Lopen Gen Z'ers weg voor verantwoordelijkheid? 'Jongeren hebben veel te weinig ambitie!'
21 augustus 2024 · 15:29| Leestijd: 3 min
Update: 21 augustus 2024 · 18:07
In dit artikel aan het woord
"Van alle generaties in Nederland, is er juist geen generatie die zoveel werkt."
"Veel jongeren zijn in welvaart opgegroeid. Ze kennen het woord risico niet."
In het kort
De CEO van het grote bedrijf Corbion verbaast zich over het gebrek aan ambitie bij veel jongeren. De 'Generatie Z' (begin twintig) wil geen promotie maken. Klopt dat? En waar komt het door?
Wat denk jij?
Tieners en twintigers, zijn die lui?
Aantal reacties: 0
'Ze zeggen dat ze niet meer gedoe willen'
Olivier Rigaud, de baas van het grote voedingsmiddelenbedrijf Corbion (dat vroeger de Centrale Suikermaatschappij was) merkt dat jongeren vaak geen zin hebben om promotie te maken. In een interview in Het Financieele Dagblad zegt hij: "Ik wil niet generaliseren, maar wat mij opvalt in Nederland is dat veel jonge mensen ervoor bedanken als ik ze een baan met meer verantwoordelijkheid bied. Ze zeggen dat ze niet meer gedoe willen, geen behoefte hebben om leiding te geven en tevreden zijn met hun huidige werk." Gemakzuchtig zijn ze niet, maar ook niet heel ambitieus, stelt hij.
Wat is Generatie Z?
De zogenoemde Generatie Z zijn mensen dit op dit moment tieners of begin twintigers zijn. Volgens het Amerikaanse Pew Research Center zijn het mensen die geboren zijn tussen 1997 en 2012. De generatie ervoor wordt Generatie Y genoemd, of ook wel 'millennials'. De leden van Generatie Z worden ook wel gekscherend 'zoomers' genoemd. Dit is een parodie op het woord 'boomers' (een afkorting van 'babyboomers').
Maar klopt dat beeld, of is er niets van waar?
Dit is de discussieZijn twintigers lui?
60 uur per week de handen uit de mouwen, niet terugschrikken van weekenddiensten en werken in de avond: veel mensen vinden dat heel normaal. Voor de generatie Z is het dat niet, merkt ondernemer Won Yip, die verschillende horecabedrijven runt en ook bekend is van het programma Dragon's Den. Jongeren willen minder uren werken, waardoor ze geen promotie willen maken.
"Ik zie een groot verschil tussen jongere en oudere generaties. Als je manager wil worden, horen daar meer uren bij, en dat is vaak lastig."
Won Yip wil wel heel duidelijk zeggen dat hij de generatie niet per se lui vindt. Hij vindt ze alleen anders dan anders.
Spreker Laura Bas, die overheidsinstellingen adviseert over jongerenzaken, zegt dat jongeren inderdaad wel vaak bewust zijn van een goede balans tussen werk en vrije tijd. Maar ze wijst erop dat jongeren helemaal niet minder werken dan andere generaties.
"Van alle generaties in Nederland, is er geen generatie die zoveel werkt. Het CBS heeft daar een groot onderzoek naar gedaan. 77% van de 15- tot 25-jarigen werkt. Van alle Europese landen staat Nederland op 1."
Won Yip vindt het allemaal leuk en aardig, maar werken is niet hetzelfde als aanwezig zijn...
"Er is een verschil tussen aanwezig zijn en werken. We herkennen allemaal het beeld dat – als je ergens een winkel binnenloopt – dat dan iemand op z’n telefoon zit. Dat is echt geen werken. Die zijn niet hun baas aan het appen. Je ziet in cijfers dat de productiviteit afneemt."
Laura Bas denkt dat haar generatie gewoon wat wendbaarder is dan vorige generaties. Ze wisselen veel sneller van baan dan anderen, omdat ze nog aan het ontdekken zijn wie ze zijn. En ze leren zichzelf dingen, denkt ze.
"Ze willen niet harder werken, ze willen slimmer werken. Ze willen niet vakkenvullen voor 12 euro per uur, maar gaan kijken naar waar vraag naar is en dat doen. Het is een heel digitale generatie en zaken waar veel vraag naar is, kun je jezelf aanleren via YouTube-tutorials."
Praat mee
Vind jij dat Gen Z meer ambitie zou moeten hebben, of is dat complete onzin?
Geld of je Leven (EO)
Wil je dit hele gesprek terugluisteren? Dat kan via je favoriete podcast-app:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Waarom kiest Gen Z werkplezier boven geld?
Waarom kiest Gen Z werkplezier boven geld?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven