heen?

Meer lezen? Eerder schreven we een artikel over eventuele cursussen voor baasjes!

Dit is de discussie

Dan maar geen dier?

Een dier kan je geluk brengen, maar kan jij het het dier wel geluk brengen? Soms nemen mensen een huisdier, terwijl dit helemaal niet in hun leven past. Niet iedereen kan namelijk fysiek of financieel zorgen voor een diertje. Betekent dit dat deze mensen maar geen huisdier moeten nemen? 

De dierenbuddy's van de Dierenbescherming willen ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen een dier in huis kunnen houden. Als mensen het moeilijk vinden om te zorgen voor zo'n beestje, schieten deze vrijwilligers te hulp. Zij nemen bijvoorbeeld honden mee uit wandelen, kunnen met je meegaan naar de dierenarts als dat nodig is en je zelf bijvoorbeeld geen vervoer hebt, of helpen met het schoonmaken van een kattenbak of een konijnenhok.

Saskia Thijssen
Saskia Thijssen Persvoorlichter Dierenbescherming

"Het belangrijkste is dat het baasje zelf het dier alle dagen verzorging moet kunnen geven en wij kunnen ondersteunen bij die zorg."

Het geeft de vrijwilligers en de baasjes veel voldoening. 

"Niemand wil natuurlijk zijn of haar huisdier weg doen, dus ik kan me voorstellen dat de mensen die gebruik maken van dierenbuddy’s daar heel erg blij mee zijn. En ik ben blij dat we kunnen voorkomen dat mensen afscheid moeten nemen van hun dier."

Bij Dierenasiel Walcheren hebben ze elke dag met een toename van dieren te maken. Daar vinden ze juist zeker niet dat iedereen een huisdier zou mogen hebben. Als je niet voor het dier kan zorgen, moet je ook geen dier nemen.

Dierenasiel Walcheren
Dierenasiel Walcheren Dierenasiel

“Ik woon in een woonwijk, en heb ook geen paard thuis. Dat is voor de hand liggend. Maar, heel onlogisch, is het schijnbaar niet voor de hand liggend om op een studentenkamer geen jonge kittens te nemen. Terwijl het net zo onmogelijk is. Het is gewoon niet in elke leefsituatie haalbaar om een huisdier te kunnen houden."

We moeten de dieren niet vergeten. Het heeft ook impact op hen. 

“Je moet je voorstellen dat zo een dier in een bepaalde omgeving is opgegroeid, en die dan in een asielsetting wordt geplaatst. Het is heel anders als je als hond hele dagen in een kennel zit, of als kat wordt opgesloten in een hokje, in plaats van dat je gewoon in een gezin leeft, en je vrijheid hebt. Waar je ruimte hebt om je te bewegen, en mee naar buiten wordt genomen voor een wandeling, of je lekker in de tuin kan liggen. De dieren ervaren er veel stress door.”

Dierenasiel Walcheren vindt dat er meer voorlichting zou moeten komen. Want als er meer voorlichting komt, gaan mensen zichzelf verantwoordelijk voelen voor het huisdier. Dan gaan ze misschien beter nadenken of het wel past bij hun leven en of het wel het beste is voor het dier. En als mensen hun keuzes beter afwegen dan bespaart dat mens en dier een hoop leed. 

“Ik vind het vaak verdrietig voor alle partijen. Het is soms best lastig om die dieren gelukkig te houden in die moeizame omgeving. En de personen die de dieren af komen staan moeten afscheid nemen van hun huisdier. Vaak zijn er ook kinderen in zo’n gezin. Voor zo’n kind is dat je alles. Dus voor het kind en voor het gezin is het verdrietig, voor het dier is het verdrietig. Beter overwogen keuzes maken zou een hoop leed voorkomen."

Dit vindt de community

We vroegen het WhatsApp-panel naar hun ervaringen!

Marijke

"Ik werk in de hulpverlening en zie daar dat er een grote groep mensen is die grote steun en troost ervaart aan een of meerdere huisdieren. Die steun is zo groot dat er zelfs een groep mensen is die behandeling of een woonplek weigeren als dat betekent dat er afscheid genomen moet worden van dieren. Mijn constatering als hulpverlener is dat een huisdier dermate veel steun en troost kan geven dat het voor mensen uitermate wenselijk kan zijn om dat huisdier ook daadwerkelijk te kunnen hebben. Als zij zelf geen geld hebben voor onderhoudskosten voor het huisdier, zou het wel eens goedkoper kunnen zijn om hierop te ondersteunen dan om professionele hulpverlening in te zetten. Als die professionele hulp wel nodig is, kan de aanwezigheid benodigde inzet van hulpverlening enorm drukken en is het dus nog steeds kostenbesparend. Vanuit mijn werk moet ik wel signaleren als een huisdier niet goed behandeld wordt en ingrijpen als de veiligheid van het dier in gevaar komt. Dat gebeurt helaas ook. Screening vooraf lijkt mij echter vergaand en bizar. Zeker als je bedenkt dat een dergelijke screening niet gedaan wordt om te bepalen of mensen een kind kunnen krijgen."

Larinda

"Nee, laat iedereen zelf kiezen wat hij wil. En voor de verkoop checken of er goed over is nagedacht. Eventueel een verplichte cursus voor gedrag en voeding."

Naomi

"Nee. Niet iedereen is in staat om een huisdier de juiste zorg te bieden. Ik ben voor een screening. Zeker voor asieldieren."

Mark

"Het is lastig handhaven, maar nee. Zeker hoogrisico honden zou je als een soort wapen moeten houden. Vooraf een training (met uitleg over de door en de eisen van verzorging) bij bezit een verplicht lidmaatschap van een club waar men de juiste opvoeding krijgt en blijft trainen zeg eens per maand. Zodat ook anderen toezicht houden op de baasjes die het voor de ander verpesten. En een VOG omdat een pitbull, stafford enzovoorts als vechthond gezien worden, dan wil je niet dat het bij iemand komt die zelf ook gewelddadig is. Voor reptielen zou vooral de positieflijst duidelijk moeten zijn zodat alle uitbraken niet voorkomen. Bij groepsdieren als cavia’s, kippen, paarden en konijnen mag je toch verwachten dat ze ze niet alleen houden, en hoe houd je het bij? Bij katten zou men net als in België sterilisatie en chippen (en eigenlijk ieder dier zodat het altijd een bewuste keuze is en je geen gratis nestjes krijgt) verplicht moeten stellen, dan dumpt men ze wellicht ook niet meer op straat."

Arry

"In principe vind ik dat iedereen een huisdier zou moeten kunnen hebben maar een 'screening' naar motieven en ook enigszins wat realisme aanbrengen: over kosten, 24/7 verantwoordelijk ook in vakanties, weekendje weg aanbrengen is niet verkeerd."

Gerrit

"Een huisdier betekent ook de verantwoordelijkheid ervoor, en met zoveel tweeverdieners waarbij de carrière meestal op de eerste plaats staat vind ik dat geen goed idee. Maar als je er bewust tijd voor maakt er daar ook in wil blijven investeren kan het heel goed werken in een gezin. Er zou wel een soort drempel moeten zijn voor de eerste aanschaf ( screening ??)."

Ulrike

"Als mensen een huisdier aan willen schaffen dan moeten ze er ook voor zorgen! Van te voren bedenken en inschatten welke financiële middelen er voor hun beestje nodig zijn. Ook zouden mensen zich moeten realiseren, dat beestjes ook oud kunnen worden en dezelfde kwaaltjes kunnen krijgen als wij mensen. Om een huisdier aan te schaffen omdat je je kinderen wil pleasen….. ga dan naar de kinderboerderij. Wat tijd en geld betreft: Je doet je kind toch ook niet weg. Niet dat ik een beest met een mens vergelijk, maar opdat men een dier in huis neemt, is het onderdeel van je gezin."

"Nee ik vind niet dat iedereen recht heeft op een huisdier. Hoeveel leed is er niet onder dieren die in vreselijk gezinnen wonen. Ja daar moet heel veel meer op gescreend worden. Als je geen geld hebt of te weinig begin er dan niet aan en vooral niet omdat de kinderen het zo leuk vinden. Dieren lijden ook omdat ze niet meer naar de dierenarts kunnen vanwege de kosten."

Lennart

"Ik heb zelf ooit op een studentenhuis gewoond, waar een hond woonde. Toen ze jong was ging dit uitstekend (mits het uitlaatrooster goed opgevolgd werd), maar naarmate ze ouder werd hebben we haar uiteindelijk “met pensioen” gestuurd naar de ouders van een van de oud-bewoners. Daar geniet ze tot op heden van haar welverdiende pensioen :)"

Praat mee

Heb jij wel eens een huisdier moeten opgeven?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen