Hoogleraar: 'Het is goed dat Nederlanders geen kant kiezen in Israël-Palestinaconflict'
7 oktober 2024 · 14:17| Leestijd: 2 min
Update: 9 oktober 2024 · 11:28
In het kort
Een groot deel van Nederland kiest niet voor Israël of voor Palestina, maar hangt er ergens tussenin. Dat blijkt uit een onderzoek dat DIT (EO) liet uitvoeren. Een goede zaak, vindt hoogleraar Joodse studies Bart Wallet.
Wat denk jij?
Merk jij dat de polarisatie rondom de oorlog tussen Israël en Hamas toeneemt?
Aantal reacties: 0
Uit het onderzoek, dat DIT (EO) liet uitvoeren in samenwerking met het bureau DataIM, blijkt dat 47 procent van Nederland achter geen van beiden staat. Daar bovenop zegt bijna 19 procent het niet te weten. Dit betekent dat ongeveer twee derde van Nederland dus geen kant kiest. De rest kiest wél een kant: ongeveer 17 procent kiest voor Israël, 16 procent voor Palestina.
"We moeten proberen om die verschillende stemmen bij elkaar te brengen."
Wallet zegt in De Ongelooflijke Podcast dat hij blij is dat veel mensen geen kant kiezen. "Als dat zich maar niet naar een onverschilligheid vertaalt, maar naar een soort leergierigheid, dan vind ik het eigenlijk heel goed", zegt hij. Hij merkt dat mensen willen leren over de nuances en de verschillende perspectieven in de oorlog.
Wallet snapt dat deze positie kritiek kan opleveren. Wij in het veilige Westen kunnen vanuit onze leunstoel makkelijk neutraal zijn, maar hij vindt dat het juist belangrijk is dat we beide kanten zien. "Ik snap dat mensen daar, Israëli’s en Palestijnen, getraumatiseerd zijn en daarom niet de andere kant kunnen zien. Maar omdat wij in een positie van afstand zitten, moeten we proberen om die verschillende stemmen bij elkaar te brengen", zegt hij.
Luister De Ongelooflijke Podcast (EO)
In De Ongelooflijke Podcast (EO) gaat David Boogerd verder over dit onderwerp in gesprek met hoogleraar Joodse studies Bart Wallet.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij de podcast
De Ongelooflijke Podcast